5-101 | 5-101 |
Mevrouw Freya Piryns (Groen). - De Leuvense toxicoloog Jan Tytgat pleitte er begin deze week in de media voor dat de overheid een proefproject zou starten om zelf cannabis te kweken en te verkopen en zo een dam op te werpen tegen de illegale plantages in ons land en de kwaliteit van de cannabis te kunnen garanderen.
De minister verklaarde daarop dat voorstel niet uit te sluiten. Ze zei dat het cannabisbeleid in ons land heeft gefaald en dat er zeker over alternatieven moet worden nagedacht.
De minister zei dat het cannabisbeleid in ons land de afgelopen jaren gefaald heeft, dat er negatieve bijwerkingen zijn en dat er over een aantal alternatieven moet worden nagedacht. Ik ben het daarmee eens. Het drugsbeleid werkt niet.
Een van de negatieve bijwerkingen is dat de cannabis steeds krachtiger wordt. De actieve bestanddelen worden steeds werkzamer, waardoor het een harddrug dreigt te worden. Bijsturing is dus nodig. Dat moet echter doordacht gebeuren.
Plant de minister een grondige evaluatie van het drugsbeleid? Zo ja, wanneer? Hoe zal ze plaatsvinden? Welke alternatieven ziet de minister, naast het voorstel van de heer Tytgat?
Mevrouw Laurette Onkelinx, vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen. - Over de vaststellingen zijn we het eens. Sinds begin 2000 heeft ons land een geïntegreerd drugsbeleid dat voornamelijk steunt op een gezondheidsbenadering. Sinds begin 2000 is de cannabisconsumptie stabiel, maar de gezondheidsrisico's ervan worden door de samenleving onderschat en gebanaliseerd.
Het vervolgingsbeleid tegen de producenten en tegen de handel in verdovende middelen in het algemeen botst tegen de grenzen van een georganiseerde en snel reagerende criminele wereld. We moeten dus doorlopend nadenken over nieuwe middelen om ons drugbeleid te verbeteren.
Het voorstel van professor Tytgat moet in die context worden onderzocht, om de opportuniteit ervan na te gaan. Daarbij moeten we aandacht hebben voor het wettelijk kader, maar ook voor de efficiëntie inzake gezondheid en bestrijding van openbare overlast en criminaliteit. Er zal een groep van experts worden samengesteld, die al die aspecten zal evalueren. We zullen onder andere met de commissie voor de Sociale Zaken - waarom niet van de Senaat - over het drugbeleid discussiëren.
Mevrouw Freya Piryns (Groen). - Ik dank de minister voor het positieve antwoord. Ik ben blij dat experts de zaak gaan bekijken. Wij moeten echter ons parlementair werk doen en hier in de Senaat het drugsbeleid grondig evalueren, want dat is dringend nodig.