5-101

5-101

Belgische Senaat

Handelingen

DONDERDAG 2 MEI 2013 - NAMIDDAGVERGADERING

(Vervolg)

Mondelinge vraag van mevrouw Nele Lijnen aan de minister van Middenstand, KMO's, Zelfstandigen en Landbouw over «het herbicide glyfosaat» (nr. 5-976)

Mevrouw Nele Lijnen (Open Vld). - Glyfosaat is een zeer frequent gebruikte herbicide. Het wordt niet alleen gebruikt voor akkers, maar in West-Europa ook voor gazons en tuinen. Sinds 2001 verviel het patent op glyfosaat waardoor het nu ook in tientallen onkruidverdelgers zit. Recent Amerikaans onderzoek wijst op ernstige gevaren die producenten evenwel ontkennen. Residu's van glyfosaat werden teruggevonden in voedsel voor menselijke consumptie. De negatieve impact uit zich langzaam in ontstekingen die de celsystemen schaden. Glyfosaat wordt zo geacht verantwoordelijk te zijn voor een verstoorde hormonale werking, geboorteafwijkingen, prostaatkanker, de ziekte van Parkinson enzovoort.

Is de minister op de hoogte van de resultaten van het meest recente onderzoek naar de mogelijk schadelijke gevolgen van producten die glyfosaat bevatten, en is ze van plan actie te ondernemen als dat inderdaad zo is?

Klopt het dat die producten intensief gebruikt worden in de Belgische landbouw, en vormen ze een gevaar voor de volksgezondheid?

Mevrouw Sabine Laruelle, minister van Middenstand, KMO's, Zelfstandigen en Landbouw. - Momenteel worden op Europees vlak alle beschikbare gegevens, met inbegrip van de literatuurgegevens, over glyfosaat grondig geëvalueerd. Ik ben op de hoogte van het meest recente onderzoek waarnaar mevrouw Lijnen verwijst en dat onlangs werd gepubliceerd. Regelmatig worden nieuwe studies over glyfosaat gepubliceerd. Tot op heden werd in die studies geen enkele nieuwe informatie aangebracht. De studie waarnaar mevrouw Lijnen verwees, is trouwens niet eens een nieuwe studie, maar eerder een overzicht van de beschikbare gegevens. Na analyse oordeelde de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu dat de betrokken studie een lage wetenschappelijke waarde heeft.

Glyfosaat is inderdaad een van de meest gebruikte gewasbeschermingsmiddelen, zowel bij landbouwers als bij particulieren. Hierdoor wordt het veelvuldig teruggevonden in het oppervlaktewater, zij het in concentraties die geen enkel probleem voor het leefmilieu opleveren. In menselijke voeding wordt glyfosaat slechts sporadisch aangetroffen, en dat steeds in lage concentraties die ver onder de maximumnorm liggen. Glyfosaat wordt immers alleen gebruikt tegen onkruid of andere planten die niet voor consumptie zijn bestemd.

De studie verwijst wellicht naar een situatie in de Verenigde Staten, waar glyfosaat wordt gebruikt op genetisch gemodificeerde gewassen, zoals soja en maïs, die resistent zijn gemaakt tegen glyfosaat. In België en Europa wordt het middel niet op die manier gebruikt.