5-212COM | 5-212COM |
Mevrouw Inge Faes (N-VA). - In oktober 2012 kon in de commissie voor de Justitie van de Kamer de bespreking van het wetsontwerp van de minister, dat de onderzoeksrechters in staat moet stellen een voorlopige hechtenis door een elektronisch toezicht (ET) te vervangen, door de afwezigheid van de meerderheidspartijen jammer genoeg niet doorgaan.
Wel werd een advies van het NICC rondgedeeld, waaruit ik het volgende citeer: "De mogelijke beslissing tot invoering van het elektronisch toezicht in het kader van de voorlopige hechtenis moet worden omschreven als een beleidsmaatregel die een bijkomende en wellichte zware budgettaire inspanning zal vergen, met een naar waarschijnlijkheid eerder bescheiden - zeker geen substantiële - impact op de omvang van de beklaagdenpopulatie in onze gevangenissen, die bovendien is omgeven door tal van juridische en praktisch-organisatorische vraagstukken."
Die conclusie van het NICC gaat lijnrecht in tegen de DOEB-analyse (duurzame ontwikkeling effectenbeoordeling) van dit wetsontwerp, waarin de minister stelt: "Het gaat om ingrepen die geen bijkomende financiële middelen vereisen en waarover geen fundamentele discussies nodig zijn, maar die integendeel maatregelen betreffen die leiden tot quick wins ..."
Het NICC is duidelijk in zijn commentaar: "Dit wetsontwerp zal een zware investering vragen terwijl de verwachte quick wins zullen uitblijven en de rechterlijke organisatie niet noodzakelijk zal verbeteren". Volgens het NICC zal de maatregel dus eerder geld kosten dan geld opbrengen.
Wat zal volgens de minister de financiële impact zijn op de begroting van het departement Justitie?
Mevrouw Annemie Turtelboom, minister van Justitie. - De kosten voor de invoering van het elektronisch toezicht in het kader van de voorlopige hechtenis zijn verkregen via het Optifed-budget. Het totale bedrag voor 2013 bedraagt minder dan 3 miljoen euro. Een groot deel van dat bedrag wordt uitgetrokken voor de uitbreiding van het personeel van het Nationaal Centrum voor Elektronisch Toezicht, NCET. Uiteraard worden die extra middelen niet alleen gebruikt voor de controle van personen onder voorlopige hechtenis, maar voor de controle van alle personen onder elektronisch toezicht. De efficiëntie zal dus aanzienlijk worden verhoogd.
Een ander, groot deel van het bedrag wordt gebruikt om de enkelbanden te bekostigen. Hierbij moet er rekening mee worden gehouden dat de kosten om een veroordeelde in een gevangenis te houden 125 euro per dag bedraagt, tegenover slechts 40 euro voor het elektronisch toezicht.
Uiteraard kan naar de begrotingsefficiëntie worden gekeken, maar vooral met het oog op de differentiatie van de strafuitvoering is het belangrijk om zowel over de gevangenisstraf als over het elektronisch toezicht als mogelijke maatregelen te beschikken.
Mocht het mogelijk zijn om gemiddeld 113 voorlopig gedetineerden onder elektronisch toezicht te plaatsen, zou dus reeds extra gevangeniscapaciteit kunnen worden uitgespaard.
Nogmaals, differentiatie van de strafuitvoering is het doorslaggevende argument. De budgettaire impact komt pas op de tweede plaats.
Mevrouw Inge Faes (N-VA). - Ik dank de minister voor haar antwoord en noteer dat de opmerkingen van het NICC volgens haar niet echt correct zijn.