5-188COM

5-188COM

Commission des Relations extérieures et de la Défense

Annales

MERCREDI 5 DÉCEMBRE 2012 - SÉANCE DE L'APRÈS-MIDI

(Suite)

Demande d'explications de M. Patrick De Groote au vice-premier ministre et ministre des Affaires étrangères, du Commerce extérieur et des Affaires européennes sur «les armes offensives F2000 belges aux mains de l'organisation palestinienne terroriste Jihad islamique» (no 5-2576)

De heer Patrick De Groote (N-VA). - De gewapende vleugel van de Palestijnse beweging Islamitische Jihad beschikt over F2000-aanvalswapens van de Waalse fabrikant FN Herstal. Dat heeft de Groupe de Recherche et d'Information sur la Paix et la Sécurité ontdekt op de website van de terreurgroep. Die site toont foto's van een militair defilé in Rafah op de Gazastrook van 2 oktober 2012, waarop militanten van de Al-Quds-brigades te zien zijn met die aanvalswapens.

Hoe de wapens in de handen van de terroristen zijn gekomen, is een raadsel. Mogelijk zijn ze afkomstig van een levering uit 2009 aan het regime van de toenmalige Libische dictator Kadhafi.

Werd de minister in zijn diplomatieke contacten reeds door andere staten of multilaterale organisaties aangesproken op de aanwezigheid van Belgische aanvalswapens bij een Palestijnse terroristische organisatie? Zo ja, door welke?

Kan de minister een beroep doen op de organisatie die in Libië de burgerbevolking ontwapent, om na te gaan hoeveel van de 367 F2000-aanvalswapens die FN Herstal aan het Libische regime van Kadhafi verkocht, konden worden gerecupereerd?

Wat is de politieke reactie van de minister op dit voorval?

De heer Didier Reynders, vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Europese Zaken. - België heeft van het panel van experts over Libië net een aanvraag tot inlichtingen over dit onderwerp gekregen. Ik zal de aanvraag doorsturen naar het Waals Gewest, dat verantwoordelijk is voor de wapenexport van FN. Voor de rest heeft geen enkel land ons hierover aangesproken.

Het is paradoxaal maar de aanwezigheid van deze zeer herkenbare wapens in Gaza blijkt bijzonder nuttig te zijn voor de experts in de antiterreurstrijd en voor wie informatie tracht te verzamelen over de ondergrondse wapenleveringsnetwerken. Wapens zoals de kalasjnikovs, die het grootste deel uitmaken van het traditionele wapenarsenaal van deze soort bewegingen, zijn veel moeilijker te traceren.

Onze ambassade in Tripoli volgt het dossier. Tot nu toe konden we over die wapens nog geen precieze informatie vergaren. Het aantreden van de nieuwe regering zou de contacten met de internationale gemeenschap moeten vergemakkelijken, al heeft de bezorgdheid over veiligheid, na de aanval op het Amerikaanse consulaat in Tripoli, het werk van de teams die de Libische autoriteiten helpen een inventaris van de arsenalen op te maken, moeilijker gemaakt en vertraagd.

We moeten er alles aan doen om te vermijden dat wapens in de handen van extremistische of terroristische bewegingen komen. De meest geloofwaardige hypothese is dat die F2000 door de Libische burgeroorlog op de zwarte markt zijn beland, maar dat moet nog worden onderzocht. Helaas weten we uit ervaring dat na oorlogen of revoluties grote hoeveelheden wapens onvermijdelijk in illegale circuits belanden. Het is voor de internationale gemeenschap moeilijk om dat fenomeen te bestrijden. Er moeten lessen worden getrokken uit de Libische ervaring, vooral nu we in Syrië met dezelfde situatie kunnen worden geconfronteerd. Ik pleit ervoor dat de internationale gemeenschap, in het bijzonder de EU, klaarstaat om snel in te grijpen om een oncontroleerbare verspreiding van wapens bij de val van het regime te voorkomen. We zullen daartoe ook de nodige maatregelen nemen.

(La séance est levée à 16 h 05.)