5-108COM

5-108COM

Commission de l’Intérieur et des Affaires administratives

Annales

MARDI 29 NOVEMBRE 2011 - SÉANCE DU MATIN

(Suite)

Demande d'explications de Mme Inge Faes à la ministre de l'Intérieur sur «le réseau ASTRID» (no 5-1254)

Mevrouw Inge Faes (N-VA). - Het ASTRID-communicatienetwerk voor de politie- en hulpdiensten zou normaal gezien het hele Belgische grondgebied moeten bedienen, ook indoor. Toch blijkt dat er nog steeds 75 blinde vlekken - plaatsen waar er geen ontvangst is - in België zijn. Zelfs in bepaalde politiekantoren en brandweerkazernes is er een dekkingsprobleem.

Door de drastische besparingen lijkt het er bovendien op dat de dekkingsproblemen niet op korte termijn zullen worden opgelost. De gevolgen daarvan kunnen potentieel dramatisch zijn, in de eerste plaatst voor de gebruikers, de politie en hulpdiensten. Dat werd duidelijk tijdens de branden op de Kalmthoutse Heide in mei dit jaar: door het uitvallen van het ASTRID-netwerk was het contact met verscheidene brandweerlui onmogelijk. Ook tijdens de ramp op Pukkelpop bleek hoe afhankelijk de hulpdiensten zijn van het ASTRID-netwerk. Een herfinanciering van de nv ASTRID is dan ook dringend.

Door de aanslepende situatie van lopende zaken weet ik dat het moeilijk is om het ASTRID-netwerk aan te passen aan de noden van een moderne hulpverlening, maar een goede communicatie is cruciaal voor het opereren van de hulpdiensten. Daarom had ik graag vernomen welke maatregelen de minister heeft genomen op korte termijn om de werking van het ASTRID-netwerk te verbeteren.

Mevrouw Annemie Turtelboom, minister van Binnenlandse Zaken. - Bij het opstarten van het radiocommunicatienetwerk in 1998 werd in het toenmalige bedrijfsplan opgenomen dat 350 zendmasten zouden worden geïnstalleerd om te beantwoorden aan de toenmalige vraag naar radiodekking voor de hulp- en veiligheidsdiensten. Dat aantal werd in de volgende jaren op initiatief van leverancier Nokia verhoogd tot 425 zendmasten, omdat gebleken was dat het met 350 zendmasten onmogelijk was de contractueel overeengekomen radiodekking te realiseren.

In de voorbije drie jaar werden op basis van het bedrijfsplan van 2005 nogmaals 75 bijkomende zendmasten geplaatst, waardoor het totale netwerk vandaag uit 500 zendmasten bestaat. Desondanks melden gebruikers nog een 75-tal plaatsen met ontoereikende radiodekking. De oorzaak daarvan ligt dikwijls bij gewijzigde omgevingsfactoren, zoals nieuwe hoogbouw in de buurt of, voor radiodekking in gebouwen, bij bouwmaterialen die de doordringbaarheid van radiogolven beperken. Dat betekent dat er nood is aan bijkomende investeringen voor radioantennes. De investeringen die nodig zijn om een afdoend antwoord te bieden op de evolutie, zijn daarom opgenomen in het nieuw opgestelde bedrijfsplan voor de periode 2011-2016, dat op 23 september laatstleden door de raad van bestuur van de nv principieel werd goedgekeurd. Het bedrijfsplan zal aan de nieuwe regering voor goedkeuring worden voorgelegd.

Inzake indoorradiodekking is een werkgroep belast met het formuleren van voorstellen voor de reglementering van de criteria voor het installeren van supplementaire antennecapaciteit ten behoeve van radio-ontvangst in gebouwen. Moet het gaan over zowel privé- als publieke gebouwen? Mag er veel volk aanwezig zijn? Mogen er goederen zijn opgestapeld? Wie moet de antennes installeren volgens de daarvoor vastgelegde specificaties? Op dat soort vragen moet een antwoord worden gegeven.

Ik merk nog op dat het probleem bij de brand op de Kalmthoutse heide in mei te wijten was aan een technisch defect in een antenne, waarop inderdaad onvoldoende adequaat werd gereageerd en waarvoor intussen door de nv ASTRID bijkomende maatregelen werden genomen om de responstijd in geval van technische defecten maximaal in te korten.

Bij het drama van Pukkelpop bleef niet het ASTRID-systeem in gebreke, maar hebben de massale gelijktijdige oproepen op het terrein een overbelasting voor de operatoren veroorzaakt, met het tijdelijk uitvallen van het gsm-netwerk tot gevolg.

Mevrouw Inge Faes (N-VA). - Ik heb niet gezegd dat in het geval van Pukkelpop het ASTRID-netwerk was uitgevallen. De catastrofe heeft wel aangetoond hoe afhankelijk de hulp- en veiligheidsdiensten van het communicatienetwerk. Ik noteer dat de raad van bestuur van ASTRID nieuwe investeringen heeft goedgekeurd.