5-34 | 5-34 |
Mevrouw Freya Piryns (Groen!). - De advent is nog niet begonnen en het sneeuwt nog niet. Er zijn nog geen kerststallen op de pleinen die ons moeten herinneren aan dat éne kind dat in een stal geboren werd, omdat niemand zijn ouders onderdak wilde verschaffen. 2000 jaar later gaat het met de naastenliefde van de regering nog niet veel beter. Twee jaar geleden deed premier Leterme een rond Kerstmis een emotionele oproep aan de bevolking om solidair te zijn met de asielzoekers die op straat leven. Rond Kerstmis komt er een collectief schuldgevoel over de regering, maar helaas was dat van korte duur.
Maar het is dus nog geen Kerstmis en daarom mag ik hier opnieuw voor de honderdduizendste keer dezelfde vraag komen stellen. Wanneer gaat de staatssecretaris de crisis in de opvang van asielzoekers eindelijk kordaat aanpakken en oplossen? Wanneer zal hij ervoor zorgen dat die mensen tijdens de periode dat hun procedure loopt, een dak boven hun hoofd krijgen? Dat ze het bed, het bad, het brood en de begeleiding krijgen die ons land hen op grond van de internationale wetgeving moet bieden.
Ik ontken de complexiteit van het probleem niet. Ik weet dat er een resem maatregelen nodig zijn. De groenen vinden ook niet dat we iedereen zomaar moeten binnenlaten. Wij beseffen dat het tijd vergt om dit ingewikkelde radarwerk van asielinstanties en procedures te herstructureren en om de problemen opgelost te krijgen. Maar de staatssecretaris lijkt er maar niet aan te beginnen. Zolang dat niet gebeurt, blijft het zijn plicht mensen die hier toekomen een dak boven hun hoofd te bieden.
Al drie lange jaren klaag ik dit probleem aan. Ik vraag telkens om dit probleem ernstig te nemen en voor een oplossing te zorgen. Samen met de hele regering, faalt hij daarin grandioos. Blijkbaar vindt hij het aanvaardbaar dat mensen op straat slapen. Banken worden in één week gered, een militaire operatie in Libië kan op een dag of twee worden geregeld, maar asielzoekers behoorlijk opvangen en menswaardig behandelen, lukt blijkbaar niet.
Ik kan niet anders dan concluderen dat asielzoekers een menswaardig onderkomen bieden of gewoon menswaardig behandelen voor de regering geen prioriteit is.
Van de vele wetsvoorstellen die hier al de revue zijn gepasseerd, onder andere van de groenen, wil ik er een nogmaals onder de aandacht brengen, namelijk het wetsvoorstel op de oprichting van lokale opvanginitiatieven. De regering had 2 500 opvangplaatsen aangekondigd, maar die zijn er nog lang niet. De enige manier om daartoe te komen, lijkt me dat we de gemeenten daartoe verplichten. Wij hebben dat wetsvoorstel ingediend, ik hoop dat de minister bij de voorzitter van de Commissie voor de Binnenlandse Aangelegenheden kan bepleiten dat we dat snel behandelen.
Ook de topvrouw van Fedasil heeft intussen gepleit voor een eenmalige uitstroom van de asielcentra naar de OCMW's. Ook dat kan alleen maar als dat goed begeleid wordt door de federale overheid en als we onze eigen verantwoordelijkheid niet op de gemeenten afschuiven. Ieder moet verantwoordelijkheid op zich nemen, zodat de problemen door het hele land gedragen worden.
Wat doet de minister in afwachting van het van kracht worden van de wet? Net het tegenovergestelde. Het budget voor asielopvang daalt en de noodopvang in de kazernes wordt gereduceerd. Ik was gisteren nog in Weelde. Ik moest daar tot mijn consternatie vaststellen dat daar 122 bedden leeg staan. Gisteren hebben 50 asielzoekers een niet-toewijzing gekregen, 50 asielzoekers zijn de straat op gestuurd en intussen staan er in de noodopvang die de minister zelf mee heeft gecreëerd, 122 bedden gewoon leeg. Want de regering heeft beslist dat die noodopvang eigenlijk na een jaar dicht moet. Ze gaat ze nu nog wel iets langer openhouden, maar de beslissing zelf blijft gehandhaafd, want in dit geval wil de regering plots wel haar woord houden, terwijl ze talloze andere van haar beloftes niet is nagekomen, zonder dat ze daar een probleem van maakte.
Ik zou van de minister graag eindelijk een antwoord krijgen op volgende vragen.
Hoe en waar gaat hij de nog steeds toestromende asielzoekers opvangen?
Welke concrete maatregelen plant hij om ook structureel iets te veranderen, zodat we niet dit najaar en niet elk najaar opnieuw voor een menselijk drama staan?
De heer Philippe Courard, staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding. - Ik ben het met mevrouw Piryns eens dat een kwalitatieve opvang nodig is voor iedereen die asiel aanvraagt in ons land, zolang de procedure loopt.
Sinds mijn aantreden zijn er al 8 461 opvangplaatsen gecreëerd. Het budget voor het opvangnetwerk is niet verminderd. Er is alleen sprake van een verschuiving naar het open terugkeercentrum. Op 20 juli heeft de regering een aantal bijkomende maatregelen genomen, die nu worden uitgevoerd. De transitcapaciteit blijft behouden tot na de winter. Er worden dus wel degelijk inspanningen geleverd.
Tot einde april van dit jaar waren er geen niet-toewijzingen. Op hotel verblijven er geen honderden, maar welgeteld 108 niet-begeleide minderjarigen, die overigens zo snel mogelijk elders zullen worden opgevangen. Ook in deze aanslepende situatie van lopende zaken blijft opvang een punt op de agenda van de regering. De reeds genomen initiatieven worden nauwgezet opgevolgd en momenteel is er overleg met alle betrokkenen om de opvangcapaciteit te verhogen.
Ik kan op dit moment geen concreter antwoord geven gelet op de regeringsonderhandelingen. Het punt wordt in ieder geval op een volgende ministerraad geagendeerd.
De doelstelling bestaat erin een humanitaire actie uit te werken die onmiddellijk van start kan gaan en die iedereen een slaapplaats garandeert.
Mevrouw Freya Piryns (Groen!). - Ik geloof de staatssecretaris niet meer als hij zegt dat hij mijn bezorgdheid deelt. Hij heeft inderdaad voor 8400 extra plaatsen gezorgd, maar ondertussen zijn er 10 000 gevallen waarin geen plaats kon worden toegewezen. Dat betekent 10 000 mensen die geen opvangplaats kunnen krijgen, tenzij ze een procedure voor de rechtbank inspannen. Zij worden aan hun lot overgelaten door de regering. De staatssecretaris kan zich niet blijven verschuilen achter de regeringsonderhandelingen. Vorige keer kon hij geen concreet antwoord geven omdat de regering in lopende zaken was. Zo is er altijd wel een reden.
Waar wacht de staatssecretaris nog op om het humanitair plan dat hij aankondigt uit te voeren? Moet het eerst gaan sneeuwen? Moeten er echt mensen doodvriezen voordat de regering het plan effectief uitvoert? Het enige wat ik nog kan doen is de regering een kerststal laten bezorgen. Misschien denkt ze dan dat het al kerstmis is en zal ze iets doen, in plaats van te wachten tot het vriest!