4-115 | 4-115 |
M. le président. - M. Carl Devlies, secrétaire d'État à la Coordination de la lutte contre la fraude et secrétaire d'État, adjoint au ministre de la Justice, répondra.
De heer Hugo Vandenberghe (CD&V). - Uit het antwoord op mijn schriftelijke vraag nr. 4-6032 van 7 december 2009 blijkt dat het aantal tuchtdossiers dat opgestart werd tegen agenten in de periode 2001-2008 fors is toegenomen. In 2001 was er sprake van 138 dossiers, in 2008 was dit aantal reeds opgelopen tot 799 dossiers.
Op mijn deelvraag over de voornaamste aanleidingen voor het opstarten van tuchtdossiers tegen politieagenten zijn er enkel cijfers beschikbaar voor de jaren 2007 en 2008.
De voornaamste aanleidingen voor het opstarten van tuchtdossiers waren in 2008: het verlaten of onderbreken van de dienst (72), het miskennen van de procedureregels of interne reglementen (61), het niet-toegestane privégebruik van politiële gegevensbanken (61), het weigeren of niet opstellen van gerechtelijke documenten (51) en het niet naleven van de procedure voor afwezigheid om gezondheidsredenen (42). Wat agenten van de lokale politie betreft, werden in 2008 de meeste tuchtdossiers opgestart in de Brusselse politiezones.
Welk gevolg werd aan die tuchtdossiers gegeven? Wat was de zwaarwichtigheid van die tuchtdossiers? Waarom zijn er wat de aanleidingen van het opstarten van deze tuchtdossiers betreft geen cijfers beschikbaar van vóór het jaar 2007? Kan de minister al een voorlopige tendens geven voor het jaar 2009?
De heer Carl Devlies, staatssecretaris voor de Coördinatie van de Fraudebestrijding en staatssecretaris, toegevoegd aan de minister van Justitie. - Ik lees het antwoord van minister Turtelboom.
In het antwoord op uw schriftelijke vraag nr. 4-6032 en uw vraag om uitleg nr. 4-1555 heb ik reeds verwezen naar de jaarverslagen van de Tuchtraad van de geïntegreerde politie. De Tuchtraad is de enige instantie die van rechtswege beschikt over elke tuchtbeslissing die door een tuchtoverheid, zowel lokaal als federaal, werd uitgesproken. Op basis van die gegevens brengen de voorzitters van de kamers van de Tuchtraad jaarlijks aan de ministers van Binnenlandse zaken en Justitie verslag uit, in een eenmalig en collegiaal goedgekeurd jaarrapport met vermelding van de feiten en de uitgesproken straffen en met inbegrip van een statistische samenvatting. Aan de hand van die informatie zal ik uw vragen beantwoorden.
Tot op heden kunnen evenwel enkel de verslagen van het jaar 2001 tot en met 2007 worden geraadpleegd, want die van 2008 en 2009 zijn nog niet beschikbaar. Voor het jaar 2008 is evenwel al een oplijsting gemaakt van het aantal tuchtdossiers, met opgave van de voornaamste aanleidingen. Er werd echter nog geen extrapolatie gemaakt van andere gegevens met de daaraan gekoppelde analyse op inhoudelijk vlak.
Om de vraag naar de zwaarwichtigheid van de tuchtdossiers te kunnen beantwoorden, zouden mijn diensten alle tuchtdossiers individueel onder de loep moeten nemen, aangezien een tuchtdossier bijna altijd is opgebouwd uit verschillende tuchtvergrijpen die gegrond zijn op verscheidene ten laste gelegde feiten, die uiteindelijk tot één straf leiden. Binnen het bestek van uw vraag is het dan ook niet mogelijk een inzicht te geven in de zwaarwichtigheid van deze tuchtdossiers.
De Tuchtraad is pas in het jaar 2007 gestart met een oplijsting van de voornaamste aanleidingen voor het opstarten van tuchtdossiers tegen leden van de politiediensten in de huidige statistische vorm. In de voorgaande jaren waren die gegevens ook beschikbaar, maar niet op een dergelijke geëxtrapoleerde wijze. De informatie was verweven in de globale analyse.
De heer Hugo Vandenberghe (CD&V). - Het antwoord is niet optimaal. Bij de parlementaire controle is het uiteraard van groot belang te weten welke gevolgen aan de tuchtdossiers werden gegeven. Dat hoeft geen individuele informatie te zijn, maar een algemeen overzicht moet toch mogelijk zijn. In de jaarverslagen van de balies worden de gevolgen van de tuchtdossiers wel in algemene termen beschreven. Op dat vlak zijn er veel mogelijkheden. Ik vind dan ook dat ik voor het jaar 2007 zou moeten kunnen weten welke gevolgen aan de tuchtdossiers werden gegeven. Het zal verder onderzoek vergen om voldoende inzicht te krijgen in die dossiers. Ik dank de minister alleszins voor het antwoord.