4-75

4-75

Sénat de Belgique

Annales

JEUDI 30 AVRIL 2009 - SÉANCE DE L'APRÈS-MIDI

(Suite)

Question orale de Mme Nahima Lanjri à la ministre de l'Intégration sociale, des Pensions et des Grandes villes sur «l'attribution de soutien financier aux demandeurs d'asile» (nº 4-753)

Mevrouw Nahima Lanjri (CD&V). - De voorbije dagen was er opschudding rond de opvang van asielzoekers. Sedert kort zou Fedasil opnieuw asielzoekers doorverwijzen naar OCMW's. Enkele dagen geleden hebben een dertigtal asielzoekers geen bevel van toewijzing aan een asielcentrum gekregen, met als gevolg dat ze zelf hulp moeten zoeken. Daarvoor kunnen ze zich wenden tot een OCMW naar keuze.

Dat is het gevolg van de overbezetting van de opvangstructuren, een probleem dat al een tijd aansleept en verschillende oorzaken heeft. Toch is deze manier van werken geen goede oplossing, vooral omdat ze totaal onverwacht komt, zowel voor de asielzoekers als voor de OCMW's. Bovendien kan de herinvoering van financiële steun aan asielzoekers nadelige effecten hebben.

Welke mensen kregen geen bevel van toewijzing aan een asielcentrum? Zijn dat nieuwkomers of personen die al te lang in de opvang zitten? Om hoeveel personen gaat het precies?

Sinds wanneer doet Fedasil dat?

Volgt Fedasil op waar die personen uiteindelijk terechtkomen? Kunnen we ervan uitgaan dat ze niet op straat belanden? Het gevaar bestaat dat ze in de handen van huisjesmelkers en mensenhandelaars worden gedreven.

CD&V is geen voorstander van een terugkeer naar financiële steun voor nieuwe asielzoekers. In de vorige regeerperiode hebben we er uitdrukkelijk voor gekozen de financiële steun te vervangen door materiële steun. Asielzoekers wier procedure al jarenlang loopt, moeten volgens ons wel het recht hebben een woning en werk te zoeken. Enkele maanden geleden heeft de minister trouwens een maatregel ingevoerd waardoor asielzoekers die al meerdere jaren een asielprocedure doorlopen, zelf huisvesting en werk kunnen zoeken. Een vijfhonderdtal mensen komt in aanmerking voor die maatregel. Is het niet beter die doelgroep uit te breiden tot andere asielzoekers die al lang wachten op de beoordeling van hun asielaanvraag, in plaats van nieuwkomers onmiddellijk naar een OCMW te sturen?

Onlangs heeft de regering extra geld vrijgemaakt om 850 plaatsen in de opvang bij te creëren. Hoeveel van die plaatsen zijn intussen gerealiseerd?

Verlaten asielzoekers die al erkend of geregulariseerd zijn, binnen een redelijke termijn de opvangcentra? Liggen er extra maatregelen in het verschiet om de uitstroom van die groep te versnellen? Iemand die erkend of geregulariseerd is, moet verplicht kunnen worden het opvangcentrum te verlaten. Wat zijn de effecten van de al genomen maatregelen om de uitstroom uit de opvangstructuren te bevorderen?

Is de regering van plan om een limiet te zetten op het recht op opvang voor personen die misbruik maken van de procedure, bijvoorbeeld door meervoudige aanvragen in te dienen? Hoeveel asielzoekers met meervoudige aanvragen verblijven momenteel nog in de opvangstructuren?

Daarnaast verblijven in de centra nog heel veel mensen die wachten op de afloop van hun asielprocedure. Dat houdt verband met de circulaire met betrekking tot de regularisatie. Is er de afgelopen maand in de regering onderhandeld over de circulaire? De aankondiging van de circulaire geeft hoop, ook aan mensen die niet zullen worden geregulariseerd, maar toch blijven omdat ze denken toch misschien ooit een kans te maken op regularisatie. Maar een aantal personen maakt wel kans om te worden geregulariseerd en ook zij blijven daarom in het land. Wat is de stand van zaken met betrekking tot de circulaire?

Mevrouw Marie Arena, minister van Maatschappelijke Integratie, Pensioenen en Grote Steden. - Het eerste deel van de vraag betreft cijfergegevens. Ik zal mevrouw Lanjri een nota bezorgen met uitgebreid cijfermateriaal over de in- en uitstroom van mensen in de opvangcentra en hun respectieve asielstatus.

Het tweede deel van de vraag betreft de oplossing voor het plaatsgebrek in de opvangcentra, dat inmiddels tot meer dan tweeduizend oploopt. Vanochtend heeft de Ministerraad van gedachten gewisseld over een mededeling van mijn hand over de problematiek van de opvang van asielzoekers. We hebben echter geen beslissing genomen. Het kernkabinet zet de bespreking volgende week verder. Het is dus nog wat vroeg om ter zake precieze maatregelen bekend te maken.

Mevrouw Nahima Lanjri (CD&V). - Het tekort aan opvangplaatsen zag men al jarenlang aankomen. Door de toename van het aantal asielzoekers en het uitblijven van een circulaire wordt het natuurlijk alleen maar erger.

Ik dring erop aan dat de regering doordachte beslissingen neemt in plaats van brandjes te blussen. De OCMW's noch de asielzoekers mogen de dupe zijn van het falen van het beleid inzake opvang, regularisatie en asiel. Hopelijk wordt in afwachting in noodopvang voorzien, zodat men geen mensen meer op straat hoeft te zetten of naar de OCMW's hoeft door te sturen.

Ik heb voorstellen aangereikt. De vorige regering had besloten dat de asielprocedure niet langer dan een jaar mag duren, zodat mensen niet langer dan een jaar afhankelijk blijven van opvang. Wie toch al langer dan een jaar in een asielprocedure is verwikkeld, moet het recht krijgen om werk en een eigen woning te zoeken, en moet eventueel ook steun ontvangen, die de federale overheid integraal voor haar rekening neemt.

Steun voor nieuwkomers is uit den boze, want zorgt voor een aanzuigeffect. Alles op zijn beloop laten is even slecht, want dan komt wie hier al is, op straat terecht. Ook de minister weet dat.