4-539/2 (Sénat)
52 1018/2 (Chambre)

4-539/2 (Sénat)
52 1018/2 (Chambre)

Belgische Senaat en Kamer van volksvertegenwoordigers

ZITTING 2008-2009

30 MAART 2009


Omzetting van de Europese richtlijnen in Belgisch recht


VERSLAG

NAMENS HET FEDERAAL ADVIESCOMITÉ VOOR DE EUROPESE AANGELEGENHEDEN UITGEBRACHT DOOR

MEVROUW DELVAUX (S) EN DE HEER DE CROO (K)


I. INLEIDING

Het Federaal Adviescomité voor de Europese Aangelegenheden is op 30 maart 2009 bijeengekomen om een stand van zaken op te maken over de omzetting van de Europese richtlijnen in Belgisch recht.

Het is gebruikelijk dat het Federaal adviescomité over deze materie eenmaal per jaar deelneemt aan een gedachtewisseling met de bevoegde minister of staatssecretaris.

II. UITEENZETTING DOOR DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN, KAREL DE GUCHT

In het licht van de economische en financiële crisis is de correcte en tijdige uitvoering van Europees recht meer dan ooit een problematiek om bij stil te staan. Daar waar de Europese interne markt een essentiële rol heeft bij het creëren van meer groei en banen — dé weg uit de crisis —, kunnen de mogelijkheden van de interne markt immers alleen ten volle worden benut indien alle lidstaten — dus ook België — de goedgekeurde wetgeving ook tijdig en correct omzetten en toepassen.

Er zal naar de specifieke uitdagingen voor de toekomst worden gekeken alsook naar de actiepunten die werden vooropgesteld tot verbetering van de omzettingsstructuur. Tot slot zal er kort worden stilgestaan bij de rol van het Parlement in deze structuur.

De problematiek van de omzetting van de Europese richtlijnen is een prioriteit, die door de minister persoonlijk wordt opgevolgd. Zijn taak hierin is er evenwel een van algemene aard; de directe bevoegdheid om richtlijnen om te zetten, berust immers in de eerste plaats bij de ministers die voor de specifieke materie bevoegd zijn. Een verbetering van onze positie binnen de EU is maar mogelijk indien alle betrokken actoren prioriteit verlenen aan de omzetting van Europese richtlijnen.

Vandaag meer dan ooit is de minister de mening toegedaan dat een verdere verbetering van onze positie in de Europese ranglijst onontbeerlijk is.

a) Algemene balans van de omzetting

Momenteel zijn er in totaal, voor alle beleidsniveaus door elkaar, 104 richtlijnen die België in zijn interne rechtsorde moet omzetten tegen 2013. Hiervan zijn er 4 « niet-internemarktrichtlijnen ».

Van die 104 richtlijnen zijn er 34 waarvan de omzetting vertraging oploopt, dat wil zeggen dat ze nog door geen enkele nationale maatregel volledig in ons nationaal recht zijn geïntegreerd. Van die 34 richtlijnen zijn er 3 « niet-internemarktrichtlijnen ». Bijlagen 1 en 2 bevatten een overzicht van die richtlijnen.

De zogenoemde « internemarktrichtlijnen » worden met meer aandacht opgevolgd door de Commissie. Ze evalueert openlijk de inspanningen van de lidstaten om de internemarktrichtlijnen om te zetten. Ze doet dat aan de hand van een scorebord. Dat scorebord wordt twee keer per jaar bekendgemaakt.

Op de scoreborden van 2008 vertoont België een omzettingsdeficit van 1,4 %. Hiermee blijft ons land onder de Europese norm van 1,5 %. België leeft de 1,5 %-norm (of 25 richtlijnen) dus goed na, maar :

—  wij boeken geen vooruitgang meer en

—  wij zitten in het onderste derde deel van de 27 lidstaten.

In de tweede helft van 2008 waren er voor België slechts 4 richtlijnen die een omzettingsvertraging van 2 jaar hadden, waarvan 2 richtlijnen voor het federale niveau. Dat is een duidelijke verbetering ten opzichte van het scorebord van de eerste helft van 2008 waarop bij het afsluiten nog 7 richtlijnen stonden opgetekend. Daarom kreeg ons land lof toebedeeld van de Europese Commissie.

Het scorebord van juli 2009 wordt momenteel opgesteld. De richtlijnen die in aanmerking zullen worden genomen om het deficit van België te berekenen voor het scorebord van juli, zijn alle richtlijnen die tegen 30 april 2009 moeten worden omgezet. De mededeling aan de commissie moet op 11 mei plaatsvinden.

De samenvattende tabel die gaat als bijlage bevat de richtlijnen die op federaal niveau moeten worden omgezet voor het scorebord van juli 2009. Op federaal niveau moeten in totaal nog 33 richtlijnen worden omgezet. Van die 33 richtlijnen moet het federale niveau er nog 16 omzetten om de nieuwe Europese norm te behalen voor het scorebord van juli 2009.

Al die dossiers moeten voorrang krijgen zodat ze zo snel mogelijk kunnen worden afgehandeld. Hierbij moeten zeven federale dossiers nog meer voorrang krijgen, want hiervoor kan ons land een veroordeling oplopen door het Europees Hof van Justitie.

b) De uitdagingen sinds het aantreden van de huidige regering

Los van de uitdagingen voor ons land die verbonden zijn met de individuele scoreborden van de Europese Commissie, zijn er drie specifieke uitdagingen die een verdere verbetering van onze positie in de Europese ranglijst onontbeerlijk maken.

In de eerste plaats noodzaakt het Verdrag van Lissabon -als en wanneer dat goedgekeurd wordt- ons land om betere resultaten te behalen. Met de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon kan een Lidstaat immers reeds vanaf de eerste veroordeling door het Hof veroordeeld worden tot het betalen van hoge boetes in niet-mededelingszaken. Tot nog toe is de veroordeling van een Lidstaat door het Hof van Justitie tot het betalen van financiële boetes wegens niet-omzetting slechts mogelijk middels een tweede veroordeling voor niet-uitvoering van het eerste arrest. Deze innovatie zou in de praktijk betekenen dat België zich geen laattijdigheid in de omzetting van meer dan een half jaar kan veroorloven.

Op dit ogenblik zijn er voor ons land 6 richtlijnen waarvoor een met redenen omkleed advies werd uitgebracht nog vóór een eerste veroordeling door het Hof van Justitie. Voor 1 richtlijn is beslist tot een eerste aanhangigmaking bij het Hof van Justitie EG. Voor het Hof van Justitie hangen voorts 8 zaken voor niet tijdige omzetting.

Kortom, mocht het Verdrag van Lissabon reeds in voege zijn, dan zouden we op dit ogenblik voor 15 richtlijnen op korte termijn afstevenen op veroordelingen met mogelijks hoge financiële boetes. Dergelijke nefaste gevolgen kunnen enkel vermeden worden indien alle betrokken overheden maximale inspanningen leveren teneinde de omzetting vóór dit stadium tot een goed einde te brengen.

Een tweede uitdaging voor ons land ligt vervat in de aanloop naar het EU-voorzitterschap in de tweede helft van 2010. Indien België in 2010 een leidende rol wil spelen tijdens het EU voorzitterschap, moeten we orde op zaken stellen in onze eigen Europese huishouding. Ook om deze reden is het dus fundamenteel om voor de komende scoreborden van juli 2009, december 2009 en juli 2010 adequate resultaten neer te zetten. Voor 9 richtlijnen is een wetgevend initiatief op het federale niveau nog in uitvoering of nog vereist. Een lijst van deze 9 richtlijnen is te vinden in tabel 4.

Een derde en laatste uitdaging voor de resultaten van ons land betreffende de omzetting van Europese richtlijnen is de nieuwe Europese norm van maximale deficitaire richtlijnen. Deze norm bedroeg tot en met 2008 nog 1,5 %, wat overeenstemt met een maximum van 25 laattijdige richtlijnen. Vanaf 1 januari 2009 werd deze norm echter verlaagd naar 1 %, ofwel nog slechts een maximum van 17 laattijdige richtlijnen, toegelaten door de EU.

Voor het scoreboard van december 2008 bleven 17 Lidstaten onder de grens van 1 %. België bleef met een deficit van 1,4 % onder het toenmalig toegelaten deficit, maar dient alle zeilen bij te zetten teneinde de nieuwe 1 %-grens te kunnen naleven voor het Scoreboard van juli 2009 evenals voor de verdere toekomst.

c) Impact van het reflectieproces

Volgend op de introductie van een uniform rapportage-systeem inzake richtlijnen voor de Ministerraad en in het licht van voornoemde uitdagingen, heeft de minister in september 2008 de opdracht gegeven aan zijn diensten om een grondige analyse door te voeren van de omzettingstructuren. Alle actoren bij het omzettingsnetwerk werden bij deze analyse betrokken, zowel de federale departementen als gewesten en gemeenschappen.

Op voorstel van minister De Gucht heeft de Ministerraad op 6 februari van dit jaar beslist om een nieuwe impuls te geven aan de omzetting van Europese wetgeving. De operationele gevolgen die aan het reflectieproces gegeven worden, zijn gericht op :

1. het verhogen van de proactiviteit : Er wordt voorzien in een meer proactieve aanpak van de problematiek, met een beter betrekken van alle verantwoordelijken vanaf de onderhandelingen van richtlijnen.

In dat kader is allereerst aan de Permanente Vertegenwoordiging van ons land bij de EU de instructie gegeven opdat op proactieve wijze, nog tijdens de onderhandelingsfase van een Europese richtlijn, alles in zijn werk gesteld zou worden om voor België realistische omzettingstermijnen te bekomen.

Ook werden de bevoegde overheidsdiensten voor de omzetting vroeger ingeschakeld in het systeem. De FOD Buitenlandse Zaken organiseert tweemaandelijkse vergaderingen met alle bevoegde instanties voor de voorstellen voor richtlijnen, met inbegrip van de juridische implicatie. Dit laat niet enkel toe om overheden betrokken bij de voorstellen vroegtijdig te identificeren en te responsabiliseren, maar ook om op efficiëntere wijze een pilootinstantie te bepalen.

Voorts werd de verplichting ingevoerd voor de betrokken departementen om na publicatie van een richtlijn :

— binnen de week hun bevoegdheid mee te delen; en

— binnen de maand na publicatie, de referenties van de trajectbeheerder en een realistische omzettingsplanning in te schrijven in de inter-federale databank Eurtransbel;

— om de databank telkens te voeden als een etappe is verwezenlijkt.

Tot slot worden afspraken gemaakt met een aantal adviesorganen die een belangrijke rol spelen in het omzettingsproces omtrent het functioneren van deze organen.

2. Tweede operationeel gevolg van het reflectieproces is het verder doorvoeren van uniformering en vereenvoudiging. De interactieve federale database « Eurtransbel » zal daarbij verder uitgebouwd worden als een centraal beheersinstrument voor alle betrokkene administraties.

Deze interactieve databank is reeds geruime tijd operationeel als uitwisselingsinstrument van informatie en geniet ook internationale waardering. Zo werd België meer dan eens gevraagd om zijn databank voor te stellen aan de andere lidstaten van de EU. Zij deed dit op verzoek van de Commissie in september 2008 en op verzoek van Tsjechië tijdens de recente conferentie over de uitvoering van EU-recht, die van 11 tot 13 maart in Praag doorging.

Het was echter de overtuiging van de minister dat meer uit dit instrument kon gehaald worden met betrekking tot een duidelijkere opvolging, een snellere informatiedoorstroming en een verminderde werklast voor het netwerk.

Dit werd afgetoetst aan de hand van best practices uit Duitsland, maar ook met andere landen zoals Slovenië en Tsjechië. Verder zijn ook onderhandelingen aan de gang met de Europese Commissie om een automatische link tot stand te brengen tussen Eurtransbel en de formele mededelingsdatabank van de Commissie.

3. Derde operationeel gevolg van het reflectieproces ligt bij het garanderen van een doorgedreven continuïteit van de opvolging :

In de eerste plaats gaat het om een nieuw forum dat op initiatief van de minister begin dit jaar is opgericht, met name de Hoge Werkgroep Omzetting. Deze Werkgroep buigt zich sedert maart van dit jaar afwisselend met de Ministerraad over de omzetting op federaal vlak. Ze verenigt alle kabinetten en Eurocoördinatoren die betrokken zijn bij de omzetting, evenals de Permanente Vertegenwoordiging bij de EU en de FOD Buitenlandse Zaken. Zij streeft de bevordering van de omzettingsactiviteiten na en vestigt de aandacht op probleemdossiers.

Een andere nieuwigheid is het versterken van de rol van de hoogste geledingen van de federale administratie in de omzetting. De Ministerraad verleende daartoe zijn goedkeuring aan de zesmaandelijkse bespreking van de omzettingsproblematiek op de vergadering van de voorzitters van de FOD's, een verwijzing naar de omzettingsproblematiek in de toekomstige managementplannen van de voorzitters en, tot slot, de maandelijkse overmaking door de voorzitter van de FOD Buitenlandse Zaken aan de andere FOD voorzitters, van interne scoreborden over de prestaties van de betrokken federale administraties.

Het reflectieproces vertrekt vanuit een globale aanpak en beperkt zich dientengevolge niet tot het federale niveau. Recent werd op kabinetsniveau een werkgroep opgericht die deze reflectie voert met de gemeenschappen en de gewesten. Dit proces is gaande.

Ten slotte dient stilgestaan te worden bij een andere speler op het terrein van de omzetting, zijnde het federale Parlement.

d) De samenwerking met het Parlement

Het Federaal Parlement speelt een cruciale rol in het wetgevend proces dat vele van de omzettingsteksten dienen te volgen. Een goede samenwerking met en een nauwe opvolging van deze dossiers door het Parlement is dus van essentieel belang.

Uit een onderzoek naar de implicatie van het federaal Parlement in het omzettingsproces dat eerder dit jaar door de diensten is uitgevoerd, zijn enkele pertinente feiten gebleken :

— Vooreerst vertoont zich op jaarbasis een dalende trend van het aantal richtlijnen dat aan het federale Parlement voorgelegd wordt.

— Ten tweede kunnen we stellen dat de meerderheid van richtlijnen, die aan het Parlement voorgelegd worden, kampt met vertraging in de omzetting. Deze vertraging dient in eerste plaats weggewerkt te worden door zo snel mogelijk te beginnen met de omzetting van richtlijnen, waar een wetgevend initiatief mee gemoeid is en om de vooruitgang in alle fazen van het wordingsproces op een strikte wijze te monitoren.

Het is dan ook de betrachting van de minister om de verschillende overheden aan te zetten tot een zo snel mogelijke afhandeling van de voorontwerpen van wet, zodat deze ingediend kunnen worden in het Parlement. Een lijst van de omzettingsakten die voor het Parlement liggen of in de nabije toekomst voorgelegd zullen worden kunt u als bijlage 4 terugvinden.

Het is van het grootste belang dat de behandeling van alle wetsontwerpen en wetsvoorstellen die richtlijnen omzetten, consequent wordt verder gezet.

Mits een blijvende aandacht van het Parlement voor omzettingsdossiers, is de minister ervan overtuigd dat de traditionele vlotte samenwerking ook in de toekomst vruchten zal blijven afwerpen.

e) Conclusie

Samenvattend kan voor de omzetting van Europese richtlijnen worden teruggeblikt op een gematigd positieve balans voor 2008. In de eerste plaats is voor het voorbije Scoreboard de 1,5 %-norm nageleefd. Voorts werd het aantal om te zetten richtlijnen met een laattijdigheid van meer dan 2 jaar aanzienlijk herleid van 7 naar 4.

Deze gematigd positieve balans is zoals eerder gezegd niet geheel voldoende ten overstaan van de nieuwe uitdagingen, met name de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon, het nakende voorzitterschap van de EU, en de nieuwe intermediaire norm van 1 %.

Vandaar de opstarting van het reflectieproces met de beslissingen van de Ministerraad, die een goede basis zijn om inderdaad een antwoord te geven op de genoemde uitdagingen. De invulling zal van alle betrokken actoren uiteraard een doorgedreven inzet en een continue opvolging vereisen.

Het is de gezamenlijke taak van alle betrokken actoren bij de omzetting, met inbegrip van het federaal Parlement, om ervoor te zorgen dat er blijvend goede en zelfs betere resultaten worden geboekt.

III. GEDACHTEWISSELING

Mevrouw Thérèse Snoy et d'Oppuers, volksvertegenwoordiger, vraagt zich af hoe de rol van het federaal Parlement moet worden opgevat omdat de om te zetten richtlijnen niet in het parlement worden besproken. Er verschijnen regeringsontwerpen die een richtlijn ten uitvoer leggen, maar de richtlijn zelf wordt nooit besproken.

De heer Philippe Mahoux, senator, denkt dat de communautaire aanpak en de intergouvernementele aanpak niet door elkaar moeten worden gehaald. De communautaire methode wordt momenteel aangevallen en er is sprake van een intergouvernementele mislukking. De parlementen van de lidstaten opnieuw bevoegd laten zijn voor communautaire materies is niet in overeenstemming met onze algemene houding waarbij de communautaire methode de voorkeur geniet.

Al enige tijd worden in de Senaat mededelingen gedaan aangaande de initiatieven van de Commissie, wat voorbereidend werk is.

Het Verdrag van Lissabon bepaalt dat, wat de subsidiariteit en de proportionaliteit betreft, de nationale parlementen zich zullen kunnen uitspreken over het feit of het wel degelijk om een gemengde of communautaire bevoegdheid gaat. Het bepaalt ook dat de Commissie initiatieven neemt die evenredig zijn met de na te streven doelstellingen.

Wat de omzetting van de richtlijnen betreft, is vooral de rangschikking van België vervelend. België zit in het onderste derde deel. Welke landen zitten in dezelfde groep en hoe zit het met de landen die het laatst tot de Unie zijn toegetreden ? Verder kan worden opgemerkt dat er geen regelmaat zit in de initiatieven van de Commissie. In werkelijkheid is de betere score van ons land misschien toe te schrijven aan het kleine aantal initiatieven van de Commissie, want deze Commissie is vrij zwak.

Wat zijn de mogelijkheden om de deelgebieden aan te moedigen ?

Op het vlak van de omzettingen zijn er problemen van politieke aard. Er kunnen elementen van politieke aard zijn die al dan niet tot omzetting aanmoedigen. Zo werd de richtlijn over menselijk weefsel uitgebreid besproken omdat er onenigheid was over de manier waarop die richtlijn zou worden toegepast.

Het verbaast dat er op de lijst geen laattijdige richtlijn staat bij minister De Crem. Is er al een richtlijn geweest die betrekking had op landsverdediging ? Zo niet, is het misschien niet nodig de minister op de lijst te plaatsen.

Karel De Gucht, minister van Buitenlandse Zaken, merkt op dat de omzetting van de richtlijnen het parlement niet bereikt in de vorm van een wet van een bepaalde datum tot omzetting van een richtlijn. Ze komen in het parlement in de vorm van een gewoon wetsontwerp zonder te vermelden dat het om een omzetting gaat.

Er dient te worden opgemerkt dat de nieuwe lidstaten zich in de eerste helft van de rangschikking bevinden met Groot-Brittannië. Het Groothertogdom Luxemburg, dat samen met België vermoedelijk één van de meest pro-Europese landen is, staat als laatste vermeld. Zijn niet-omzettingspercentage bedraagt 2 %. Het klopt dat een aantal richtlijnen niet kan worden omgezet of meer tijd vergt om politieke redenen. Dat is echter een minderheid. Die richtlijnen buiten beschouwing laten zou waarschijnlijk geen beter resultaat opleveren.

Wat landsverdediging betreft, zijn er een aantal omzettingen van richtlijnen geweest. Er loopt trouwens een overtredingsprocedure tegen België in verband met de werking van de interne markt voor de aankopen van landsverdediging. Er is ook de richtlijn 2006/32 over de definitie van een overheidsbedrijf. Dat is vrij beperkt.

Het klopt dat sommige ministeries veel meer werk hiermee hebben dan andere. Er zijn ook ministeries die te maken hebben met omzettingen naar één niveau, terwijl andere dat in samenspraak met de deelgebieden moeten doen. We kunnen de 1 %-norm van niet-omzetting bereiken tegen 11 mei, als we dat willen. Dat zou een belangrijk signaal zijn. Daarom blijven we hierop aandringen. Dit dossier ligt trouwens vrij vaak voor bij het overlegcomité.

De heer Georges Dallemagne, volksvertegenwoordiger, merkt op dat al die richtlijnen een verschillend gewicht hebben op politiek vlak en qua samenwerking tussen de lidstaten. Wat zijn de procedures om bijzonder belangrijke richtlijnen sneller te behandelen ? Zijn er versnelde procedures mogelijk om te voorkomen dat ons land in de problemen komt in verband met de samenwerking met andere lidstaten ?

Karel de Gucht, minister van Buitenlandse Zaken, merkt op dat de Commissie geen onderscheid maakt tussen de richtlijnen. De impact ervan verschilt sterk per richtlijn maar er zijn geen categorieën.

De nieuwe benadering wil alle actoren bij de zaak betrekken, zodra de richtlijn wordt voorgesteld. Er is dus een opvolging van het besluitvormingsproces in de instellingen van de Europese Unie en dat lijkt vruchten af te werpen. Maar er moet verder druk worden uitgeoefend want zodra de aandacht verslapt, zullen de resultaten snel slechter worden.

In deze pro-actieve benadering wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen de richtlijnen. Elke richtlijn is even belangrijk en er moet evenveel druk worden uitgeoefend om bepaalde onbeduidende richtlijnen om te zetten, want de ministers zien er niet altijd het belang van in. Er moet sterk worden aangedrongen om die richtlijnen om te zetten, anders verslapt de aandacht. Op politiek vlak zijn veel richtlijnen niet prioritair voor het werk van een minister. Het is soms zelfs lastig want ze weerspiegelen niet altijd de houding van de minister hierover.

Het omzettingsdossier wordt twee keer per maand besproken in de Ministerraad. Een eerste keer om een lijst op te stellen van wat er nog moet worden gedaan en een tweede keer om het resultaat te bekijken.

IV. BIJLAGEN

1. Lijst met laattijdige richtlijnen

2. Lijst van richtlijnen die nog omgezet moeten worden

3. Synthetische overzichtstabel voor het scoreboard van juli 2009

4. Lijst van de omzettingsakten die voor het parlement liggen of in de nabije toekomst voorgelegd zullen worden aan het parlement

De voorzitters-rapporteurs,
Anne DELVAUX (Senaat), Herman DE CROO (Kamer)

BIJLAGE I

Update : 24 /03/2009

LAATTIJDIGE OMZETTING VAN RICHTLIJNEN OP DATUM VAN 30 MAART 2009

A.  INTERNE MARKT

EXCLUSIEVE FEDERALE BEVOEGDHEID

RICHTLIJN — DIRECTIVE LIMIET-DATUM — DATE LIMITE
1.  2004/23 Richtlijn 2004/23/EG van het Europees Parlement en de Raad van 31 maart 2004 tot vaststelling van kwaliteits- en veiligheidsnormen voor het doneren, verkrijgen, testen, bewerken, bewaren en distribueren van menselijke weefsels en cellen. — Directive 2004/23/CE du Parlement européen et du Conseil du 31 mars 2004 relative à l'établissement de normes de qualité et de sécurité pour le don, l'obtention, le contrôle, la transformation, la conservation, le stockage et la distribution des tissus et cellules humains. 07/04/2006 (meer dan 2 jaar vertraging). — (retard de plus de deux ans)
2.  2005/56 Richtlijn 2005/56/EG van het Europees Parlement en de Raad van 26 oktober 2005 betreffende grensoverschrijdende fusies van kapitaalvennootschappen. — Directive 2005/56/CE du Parlement européen et du Conseil du 26 octobre 2005 sur les fusions transfrontalières des sociétés de capitaux 15/12/2007
3.  2005/60 Richtlijn 2005/60/EG van het Europees Parlement en de Raad van 26 oktober 2005 tot voorkoming van het gebruik van het financiële stelsel voor het witwassen van geld en de financiering van terrorisme. — Directive 2005/60/CE du Parlement européen et du Conseil du 26 octobre 2005 relative à la prévention de l'utilisation du système financier aux fins du blanchiment de capitaux et du financement du terrorisme 15/12/2007
4.  2005/68 Richtlijn 2005/68/EG van het Europees Parlement en de Raad van 16 november 2005 betreffende herverzekering en houdende wijziging van richtlijnen 73/239/EEG en 92/49/EEG van de Raad en van richtlijnen 98/78/EG en 2002/83/EG. — Directive 2005/68/CE du Parlement européen et du Conseil du 16 novembre 2005 relative à la réassurance et modifiant les directives 73/239/CEE et 92/49/CEE du Conseil ainsi que les directives 98/78/CE et 2002/83/CE 10/12/2007
5.  2006/17 Richtlijn 2006/17/EG van de Commissie van 8 februari 2006 ter uitvoering van richtlijn 2004/23/EG van het Europees Parlement en de Raad wat betreft bepaalde technische voorschriften voor het doneren, verkrijgen en testen van menselijke weefsels en cellen. — Directive 2006/17/CE de la Commission du 8 février 2006 portant application de la directive 2004/23/CE du Parlement européen et du Conseil concernant certaines exigences techniques relatives au don, à l'obtention et au contrôle de tissus et de cellules d'origine humaine 01/11/2006 (meer dan 2 jaar vertraging). — (retard de plus de 2 ans)
6.  2006/46 Richtlijn 2006/46/EG van het Europees Parlement en de Raad van 14 juni 2006 tot wijziging van de richtlijnen 78/660/EEG van de Raad betreffende de jaarrekening van bepaalde vennootschapsvormen, 83/349/EEG van de Raad betreffende de geconsolideerde jaarrekening, 86/635/EEG van de Raad betreffende de jaarrekening en de geconsolideerde jaarrekening van banken en andere financiële instellingen en 91/674/EEG van de Raad betreffende de jaarrekening en de geconsolideerde jaarrekening van verzekeringsondernemingen. — Directive 2006/46/CE du Parlement européen et du Conseil du 14 juin 2006 modifiant les directives du Conseil 78/660/CEE concernant les comptes annuels de certaines formes de sociétés, 83/349/CEE concernant les comptes consolidés, 86/635/CEE concernant les comptes annuels et les comptes consolidés des banques et autres établissements financiers, et 91/674/CEE concernant les comptes annuels et les comptes consolidés des entreprises d'assurance 05/09/2008
7.  2006/70 Richtlijn 2006/70/EG van de Commissie van 1 augustus 2006 tot vaststelling van uitvoeringsmaatregelen van richtlijn 2005/60/EG van het Europees Parlement en de Raad wat betreft de definitie van politiek prominente personen en wat betreft de technische criteria voor vereenvoudigde klantenonderzoeksprocedures en voor vrijstellingen op grond van occasionele of zeer beperkte financiële activiteiten.. — Directive 2006/70/CE de la Commission du 1 er août 2006 portant mesures de mise en œuvre de la directive 2005/60/CE du Parlement européen et du Conseil pour ce qui concerne la définition des personnes politiquement exposées et les conditions techniques de l'application d'obligations simplifiées de vigilance à l'égard de la clientèle ainsi que de l'exemption au motif d'une activité financière exercée à titre occasionnel ou à une échelle très limitée 15/12/2007
8.  2006/86 Richtlijn 2006/86/EG van de Commissie van 24 oktober 2006 ter uitvoering van richtlijn 2004/23/EG van het Europees Parlement en de Raad wat betreft de traceerbaarheidsvereisten, de melding van ernstige bijwerkingen en ernstige ongewenste voorvallen en bepaalde technische voorschriften voor het coderen, bewerken, preserveren, bewaren en distribueren van menselijke weefsels en cellen. — Directive 2006/86/CE de la Commission du 24 octobre 2006 portant application de la directive 2004/23/CE du Parlement européen et du Conseil en ce qui concerne les exigences de traçabilité, la notification des réactions et incidents indésirables graves, ainsi que certaines exigences techniques relatives à la codification, à la transformation, à la conservation, au stockage et à la distribution des tissus et cellules d'origine humaine 01/09/2007
9.  2006/87 Richtlijn2006/87/EG van het Europees Parlement en de Raad van 12 december 2006 technische voorschriften voor binnenschepen en tot intrekking van richtlijn 82/714/EEG van de Raad. — Directive 2006/87/EG du Parlement européen et du Conseil du 12 décembre 2006 établissant les prescriptions techniques des bateaux de la navigation intérieure et abrogeant la directive 82/714/CEE du Conseil 30/12/2008
10.  2006/117 Richtlijn 2006/117/Euratom van de Raad van 20 november 2006 betreffende toezicht en controle op overbrenging van radioactieve afvalstoffen en bestraalde splijtstof. — Directive 2006/117/Euratom du Conseil du 20 novembre 2006 relative à la surveillance et au contrôle des transferts de déchets radioactifs et de combustible nucléaire usé 25/12/2008
11.  2006/137 Richtlijn 2006/137/EG van het Europees Parlement en de Raad van 18 december 2006 inzake wijziging van richtlijn 2006/87/EG inzake vaststelling van de technische voorschriften voor binnenvaartschepen. — Directive2006/137/EG du Parlement europeen et du Conseil du 18 décembre 2006 modifiant la directive 2006/87/CE établissant les prescriptions techniques des bateaux de la navigation intérieure 30/12/2008
12.  2007/44 Richtlijn 2007/44/EG van het Europees Parlement en de Raad van 5 september 2007 tot wijziging van richtlijn 92/49/EEG van de Raad en de richtlijnen 2002/83/EG, 2004/39/EG, 2005/68/EG en 2006/48/EG wat betreft procedureregels en evaluatiecriteria voor de prudentiële beoordeling van verwervingen en vergrotingen van deelnemingen in de financiële sector. — Directive 2007/44/CE du Parlement européen et du Conseil du 5 septembre 2007 modifiant la directive 92/49/CEE du Conseil et les directives 2002/83/CE, 2004/39/CE, 2005/68/CE et 2006/48/CE en ce qui concerne les règles de procédure et les critères d'évaluation applicables à l'évaluation prudentielle des acquisitions et des augmentations de participation dans des entités du secteur financier 21/03/2009
13.  2007/45 Richtlijn 2007/45/EG Van het Europees Parlement en de Raad van 5 september 2007 tot vaststelling van regels betreffende nominale hoeveelheden voor voorverpakte producten, tot intrekking van de richtlijnen 75/106/EEG en 80/232/EEG van de Raad en tot wijziging van richtlijn 76/211/EEG van de Raad. — Directive 2007/45/CE du Parlement européen et du Conseil du 5 septembre 2007 fixant les règles relatives aux quantités nominales des produits en préemballages, abrogeant les directives 75/106/CEE et 80/232/CEE du Conseil, et modifiant la directive 76/211/CEE du Conseil 11/10/2008
14.  2007/47 Richtlijn 2007/47/EG van het Europees Parlement en de Raad van 5 september 2007 tot wijziging van richtlijn 90/385/EEG van de Raad betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgevingen van de lidstaten inzake actieve implanteerbare medische hulpmiddelen, richtlijn 93/42/EEG van de Raad betreffende medische hulpmiddelen en richtlijn 98/8/EG betreffende het op de markt brengen van biociden. — Directive 2007/47/CE du Parlement européen et du Conseil du 5 septembre 2007 modifiant la directive 90/385/CEE du Conseil concernant le rapprochement des législations des États membres relatives aux dispositifs médicaux implantables actifs, la directive 93/42/CEE du Conseil relative aux dispositifs médicaux et la directive 98/8/CE concernant la mise sur le marché des produits biocides 21/12/2008
15.  2007/63 Richtlijn 2007/63/EG van het Europees Parlement en de Raad van 13 november 2007 tot wijziging van richtlijn 78/855/EEG van de Raad en richtlijn 82/891/EEG van de Raad wat betreft de verplichte opstelling van een verslag van een onafhankelijke deskundige bij fusies of splitsingen van naamloze vennootschappen. — Directive 2007/63/CE du Parlement européen et du Conseil du 13 novembre 2007 modifiant les directives 78/855/CEE et 82/891/CEE du Conseil pour ce qui est de l'exigence d'un rapport d'expert indépendant à réaliser à l'occasion des fusions ou des scissions des sociétés anonymes. 31/12/2008
16.  2008/13 Richtlijn 2008/13/EG van het Europees Parlement en de Raad van 11 maart 2008 tot intrekking van richtlijn 84/539/EEG van de Raad betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgevingen der lidstaten inzake de elektrische apparaten die worden gebruikt bij de uitoefening van de diergeneeskunde. — Directive 2008/13/CE du Parlement européen et du Conseil du 11 mars 2008 abrogeant la directive 84/539/CEE du Conseil concernant le rapprochement des législations des États membres relatives aux appareils électriques utilisés en médecine vétérnaire. 31/12/2008
17.  2008/53 Richtlijn 2008/53/EG van de Commissie van 30 april 2008 tot wijziging van bijlage IV bij richtlijn 2006/88/EG van de Raad wat betreft voorjaarsviremie van de karper. — Directive 2008/53/CE de la Commission du 30 avril 2008 modifiant l'annexe IV de la directive 2006/88/CE du Conseil en ce qui concerne la virémie printanière de la carpe 01/08/2008
18.  2008/59 Richtlijn 2008/59/EG van de Raad van 12 juni 2008 tot aanpassing van richtlijn 2006/87/EG van het Europees Parlement en de Raad inzake vaststelling van de technische voorschriften voor binnenschepen teneinde rekening te houden met de toetreding van de Republiek Bulgarije en Roemenië. — Directive 2008/59/CE du Conseil du 12 juin 2008 portant adaptation de la directive 2006/87/CE du Parlement européen et du Conseil établissant les prescriptions techniques des bateaux de la navigation intérieure, en raison de l'adhésion de la République de Bulgarie et de la Roumanie à l'Union européenne 30/12/2008
19.  2008/87 Richtlijn 2008/87/EG van de Commissie van 22 september 2008 tot wijziging van richtlijn 2006/87/EG van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van de technische voorschriften voor binnenschepen. — Directive 2008/87/CE de la Commission du 22 septembre 2008 modifiant la directive 2006/87/CE du Parlement européen et du Conseil établissant les prescriptions techniques des bateaux de la navigation intérieure 30/12/2008
20.  2008/97 Richtlijn 2008/97/EG van het Europees Parlement en de Raad van 19 november 2008 tot wijziging van richtlijn 96/22/EG van de Raad betreffende het verbod op het gebruik, in de veehouderij, van bepaalde stoffen met hormonale werking en van bepaalde stoffen met thyreostatische werking, alsmede van ß-agonisten. — Directive 2008/97/CE du Parlement européen et du Conseil du 19 novembre 2008 modifiant la directive 96/22/CE du Conseil concernant l'interdiction d'utilisation de certaines substances à effet hormonal ou thyréostatique et des substances ß-agonistes dans les spéculations animales. 01/01/2009
21.  2008/103 Richtlijn 2008/103/EG van het Europees Parlement en de Raad van 19 november 2008 tot wijziging van richtlijn 2006/66/EG inzake batterijen en accu's, alsook afgedankte batterijen en accu's, inzake het op de markt brengen van batterijen en accu's. — Directive 2008/103/CE du Parlement européen et du Conseil du 19 novembre 2008 modifiant la directive 2006/66/CE relative aux piles et accumulateurs ainsi qu'aux déchets de piles et d'accumulateurs, en ce qui concerne la mise sur le marché des piles et des accumulateurs 05/01/2009
22.  2008/126 Richtlijn 2008/126/EG van de Commissie van 19 december 2008 tot wijziging van richtlijn 2006/87/EG van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van de technische voorschriften voor binnenschepen. — Directive 2008/126/CE de la Commission du 19 décembre 2008 modifiant la directive 2006/87/CE du Parlement européen et du Conseil établissant les prescriptions techniques des bateaux de la navigation intérieure 31/12/2008 30/06/2009

GEMENGDE BEVOEGDHEID

RICHTLIJN — DIRECTIVE LIMIET-DATUM — DATE LIMITE
23.  2006/21 Richtlijn 2006/21/EG van het Europees Parlement en de Raad van 15 maart 2006 betreffende het beheer van afval van winningsindustrieën en houdende wijziging van richtlijn 2004/35/EG. — Directive 2006/21/CE du Parlement européen et du Conseil du 15 mars 2006 concernant la gestion des déchets de l'industrie extractive et modifiant la directive 2004/35/CE 01/05/2008
24.  2006/32 Richtlijn 2006/32/EG van het Europees Parlement en de Raad van 5 april 2006 betreffende energie-efficiëntie bij het eindgebruik en energiediensten en houdende intrekking van richtlijn 93/76/EEG van de Raad. — Directive 2006/32/CE du Parlement européen et du Conseil du 5 avril 2006 relative à l'efficacité énergétique dans les utilisations finales et aux services énergétiques et abrogeant la directive 93/76/CEE du Conseil 17/05/2008
25.  2006/66 Richtlijn 2006/66/EG van het Europees Parlement en de Raad van 6 september 2006 inzake batterijen en accu's, alsook afgedankte batterijen en accu's en tot intrekking van richtlijn 91/157/EEG. — Directive 2006/66/CE du Parlement européen et du Conseil du 6 septembre 2006 relative aux piles et accumulateurs ainsi qu'aux déchets de piles et d'accumulateurs et abrogeant la directive 91/157/CEE 26/09/2008
26.  2006/88 Richtlijn 2006/88/EG van de Raad van 24 oktober 2006 betreffende veterinairrechtelijke voorschriften voor acquacultuurdieren en de producten daarvan en betreffende de preventie en bestrijding van bepaalde ziekten bij waterdieren. — Directive 2006/88CE du Conseil du 24 octobre 2006 relative aux conditions de police sanitaire applicables aux animaux et aux produits d'aquaculture, et relative à la prévention de certaines maladies chez les animaux aquatiques et aux mesures de lutte contre ces maladies 01/05/2008

EXCLUSIEVE BEVOEGDHEID VAN DE DEELSTATEN

RICHTLIJN — DIRECTIVE LIMIET-DATUM — DATE LIMITE
27.  2002/73 Richtlijn 2002/73/EG van het Europees Parlement en de Raad van 23 september 2002 tot wijziging van richtlijn 76/207/EEG van de Raad betreffende de tenuitvoerlegging van het beginsel van gelijke behandeling van mannen en vrouwen ten aanzien van de toegang tot het arbeidsproces, de beroepsopleiding en de promotiekansen, en ten aanzien van de arbeidsvoorwaarden. — Directive 2002/73/CE du Parlement européen et du Conseil du 23 septembre 2002 modifiant la directive 76/207/CEE du Conseil relative à la mise en œuvre du principe de l'égalité de traitement entre hommes et femmes en ce qui concerne l'accès à l'emploi, à la formation et à la promotion professionnelles, et les conditions de travail 05/10/2005
28.  2005/36 Richtlijn 2005/36/EG van het Europees Parlement en de Raad van 7 september 2005 betreffende de erkenning van beroepskwalificaties. — Directive 2005/36/CE du Parlement européen et du Conseil du 7 septembre 2005 relative à la reconnaissance des qualifications professionnelles 20/10/2007
29.  2006/38 Richtlijn 2006/38/EG van het Europees Parlement en de Raad van 17 mei 2006 tot wijziging van richtlijn 1999/62/EG betreffende het in rekening brengen van het gebruik van bepaalde infrastructuurvoorzieningen aan zware vrachtvoertuigen. — Directive 2006/38/CE du Parlement européen et du Conseil du 17 mai 2006 modifiant la directive 1999/62/CE relative à la taxation des poids lourds pour l'utilisation de certaines infrastructures 10/06/08
30.  2006/54 Richtlijn 2006/54/EG van het Europees Parlement en de Raad van 5 juli 2006 betreffende de toepassing van het beginsel van gelijke kansen en gelijke behandeling van mannen en vrouwen in arbeid en beroep gelijke kansen en gelijke behandeling van mannen en vrouwen in arbeid en beroep. — Directive 2006/54/CE du Parlement européen et du Conseil du 5 juillet 2006 relative à la mise en œuvre du principe de l'égalité des chances et de l'égalité de traitement entre hommes et femmes en matière d'emploi et de travail 15/08/2008
31.  2006/118 Richtlijn 2006/118/EG van het Europees Parlement en de Raad van 12 december 2006 betreffende de bescherming van het grondwater tegen verontreiniging en achteruitgang van de toestand. — Directive 2006/118/CE du Parlement européen et du Conseil du 12 décembre 2006 sur la protection des eaux souterraines contre la pollution et la détérioration 16/01/2009

B.  NIET INTERNE MARKT

RICHTLIJN — DIRECTIVE LIMIETDATUM — DATE LIMITE
1.  2005/81 Richtlijn 2005/81/EG van de Commissie van 28 november 2005 tot wijziging van richtlijn 80/723/EEG betreffende de doorzichtigheid in de financiële betrekkingen tussen lidstaten en openbare bedrijven en de financiële doorzichtigheid binnen bepaalde ondernemingen. — Directive 2005/81/CE de la Commission du 28 novembre 2005 modifiant la directive 80/723/CEE relative à la transparence des relations financières entre les États membres et les entreprises publiques ainsi qu'à la transparence financière dans certaines entreprises 19/12/2006
2.  2005/85 Richtlijn 2005/85/EG van de Raad van 1 december 2005 betreffende minimumnormen voor de procedures in de lidstaten voor de toekenning of intrekking van de vluchtelingenstatus. — Directive 2008/85/CE de la Commission du 5 septembre 2008 modifiant la directive 98/8/CE du Parlement européen et du Conseil aux fins de l'inscription du thiabendazole en tant que substance active à l'annexe I de ladite directive. 01/12/2007
3.  2006/7 Richtlijn 2006/7/EG van het Europees Parlement en de Raad van 15 februari 2006 betreffende het beheer van de zwemwaterkwaliteit en tot intrekking van richtlijn 76/160/EEG. — Directive 2006/7/CE du Parlement européen et du Conseil du 15 février 2006 concernant la gestion de la qualité des eaux de baignade et abrogeant la directive 76/160/CE 24/03/2008

De schuingedrukte richtlijnen zijn deze die heden door het federale parlement behandeld worden.

De richtlijnen in het vet zijn deze voor het Hof van Justitie

De onderstreepte richtlijn heeft een procedure na een eerste veroordeling voor het Hof van Justitie


BIJLAGE II

Update : 24/03/2009

RICHTLIJNEN MET OMZETTINGSDATUM VAN 31 MAART 2009 TOT 1 JANUARI 2015

INTERNE MARKT

RICHTLIJN — DIRECTIVE OMZETTINGSDATUM — DATE LIMITE
1.  2004/40 Richtlijn 2004/40/EG van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 betreffende de minimumvoorschriften inzake gezondheid en veiligheid met betrekking tot de blootstelling van werknemers aan de risico's van fysische agentia (elektromagnetische velden).. — Directive 2004/40/CE du Parlement européen et du Conseil du 29 avril 2004 concernant les prescriptions minimales de sécurité et de santé relatives à l'exposition des travailleurs aux risques dus aux agents physiques (champs électromagnétiques) 30/04/2012
2.  2006/123 Richtlijn 2006/123/EG van het Europees Parlement en de Raad van 12 december 2006 betreffende diensten op de interne markt. — Directive 2006/123/CE du Parlement européen et du Conseil du 12 décembre 2006 relative aux services dans le marché intérieur 28/12/2009
3.  2006/126 Richtlijn 2006/126/EG van het Europees Parlement en de Raad van 20 december 2006 betreffende het rijbewijs. — Directive 2006/126/CE du Parlement européen et du Conseil du 20 décembre 2006 relative au permis de conduire 19/01/2011
4.  2007/2 Richtlijn 2007/2/EG van het Europees Parlement en de Raad van 14 maart 2007 tot oprichting van een infrastructuur voor ruimtelijke informatie in de Gemeenschap. — Directive 2007/2/CE du Parlement européen et du Conseil du 14 mars 2007 établissant une infrastructure d'information géographique dans la Communauté européenne 15/05/2009
5.  2007/23 Richtlijn 2007/23/EG van het Europees Parlement en de Raad van 23 mei 2007 betreffende het in de handel brengen van pyrotechnische artikelen. — Directive 2007/23/CE du Parlement européen et du Conseil du 23 mai 2007 relative à la mise sur le marché d'articles pyrotechniques 04/01/2010
6.  2007/30 Richtlijn 2007/30/EG van het Europees Parlement en de Raad van 20 juni 2007 tot wijziging van richtlijn 89/391/EEG van de Raad, de daaruit voortvloeiende bijzondere richtlijnen, alsmede de richtlijnen 83/477/EEG, 91/383/EEG, 92/29/EEG en 94/33/EG van de Raad, met het oog op de vereenvoudiging en rationalisatie van de verslagen over de praktische tenuitvoerlegging. — Directive 2007/30/CE du Parlement européen et du Conseil du 20 juin 2007 modifiant la directive 89/391/CEE du Conseil, ses directives particulières ainsi que les directives du Conseil 83/477/CEE, 91/383/CEE, 92/29/CEE et 94/33/CE, en vue de la simplification et de la rationalisation des rapports relatifs à la mise en œuvre pratique 31/12/2012
7.  2007/33 Richtlijn 2007/33/EG van de Raad van 11 juni 2007 betreffende de bestrijding van het aardappelcystaaltje en houdende intrekking van richtlijn 69/465/EEG. — Directive 2007/33/CE du Conseil du 11 juin 2007 concernant la lutte contr les nématodes à kystes de la pomme de terre et abrogeant la directive 69/465/CEE 30/06/2010
8.  2007/36 Richtlijn 2007/36/EG van het Europees Parlement en de Raad van 11 juli 2007 betreffende de uitoefening van bepaalde rechten van aandeelhouders in beurs-genoteerde vennootschappen. — Directive 2007/36/CE du Parlement européen et du Conseil du 11 juillet 2007 concernant l'exercice de certains droits des actionnaires de sociétés cotées 03/08/2009
9.  2007/43 Richtlijn 2007/43/EG van de Raad van 28 juni 2007 tot vaststelling van minimumvoorschriften voor de bescherming van vleeskuikens. — Directive 2007/43/CE du Conseil du 28 juin 2007 fixant des règles minimales relatives à la protection des poulets destinés à la production de viande 30/06/2010
10.  2007/59 Richtlijn 2007/59/EG van het Europees Parlement en de Raad van 23 oktober 2007 inzake de certificering van machinisten die locomotieven en treinen op het spoorwegsysteem van de Gemeenschap besturen. — Directive 2007/59/CE du Parlement européen et du Conseil du 23 octobre 2007 relative à la certification des conducteurs de train assurant la conduite de locomotives et de trains sur le système ferroviaire dans la Communauté 04/12/2009
11.  2007/60 Richtlijn 2007/60/EG van het Europees Parlement en de Raad van 23 oktober 2007 over beoordeling en beheer van overstromingsrisico's. — Directive 2007/60/CE du Parlement Européen et du Conseil du 23 oktobre 2007 relative à l'évaluation et à la gestion des risques d'inondation 26/11/2009
12.  2007/71 Richtlijn 2007/71/EG van de Commissie van 13 december 2007 houdende wijziging van bijlage II van richtlijn 2000/59/EG van het Europees Parlement en de Raad betreffende havenontvangstvoorzieningen voor scheepsafval en ladingsresiduen. — Directive 2007/71/CE de la Commission du 13 décembre 2007 modifiant l'annexe II de la directive 2000/59/CE du Parlement européen et du Consel sur les installations de réception portuaires pour les déchets d'exploitation des navires et les résidus de cargaison 15/06/2009
13.  2007/64 Richtlijn 2007/64/EG van het Europees Parlement en de Raad van 13 november 2007 betreffende betalingsdiensten in de interne markt tot wijziging van de richtlijnen 97/7/EG, 2002/65/EG, 2005/60/EG en 2006/48/EG, en tot intrekking van richtlijn 97/5/EG. — Directive 2007/64/CE du Parlement européen et du Conseil du 13 novembre 2007 concernant les services de paiement dans le marché intérieur, modifiant les directives 97/7/CE, 2002/65/CE, 2005/60/CE ainsi que 2006/48/CE et abrogeant la directive 97/5/CE 01/11/2009
14.  2007/65 Richtlijn 2007/65/EG van het Europees Parlement en de Raad van 11 december 2007 tot wijziging van richtlijn 89/552/EEG van de Raad betreffende de coördinatie van bepaalde wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen in de lidstaten inzake de uitoefening van televisieomroepactiviteiten. — Directive 2007/65/CE de Parlement européen et du conseil du 11 décembre 2007 modifiant la directive 89/552/CEE du Conseil visant à la coordination de certaines dispositions législatives, réglementaires et admnistratives des États membres relatives à l'exercice d'activités de radiodiffusion télévisuelle 19/12/2009
15.  2007/66 Richtlijn 2007/66/EG van het Europees Parlement en de Raad van 11 december 2007 tot wijziging van de richtlijnen 89/665/EEG en 92/13/EEG van de Raad met betrekking tot de verhoging van de doeltreffendheid van de beroepsprocedures inzake het plaatsen van overheidsopdrachten. — Directive 2007/66/CE du Parlement européen et du Conseil du 11 décembre 2007 modifiant les directives 89/665/CEE et 92/13/CEE du Conseil en ce qui concerne l'amélioration de l'efficacité des procédures de recours en matière de passation des marchés publics 20/12/2009
16.  2007/58 Richtlijn 2007/58/EG van het Europees Parlement en de Raad van 23 oktober 2007 tot wijziging van richtlijn 91/440/EEG van de Raad betreffende de ontwikkeling van de spoorwegen in de Gemeenschap, en van richtlijn 2001/14/EG van het Europees Parlement en de Raad inzake de toewijzing van spoorweginfrastructuurcapaciteit en de heffing van rechten voor het gebruik van spoorweginfrastructuur. — Directive 2007/58/CE du Parlement européen et du Conseil du 23 octobre 2007 modifiant la directive 91/440/CEE du Conseil relative au développement de chemins de fer communautaires et la directive 2001/14/CE concernant la répartition des capacités d'infrastructure ferroviaire et la tarification de l'infrastructure ferroviaire 04/06/2009
17.  2008/6 Richtlijn 2008/6/EG van het Europees Parlement en de Raad van 20 februari 2008 tot wijziging van richtlijn 97/67/EG wat betreft de volledige voltooiing van de interne markt voor postdiensten in de Gemeenschap. — Directive 2008/6/CE du Parlement européen et du Conseil du 20 février 2008 modifiant la directive 97/67/CE en ce qui concerne l'achèvement du marché intérieur des services postaux de la Communauté 31/12/2010
18.  2008/8 Richtlijn 2008/8/EG van de Raad van 12 februari 2008 tot wijziging van richtlijn 2006/112/EG wat betreft de plaats van een dienst. — Directive 2008/8/CE du Conseil du 12 février 2008 modifiant la directive 2006/112/CE en ce qui concerne le lieu des prestations de services Art. 2 — 01/01/2010 Art. 3 — 01/01/2011 Art. 4 — 01/01/2013 Art. 5 — 01/01/2015
19.  2008/9 Richtlijn 2008/9/EG van de Raad van 12 februari 2008 tot vaststelling van nadere voorschriften voor de in richtlijn 2006/112/EG vastgestelde teruggaaf van de belasting over de toegevoegde waarde aan belastingplichtigen die niet in de lidstaat van teruggaaf maar in een andere lidstaat gevestigd zijn. — Directive 2008/9/CE du Conseil du 12 février 2008 définissant les modalités du remboursement de la taxe sur la valeur ajoutée, prévu par la directive 2006/112/CE, en faveur des assujettis qui ne sont pas établis dans l'État membre du remboursement, mais dans un autre État membre 01/01/2010
20.  2008/43 Richtlijn 2008/43/EG van de Commissie van 4 april 2008 tot instelling van een systeem voor de identificatie en de traceerbaarheid van explosieven voor civiel gebruik overeenkomstig richtlijn 93/15/EEG van de Raad. — Directive 2008/43/CE de la Commission du 4 avril 2008 portant mise en œuvre, en application de la directive 93/15/CEE du Conseil, d'un système d'identification et de traçabilité des explosifs à usage civil 05/04/2009
21.  2008/47 Richtlijn 2008/47/EG van de Commissie van 8 april 2008 tot wijziging, met het oog op de aanpassing aan de technische vooruitgang, van richtlijn 75/324/EEG van de Raad inzake de onderlinge aanpassing van de wetgevingen van de lidstaten betreffende aerosols. — Directive 2008/47/CE de la Commission du 8 avril 2008 modifiant la directive 75/324/CEE du Conseil concernant le rapprochement des législations des États membres relatives aux générateurs d'aérosols, en vue de son adaptation au progrès technique 29/10/2009
22.  2008/48 Richtlijn 2008/48/EG van het Europees Parlement en de Raad van 23 april 2008 inzake kredietovereenkomsten voor consumenten en tot intrekking van richtlijn 87/102/EEG van de Raad. — Directive 2008/48/CE du Parlement européen et du Conseil du 23 avril 2008 concernant les contrats de crédit aux consommateurs et abrogeant la directive 87/102/CEE du Conseil 12/05/2010
23.  2008/50 Richtlijn 2008/50/EG van het Europees Parlement en de Raad van 20 mei 2008 betreffende de luchtkwaliteit en schonere lucht voor Europa. — Directive 2008/50/CE du Parlement européen et du Conseil du 21 mai 2008 concernant la qualité de l'air ambiant et un air pur pour l'Europe 01/01/2010
24.  2008/51 Richtlijn 2008/51/EG van het Europees Parlement en de Raad van 21 mei 2008 tot wijziging van richtlijn 91/477/EEG van de Raad inzake de controle op de verwerving en het voorhanden hebben van wapens. — Directive 2008/51/CE du Parlement européen et du Conseil du 21 mai 2008 modifiant la directive 91/477/CEE du Conseil relative au contrôle de l'acquisition et de la détention d'armes 28/07/2010
25.  2008/52 Richtlijn 2008/52/EG van het Europees Parlement en de Raad van 21 mei 2008 betreffende bepaalde aspecten van bemiddeling in burgerlijke en handelszaken. — Directive 2008/52/CE du Parlement européen et du Conseil du 21 mai 2008 sur certains aspects de la médiation en matière civile et commerciale 21/05/2011
26.  2008/54 Richtlijn 2008/54/EG van het Europees Parlement en de Raad van 17 juni 2008 tot wijziging van richtlijn 95/50/EG van de Raad betreffende uniforme procedures voor de controle op het vervoer van gevaarlijke goederen over de weg op het gebied van de aan de Commissie verleende uitvoeringsbevoegdheden. — Directive 2008/54/CE du Parlement européen et du Conseil du 17 juin 2008 modifiant la directive 95/50/CE du Conseil concernant des procédures uniformes en matière de contrôle des transports de marchandises dangereuses par route, en ce qui concerne les compétences d'exécution conférées à la Commission 11/07/2010
27.  2008/56 Richtlijn 2008/56/EG van het Europees Parlement en de Raad van 17 juni 2008 tot vaststelling van een kader voor communautaire maatregelen betreffende het beleid ten aanzien van het mariene milieu. — Directive 2008/56/CE du Parlement Européen et du Conseil du 17 juin 2008 établissant un cadre d'action communautaire dans le domaine de la politique pour le milieu marin 15/07/2010
28.  2008/57 Richtlijn 2008/57/EG van het Europees Parlement en de Raad van 17 juni 2008 betreffende de interoperabiliteit van het spoorwegsysteem in de Gemeenschap. — Directive 2008/57/CE du Parlement européen et du Conseil du 17 juin 2008 relative à l'interopérabilité du système ferroviaire au sein de la Communauté 19/07/2010
29.  2008/58 Richtlijn 2008/58/EG van de Commissie van 21 augustus 2008 tot dertigste aanpassing aan de vooruitgang van de techniek van richtlijn 67/548/EEG van de Raad betreffende de aanpassing van de wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen inzake de indeling, de verpakking en het kenmerken van gevaarlijke stoffen. — Directive 2008/58/CE de la Commission du 21 août 2008 portant trentième adaptation au progrès technique de la directive 67/548/CEE du Conseil concernant le rapprochement des dispositions législatives, réglementaires et administratives relatives à la classification, l'emballage et l'étiquetage des substances dangereuses 01/06/2009
30.  2008/67 Richtlijn 2008/67/EG van de Commissie van 30 juni 2008 tot wijziging van richtlijn 96/98/EG van de Raad inzake uitrusting van zeeschepen. — Directive 2008/67/CE de la Commission du 30 juin 2008 modifiant la directive 96/98/CE du Conseil relative aux équipements marins 21/07/2009
31.  2008/68 Richtlijn 2008/68/EG van het Europees Parlement en de Raad van 24 september 2008 betreffende het vervoer van gevaarlijke goederen over land. — Directive 2008/68/CE du Parlement européen et du Conseil du 24 septembre 2008 relative au transport intérieur des marchandises dangereuses 30/06/2009
32.  2008/73 Richtlijn 2008/73/EG van de Raad van 15 juli 2008 tot vereenvoudiging van de procedures voor het opstellen en publiceren van lijsten met informatie op veterinair en zoötechnisch gebied en tot wijziging van de richtlijnen 64/432/EEG, 77/504/EEG, 88/407/EEG, 88/661/EEG, 89/361/EEG, 89/556/EEG, 90/426/EEG, 90/427/EEG, 90/428/EEG, 90/429/EEG, 90/539/EEG, 91/68/EEG, 91/496/EEG, 92/35/EEG, 92/65/EEG, 92/66/EEG, 92/119/EEG, 94/28/EG en 2000/75/EG, Beschikking 2000/258/EG en de richtlijnen 2001/89/EG, 2002/60/EG en 2005/94/EG. — Directive 2008/73/CE du Conseil du 15 juillet 2008 simplifiant les procédures d'établissement des listes et de publication de l'information dans les domaines vétérinaire et zootechnique, et modifiant les directives 64/432/CEE, 77/504/CEE, 88/407/CEE, 88/661/CEE, 89/361/CEE, 89/556/CEE, 90/426/CEE, 90/427/CEE, 90/428/CEE, 90/429/CEE, 90/539/CEE, 91/68/CEE, 91/496/CEE, 92/35/CEE, 92/65/CEE, 92/66/CEE, 92/119/CEE, 94/28/CE, 2000/75/CE, la décision 2000/258/CE et les directives 2001/89/CE, 2002/60/CE et 2005/94/CE 01/01/2010
33.  2008/75 Richtlijn 2008/75/EG van de Commissie van 24 juli 2008 tot wijziging van richtlijn 98/8/EG van het Europees Parlement en de Raad teneinde kooldioxide als werkzame stof in bijlage I bij die richtlijn op te nemen. — Directive 2008/75/CE de la Commission du 24 juillet 2008 modifiant la directive 98/8/CE du Parlement européen et du Conseil aux fins de l'inscription du dioxyde de carbone en tant que substance active à l'annexe I de ladite directive 31/03/2009
34.  2008/77 Richtlijn 2008/77/EG van de Commissie van 25 juli 2008 tot wijziging van richtlijn 98/8/EG ven het Europees Parlement en de Raad teneinde thiamethoxam als werkzame stof in bijlage I bij die richtlijn op te nemen. — Directive 2008/77/CE de la Commission du 25 juillet 2008 modifiant la directive 98/8/CE du Parlement européen et du Conseil aux fins de l'inscription du thiaméthoxame en tant que substance active à l'annexe I de ladite directive 30/06/2009
35.  2008/78 Richtlijn 2008/78/EG van de Commissie van 25 juli 2008 tot wijziging van richtlijn 98/8/EG van het Europees Parlement en de Raad teneinde propiconazool als werkzame stof in bijlage I bij die richtlijn op te nemen. — Directive 2008/78/CE de la Commission du 25 juillet 2008 modifiant la directive 98/8/CE du Parlement européen et du Conseil aux fins de l'inscription du propiconazole en tant que substance active à l'annexe I de ladite directive 31/03/2009
36.  2008/79 Richtlijn 2008/79/EG van de Commissie van 28 juli 2008 tot wijziging van richtlijn 98/8/EG ven het Europees Parlement en de Raad teneinde IPBC als werkzame stof in bijlage I bij die richtlijn op te nemen. — Directive 2008/79/CE de la Commission du 28 juillet 2008 modifiant la directive 98/8/CE du Parlement européen et du Conseil aux fins de l'inscription de l'IPBC en tant que substance active à l'annexe I de ladite directive 30/06/2009
37.  2008/80 Richtlijn 2008/80/EG van de Commissie van 28 juli 2008 tot wijziging van richtlijn 98/8/EG van het Europees Parlement en de Raad teneinde het kaliumzout van cyclohexylhydroxydiazen-1-oxide (K-HDO) als werkzame stof in bijlage I bij die richtlijn op te nemen. — Directive 2008/80/CE de la Commission du 28 juillet 2008 modifiant la directive 98/8/CE du Parlement européen et du Conseil aux fins de l'inscription du 1-oxyde de cyclohexylhydrodiazène, sel de potassium (K-HDO) en tant que substance active à l'annexe I de ladite directive 30/06/2009
38.  2008/81 Richtlijn 2008/81/EG van de Commissie van 29 juli 2008 tot wijziging van richtlijn 98/8/EG van het Europees Parlement en de Raad teneinde difenacum als werkzame stof in bijlage I bij die richtlijn op te nemen. — Directive 2008/81/CE de la Commission du 29 juillet 2008 modifiant la directive 98/8/CE du Parlement européen et du Conseil aux fins de l'inscription du difenacoum en tant que substance active à l'annexe I de ladite directive 31/03/2009
39.  2008/85 Richtlijn 2008/85/EG van de Commissie van 5 september tot wijziging van richtlijn 98/8/EG van het Europees Parlement en de Raad teneinde thiabendazool als werkzame stof in bijlage I bij die richtlijn op te nemen. — Directive 2008/85/CE de la Commission du 5 septembre 2008 modifiant la directive 98/8/CE du Parlement européen et du Conseil au vu de l'inscription du thiabendazol en tant que substance dans l'annexe I de ladite directive 30/06/2009
40.  2008/86 Richtlijn 2008/86/EG van de Commissie van 5 september 2008 tot wijziging van richtlijn 98/8/EG van het Europees Parlement en de Raad teneinde tebuconazool als werkzame stof in bijlage I bij die richtlijn op te nemen. — La directive 2008/86/CE de la Commission du 5 septembre 2008 et modifiant la directive 98/8/CE du Parlement européen et du Conseil au vu de l'inscription du tébuconazol en tant que substance dans l'annexe I de ladite directive 31/03/2009
41.  2008/90 Richtlijn 2008/90/EG van de Raad van 29 september 2008 betreffende het in de handel brengen van teeltmateriaal van fruitgewassen, alsmede van fruitgewassen die voor de fruitteelt worden gebruikt. — Directive 2008/90/CE du Conseil du 29 septembre 2008 concernant la commercialisation des matériels de multiplication de plantes fruitières et des plantes fruitières destinées à la production de fruits 31/03/2010
42.  2008/96 Richtlijn 2008/96/EG van het Europees Parlement en de Raad van 19 november 2008 betreffende het beheer van de verkeersveiligheid van weginfrastructuur. — Directive 2008/96/CE du Parlement européen et du Conseil du 19 novembre 2008 concernant la gestion de la sécurité des infrastructures routières 19/12/2010
43.  2008/98 Richtlijn 2008/98/EG van het Europees Parlement en de Raad van 19 november 2008 betreffende afvalstoffen en tot intrekking van een aantal richtlijnen. — Directive 2008/98/CE du Parlement européen et du Conseil du 19 novembre 2008 relative aux déchets et abrogeant certaines directives 12/12/2010
44.  2008/99 Richtlijn 2008/99/EG van het Europees Parlement en de Raad van 19 november 2008 inzake de bescherming van het milieu door middel van het strafrecht. — Directive 2008/99/CE du Parlement européen et du Conseil du 19 novembre 2008 relative à la protection de l'environnement par le droit pénal 26/12/2010
45.  2008/100 Richtlijn 2008/100/EG van de Commissie van 28 oktober 2008 tot wijziging van richtlijn 90/496/EEG van de Raad inzake de voedingswaarde-etikettering van levensmiddelen wat betreft de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden, de omrekeningsfactoren en de definities. — Directive 2008/100/CE de la Commission du 28 octobre 2008 modifiant la directive 90/496/CEE du Conseil relative à l'étiquetage nutritionnel des denrées alimentaires en ce qui concerne les apports journaliers recommandés, les coefficients de conversion pour le calcul de la valeur énergétique et les définitions 31/10/2009
46.  2008/101 Richtlijn 2008/101/EG van het Europees Parlement en de Raad van 19 november 2008 tot wijziging van richtlijn 2003/87/EG teneinde ook luchtvaartactiviteiten op te nemen in de regeling voor de handel in broeikasgasemissierechten binnen de Gemeenschap. — Directive 2008/101/CE du Parlement européen et du Conseil du 19 novembre 2008 modifiant la directive 2003/87/CE afin d'intégrer les activités aériennes dans le système communautaire d'échange de quotas d'émission de gaz à effet de serre 02/02/2010
47.  2008/104 Richtlijn 2008/104/EG van het Europees Parlement en de Raad van 19 november 2008 betreffende uitzendarbeid. — Directive 2008/104/CE du Parlement européen et du Conseil du 19 novembre 2008 relative au travail intérimaire 05/12/2011
48.  2008/105 Richtlijn 2008/105/EG van het Europees Parlement en de Raad van 16 december 2008 inzake milieukwaliteitsnormen op het gebied van het waterbeleid tot wijziging en vervolgens intrekking van de richtlijnen 82/176/EEG, 83/513/EEG, 84/156/EEG, 84/491/EEG en 86/280/EEG van de Raad, en tot wijziging van richtlijn 2000/60/EG. — Directive 2008/105/CE du Parlement européen et du Conseil du 16 décembre 2008 établissant des normes de qualité environnementale dans le domaine de l'eau, modifiant et abrogeant les directives du Conseil 82/176/CEE, 83/513/CEE, 84/156/CEE, 84/491/CEE, 86/280/CEE et modifiant la directive 2000/60/CE 13/07/2010
49.  2008/110 Richtlijn 2008/110/EG van het Europees Parlement en de Raad van 16 december 2008 tot wijziging van richtlijn 2004/49/EG inzake de veiligheid op de communautaire spoorwegen (spoorwegveiligheidsrichtlijn). — Directive 2008/110/CE du Parlement européen et du Conseil du 16 décembre 2008 modifiant la directive 2004/49/CE concernant la sécurité des chemins de fer communautaires 24/12/2010
50.  2008/112 Richtlijn 2008/112/EG van het Europees Parlement en de Raad van 16 december 2008 tot wijziging van de richtlijnen 76/768/EEG, 88/378/EEG en 1999/13/EG van de Raad en de richtlijnen 2000/53/EG, 2002/96/EG en 2004/42/EG van het Europees Parlement en de Raad teneinde ze aan te passen aan verordening (EG) nr. 1272/2008 betreffende de indeling, etikettering en verpakking van stoffen en mengsels. — Directive 2008/112/CE du Parlement européen et du Conseil du 16 décembre 2008 modifiant les directives 76/768/CEE, 88/378/CEE et 1999/13/CE du Conseil ainsi que les directives 2000/53/CE, 2002/96/CE et 2004/42/CE du Parlement européen et du Conseil afin de les adapter au règlement (CE) nº 1272/2008 relatif à la classification, à l'étiquetage et à l'emballage des substances et des mélanges 01/04/2010
51.  2008/114 Richtlijn 2008/114/EG van de Raad van 8 december 2008 inzake de identificatie van Europese kritieke infrastructuren, de aanmerking van infrastructuren als Europese kritieke infrastructuren en de beoordeling van de noodzaak de bescherming van dergelijke infrastructuren te verbeteren. — Directive 2008/114/CE du Conseil du 8 décembre 2008 concernant le recensement et la désignation des infrastructures critiques européennes ainsi que l'évaluation de la nécessité d'améliorer leur protection 12/01/2011
52.  2008/115 Richtlijn 2008/115/EG van het Europees Parlement en de Raad van 16 december 2008 over gemeenschappelijke normen en procedures in de lidstaten voor de terugkeer van onderdanen van derde landen die illegaal op hun grondgebied verblijven — Directive 2008/115/CE du Parlement européen et du Conseil du 16 décembre 2008 relative aux normes et procédures communes applicables dans les États membres au retour des ressortissants de pays tiers en séjour irrégulier 24/12/2010
53.  2008/117 Richtlijn 2008/117/EG van de Raad van 16 december 2008 tot wijziging van richtlijn 2006/112/EG betreffende het gemeenschappelijke stelsel van belasting over de toegevoegde waarde ter bestrijding van de belastingfraude in het intracommunautaire verkeer. — Directive 2008/117/CE du Conseil du 16 décembre 2008 modifiant la directive 2006/112/CE relative au système commun de taxe sur la valeur ajoutée, afin de lutter contre la fraude fiscale liée aux opérations intracommunautaires 01/01/2010
54.  2008/118 Richtlijn 2008/118/EG van de Raad van 16 december 2008 houdende een algemene regeling inzake accijns en houdende intrekking van richtlijn 92/12/EEG. — Directive 2008/118/CE du Conseil du 16 décembre 2008 relative au régime général d'accise et abrogeant la directive 92/12/CEE 01/01/2010
55.  2008/122 Richtlijn 2008/122/EG van het Europees Parlement en de Raad van 14 januari 2009 betreffende de bescherming van de consumenten met betrekking tot bepaalde aspecten van overeenkomsten betreffende gebruik in deeltijd, vakantieproducten van lange duur, doorverkoop en uitwisseling. — Directive 2008/122/CE du Parlement européen et du Conseil du 14 janvier 2009 relative à la protection des consommateurs en ce qui concerne certains aspects des contrats d'utilisation de biens à temps partagé, des contrats de produits de vacances à long terme et des contrats de revente et d'échange 23/02/2011
56.  2008/123 Richtlijn 2008/123/EG van de Commissie van 18 december 2008 tot wijziging van richtlijn 76/768/EEG van de Raad inzake cosmetische producten met het oog op de aanpassing van de bijlagen II en VII aan de technische vooruitgang. — Directive 2008/123/CE de la Commission du 18 décembre 2008 modifiant la directive 76/768/CEE du Conseil relative aux produits cosmétiques, en vue d'adapter ses annexes II et VII au progrès technique 08/07/2009
57.  2009/1 Richtlijn 2009/1/EG van de Commissie van 7 januari 2009 tot wijziging van richtlijn 2005/64/EG van het Europees Parlement en de Raad betreffende de typegoedkeuring van motorvoertuigen inzake herbruikbaarheid, recycleerbaarheid en mogelijke nuttige toepassing, met het oog op de aanpassing aan de technische vooruitgang. — Directive 2009/1/CE de la Commission du 7 janvier 2009 modifiant, aux fins de son adaptation aux progrès techniques, la directive 2005/64/CE du Parlement européen et du Conseil concernant la réception par type des véhicules à moteur au regard des possibilités de leur réutilisation, de leur recyclage et de leur valorisation 03/02/2010
58.  2009/2 Richtlijn 2009/2/EG van de Commissie van 15 januari 2009 tot eenendertigste aanpassing aan de vooruitgang van de techniek van richtlijn 67/548/EEG van de Raad betreffende de aanpassing van de wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen inzake de indeling, de verpakking en het kenmerken van gevaarlijke stoffen. — Directive 2009/2/CE de la Commission du 15 janvier 2009 portant trente et unième adaptation au progrès technique de la directive 67/548/CEE du Conseil concernant le rapprochement des dispositions législatives, réglementaires et administratives relatives à la classification, l'emballage et l'étiquetage des substances dangereuses 01/06/2009
59.  2009/4 Richtlijn 2009/4/EG van de Commissie van 23 januari 2009 Maatregelen ter voorkoming en bestrijding van manipulatie van tachograafgegevens, tot wijziging van richtlijn 2006/22/EG van het Europees Parlement en de Raad inzake minimumvoorwaarden voor de uitvoering van de verordeningen (EEG) nr. 3820/85 en (EEG) nr. 3821/85 van de Raad betreffende voorschriften van sociale aard voor het wegvervoer en tot intrekking van richtlijn 88/599/EEG van de Raad. — Directive 2009/4/CE de la Commission du 23 janvier 2009 relative aux contre-mesures visant à empêcher et à déceler la manipulation d'enregistrements des tachygraphes, modifiant la directive 2006/22/CE du Parlement européen et du Conseil établissant les conditions minimales à respecter pour la mise en œuvre des règlements du Conseil (CEE) nº 3820/85 et (CEE) nº 3821/85 concernant la législation sociale relative aux activités de transport routier et abrogeant la directive 88/599/CEE du Conseil 31/12/2009
60.  2009/5 Richtlijn 2009/5/EG van de Commissie van 30 januari 2009 tot wijziging van richtlijn 2006/22/EG van het Europees Parlement en de Raad inzake minimumvoorwaarden voor de uitvoering van de verordeningen (EEG) nr. 3820/85 en (EEG) nr. 3821/85 van de Raad betreffende voorschriften van sociale aard voor het wegvervoer. — Directive 2009/5/CE de la Commission du 30 janvier 2009 modifiant l'annexe III de la directive 2006/22/CE du Parlement européen et du Conseil établissant les conditions minimales à respecter pour la mise en œuvre des règlements du Conseil (CEE) nº 3820/85 et (CEE) nº 3821/85 concernant la législation sociale relative aux activités de transport routier 31/12/2009
61.  2009/6 Richtlijn 2009/6/EG van de Commissie van 4 februari 2009 tot wijziging van richtlijn 76/768/EEG van de Raad inzake cosmetische producten met het oog op de aanpassing van de bijlagen II en III aan de technische vooruitgang. — Directive 2009/6/CE de la Commission du 4 février 2009 modifiant la directive 76/68/CEE du Conseil relative aux produits cosmétiques en vue d'adapter ses annexes II et III au progrès technique 05/08/2009
62.  2009/7 Richtlijn 2009/7/EG van de Commissie van 10 februari 2009 tot wijziging van de bijlagen I, II, IV en V bij richtlijn 2000/29/EG van de Raad betreffende de beschermende maatregelen tegen het binnenbrengen en de verspreiding in de Gemeenschap van voor planten en voor plantaardige producten schadelijke organismen. — Directive 2009/7/CE de la Commission du 10 février 2009 modifiant les annexes I, II, IV et V de la directive 2000/29/CE du Conseil concernant les mesures de protection contre l'introduction dans la Communauté d'organismes nuisibles aux végétaux ou aux produits végétaux et contre leur propagation à l'intérieur de la Communauté 31/03/2009
63.  2009/8 Richtlijn 2009/8/EG van de Commissie van 10 februari 2009 tot wijziging van bijlage I bij richtlijn 2002/32/EG van het Europees Parlement en de Raad wat betreft maximumwaarden voor niet te voorkomen versleping van coccidiostatica en histomonostatica naar niet-doeldiervoeders. — Directive 2009/8/CE de la Commission du 10 février 2009 modifiant l'annexe I de la directive 2002/32/CE du Parlement européen et du Conseil en ce qui concerne les valeurs maximales du transfert inévitable de coccidiostatiques ou d'histomonostatiques vers des aliments pour animaux non cibles 01/07/2009
64.  2009/9 Richtlijn 2009/9/EG van de Commissie van 10 februari 2009 tot wijziging van richtlijn 2001/82/EG van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van een communautair wetboek betreffende geneesmiddelen voor diergeneeskundig gebruik. — Directive 2009/9/CE de la Commission du 10 février 2009 modifiant la directive 2001/82/CE du Parlement européen et du Conseil instituant un code communautaire relatif aux médicaments vétérinaires 06/09/2009
65.  2009/10 Richtlijn 2009/10/EG van de Commissie van 13 februari 2009 tot wijziging van richtlijn 2008/84/EG tot vaststelling van specifieke zuiverheidseisen voor levensmiddelenadditieven met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen. — Directive 2009/10/CE de la Commission du 13 février 2009 modifiant la directive 2008/84/CE portant établissement de critères de pureté spécifiques pour les additifs alimentaires autres que les colorants et les édulcorants 13/02/2010
66.  2009/11 Richtlijn 2009/11/EG van de Commissie van 18 februari 2009 tot wijziging van richtlijn 91/414/EEG van de Raad teneinde bensulfuron, natrium-5-nitroguaiacolaat, natrium-o-nitrofenolaat, natrium-p-nitrofenolaat en tebufenpyrad op te nemen als werkzame stoffen. — Directive 2009/11/CE de la Commission du 18 février 2009 modifiant la directive 91/414/CEE du Conseil en vue d'y inscrire les substances actives bensulfuron, 5-nitroguaiacolate de sodium, o-nitrophénolate de sodium, p-nitrophénolate de sodium et tebufenpyrad 30/04/2010
67.  2009/12 Richtlijn 2009/12/EG van het Europees Parlement en de Raad van 11 maart 2009 inzake luchthavengelden. — Directive 2009/12/CE du Parlement européen et du Conseil du 11 mars 2009 sur les redevances aéroportuaires 15/03/2011
68.  2009/14 Richtlijn 2009/14/EG van het Europees Parlement en de Raad van 11 maart 2009 tot wijziging van richtlijn 94/19/EG inzake de depositogarantiestelsels wat dekking en uitbetalingstermijn betreft. — Directive 2009/14/CE du Parlement européen et du Conseil du 11 mars 2009 modifiant la directive 94/19/CE relative aux systèmes de garantie des dépôts en ce qui concerne le niveau de garantie et le délai de remboursement 31/12/2010
69.  2009/19 Richtlijn 2009/19/EG van de Commissie van 12 maart 2009 tot wijziging van richtlijn 72/245/EEG van de Raad betreffende door voertuigen veroorzaakte radiostoring (elektromagnetische compatibiliteit), met het oog op de aanpassing aan de technische vooruitgang. — Directive 2009/19/CE de la Commission du 12 mars 2009 modifiant, aux fins de son adaptation au progrès technique, la directive 72/245/CEE du Conseil concernant les parasites radioélectriques (compatibilité électromagnétique) produits par les véhicules à moteur 01/10/2009

NIET-INTERNE MARKT

RICHTLIJN — DIRECTIVE OMZETTINGSDATUM — DATE LIMITE
70.  2008/62 Richtlijn 2008/62/EG van de Commissie van 20 juni 2008 tot vaststelling van bepaalde afwijkingen voor de toelating van landrassen en rassen in de landbouw die zich op natuurlijke wijze hebben aangepast aan de lokale en regionale omstandigheden en die door genetische erosie worden bedreigd, en voor het in de handel brengen van zaaizaad en pootaardappelen van die landrassen en rassen. — Directive 2008/62/CE de la Commission du 20 juin 2008 introduisant certaines dérogations pour l'admission des races primitives et variétés agricoles naturellement adaptées aux conditions locales et régionales et menacées d'érosion génétique, et pour la commercialisation de semences et de plants de pommes de terre de ces races primitives et variétés 30/06/2009

BIJLAGE III

RICHTLIJNEN PER FEDERALE OVERHEID (SCOREBORD VAN JULI 2009)

Toestand op : 24/03/2009 *


BIJLAGE IV

Update : 24/03/2009

WETSONTWERPEN TER OMZETTING VAN EUROPESE RICHTLIJNEN DIE VOOR HET PARLEMENT LIGGEN OF IN DE NABIJE TOEKOMST WORDEN VOORGELEGD AAN HET PARLEMENT

De onderstreepte richtlijnen zijn deze die heden door het federale parlement behandeld worden of recent aangenomen werden.

2005/56 Richtlijn 2005/56/EG van het Europees Parlement en de Raad van 26 oktober 2005 betreffende grensoverschrijdende fusies van kapitaalvennootschappen (Wet gepubliceerd op 16 juni 2008, nog 2 wetsontwerpen komende voor het gedeelte Werk). — Directive 2005/56/CE du Parlement européen et du Conseil du 26 octobre 2005 sur les fusions transfrontalières des sociétés de capitaux (Loi publiée le 16 juin 2008, 2 projets de loi seront introduits pour la partie Travail)
2005/60 Richtlijn 2005/60/EG van het Europees Parlement en de Raad van 26 oktober 2005 tot voorkoming van het gebruik van het financiële stelsel voor het witwassen van geld en de financiering van terrorisme. — Directive 2005/60/CE du Parlement européen et du Conseil du 26 octobre 2005 relative à la prévention de l'utilisation du système financier aux fins du blanchiment de capitaux et du financement du terrorisme
2005/68 Richtlijn 2005/68/EG van het Europees Parlement en de Raad van 16 november 2005 betreffende herverzekering en houdende wijziging van richtlijnen 73/239/EEG en 92/49/EEG van de Raad en van richtlijnen 98/78/EG en 2002/83/EG (Wet gepubliceerd op 16 maart 2009). — Directive 2005/68/CE du Parlement européen et du Conseil du 16 novembre 2005 relative à la réassurance et modifiant les directives 73/239/CEE et 92/49/CEE du Conseil ainsi que les directives 98/78/CE et 2002/83/CE (Loi publiée le 16 mars 2009)
2006/46 Richtlijn 2006/46/EG van het Europees Parlement en de Raad van 14 juni 2006 tot wijziging van de richtlijnen 78/660/EEG van de Raad betreffende de jaarrekening van bepaalde vennootschapsvormen, 83/349/EEG van de Raad betreffende de geconsolideerde jaarrekening, 86/635/EEG van de Raad betreffende de jaarrekening en de geconsolideerde jaarrekening van banken en andere financiële instellingen en 91/674/EEG van de Raad betreffende de jaarrekening en de geconsolideerde jaarrekening van verzekeringsondernemingen. — Directive 2006/46/CE du Parlement européen et du Conseil du 14 juin 2006 modifiant les directives du Conseil 78/660/CEE concernant les comptes annuels de certaines formes de sociétés, 83/349/CEE concernant les comptes consolidés, 86/635/CEE concernant les comptes annuels et les comptes consolidés des banques et autres établissements financiers, et 91/674/CEE concernant les comptes annuels et les comptes consolidés des entreprises d'assurance
2006/70 Richtlijn 2006/70/EG van de Commissie van 1 augustus 2006 tot vaststelling van uitvoeringsmaatregelen van richtlijn 2005/60/EG van het Europees Parlement en de Raad wat betreft de definitie van politiek prominente personen en wat betreft de technische criteria voor vereenvoudigde klantenonderzoeksprocedures en voor vrijstellingen op grond van occasionele of zeer beperkte financiële activiteiten. — Directive 2006/70/CE de la Commission du 1 er août 2006 portant mesures de mise en œuvre de la directive 2005/60/CE du Parlement européen et du Conseil pour ce qui concerne la définition des personnes politiquement exposées et les conditions techniques de l'application d'obligations simplifiées de vigilance à l'égard de la clientèle ainsi que de l'exemption au motif d'une activité financière exercée à titre occasionnel ou à une échelle très limitée
2006/123 Richtlijn 2006/123/EG van het Europees Parlement en de Raad van 12 december 2006 betreffende diensten op de interne markt. — Directive 2006/123/CE du Parlement européen et du Conseil du 12 décembre 2006 relative aux services dans le marché intérieur
2007/44 Richtlijn 2007/44/EG van het Europees Parlement en de Raad van 5 september 2007 tot wijziging van richtlijn 92/49/EEG van de Raad en de richtlijnen 2002/83/EG, 2004/39/EG, 2005/68/EG en 2006/48/EG wat betreft procedureregels en evaluatiecriteria voor de prudentiële beoordeling van verwervingen en vergrotingen van deelnemingen in de financiële sector. — Directive 2007/44/CE du Parlement européen et du Conseil du 5 septembre 2007 modifiant la directive 92/49/CEE du Conseil et les directives 2002/83/CE, 2004/39/CE, 2005/68/CE et 2006/48/CE en ce qui concerne les règles de procédure et les critères d'évaluation applicables à l'évaluation prudentielle des acquisitions et des augmentations de participation dans des entités du secteur financier
2007/63 Richtlijn 2007/63/EG van het Europees Parlement en de Raad van 13 november 2007 tot wijziging van richtlijn 78/855/EEG van de Raad en richtlijn 82/891/EEG van de Raad wat betreft de verplichte opstelling van een verslag van een onafhankelijke deskundige bij fusies of splitsingen van naamloze vennootschappen. — Directive 2007/63/CE du Parlement européen et du Conseil du 13 novembre 2007 modifiant les directives 78/855/CEE et 82/891/CEE du Conseil pour ce qui est de l'exigence d'un rapport d'expert indépendant à réaliser à l'occasion des fusions ou des scissions des sociétés anonymes
2008/97 Richtlijn 2008/97/EG van het Europees Parlement en de Raad van 19 november 2008 tot wijziging van richtlijn 96/22/EG van de Raad betreffende het verbod op het gebruik, in de veehouderij, van bepaalde stoffen met hormonale werking en van bepaalde stoffen met thyreostatische werking, alsmede van ß-agonisten. — Directive 2008/97/CE du Parlement européen et du Conseil du 19 novembre 2008 modifiant la directive 96/22/CE du Conseil concernant l'interdiction d'utilisation de certaines substances à effet hormonal ou thyréostatique et des substances ß-agonistes dans les spéculations animales