4-1123/2

4-1123/2

Belgische Senaat

ZITTING 2008-2009

24 MAART 2009


Voorstel van resolutie om de strijd tegen tuberculose op te voeren


VERSLAG

NAMENS DE COMMISSIE VOOR DE BUITENLANDSE BETREKKINGEN EN VOOR DE LANDSVERDEDIGING UITGEBRACHT DOOR

MEVROUW TINDEMANS


De commissie heeft dit voorstel van resolutie besproken tijdens haar vergadering van 24 maart 2009.

I. INLEIDING DOOR DE HEER ROELANTS du VIVIER

Tuberculose was in de 19e en begin van de 20e eeuw wijd verspreid in de geïndustrialiseerde wereld. Dank zij vaccinatie, behandeling en betere hygiëne is de ziekte hier grotendeels verdwenen.

In Afrika daarentegen blijft tuberculose een echte gesel. Vooral in de jaren '80 stak de ziekte terug de kop op, hetgeen vooral te wijten is aan de aids-epidemie. Zo kregen in 2006 bijna 750 000 mensen met HIV/aids tuberculose en bijna 250 000 zijn eraan overleden.

Tuberculose is in feite relatief eenvoudig te bestrijden met vaccinatie, maar ook met medicijnen. Zonder behandeling sterft ongeveer de helft van de zieken na twee tot vijf jaar.

Sinds de jaren '90 beveelt de Wereldgezondheidsorganisatie de DOTS-strategie (Directly Observed Treatment Short course) aan. Deze strategie werd in de jaren '80 in Tanzania met succes ontwikkeld. De strategie is een goedkoop en heel efficiënt middel om patiënten die reeds met tuberculose besmet zijn, te behandelen. Zo werden tussen 1995 en 2004 ongeveer 22 miljoen zieken met de DOTS-strategie behandeld. De prijs van de behandeling schommelt tussen 10 en 40 euro en ze duurt zes tot acht maanden. De strategie is dus zeer toegankelijk en laat toe om een groot aantal patiënten te behandelen.

In het voorstel van resolutie wordt daarom aan de regering gevraagd om de investeringen in onderzoek tegen tuberculose te ondersteunen, de toegang tot de DOTS-strategie te verbeteren, prijsdalingen te ondersteunen voor de behandeling van de multiresistente vormen van tuberculose en de bestaande samenwerking te versterken met het Instituut voor tropische geneeskunde te Antwerpen.

II. BESPREKING

Mevrouw Hermans verwijst naar punt 11 van het voorstel van resolutie en wenst meer uitleg over de moleculaire technieken (PCR).

Mevrouw Temmerman legt uit dat de vroegere diagnosemethoden voor tuberculose vrij omslachtig waren en niet altijd accuraat. Met de moleculaire technieken, die gericht zijn op bepaalde eiwitten van de bacterie, is men zeker dat als de test positief is, de patiënt effectief tuberculose heeft en, omgekeerd, als de test negatief is, men tuberculose kan uitsluiten.

Kortom, de moleculaire technieken zijn dus veel gerichter en beter. Het enige probleem was de kostprijs ervan. Ondertussen zijn de technieken meer mainstream geworden en werd er ook onderhandeld met de firma's die de technieken om de moleculaire diagnose te stellen aanbieden, zodat de prijs ervan gedaald is.

Wat de gebruikte methodes betreft, onderstreept mevrouw Temmerman dat men steeds zoekt naar de minst invasieve. Zo blijken testen op speeksel even accuraat te zijn als bloedtesten.

Mevrouw de Bethune verwijst naar punt 10 van het voorstel van resolutie waarin wordt gevraagd de bestaande samenwerking te versterken met het laboratorium van het Instituut voor tropische geneeskunde te Antwerpen. De wereldklasse waarover België beschikt moet inderdaad ondersteund worden, zoals de bijzondere expertise van het Instituut in verband met deze ziekte.

In de komende maanden zal het parlement moeten debatteren over de wet van 25 mei 1999 betreffende de Belgische internationale samenwerking en de accenten die gelegd worden. Het is van groot belang uit te maken welke expertise wij vanuit onze agentschappen willen uitbouwen. Het Instituut voor tropische geneeskunde behoorde ooit tot de wereldtop, maar is dit niet langer bij gebrek aan middelen. De BTC beschikt over een groeiende expertise, maar deze moet meer gericht worden. In het debat over de Verklaring van Parijs moeten wij duidelijk maken welke expertise we willen valoriseren.

Mevrouw de Bethune pleit ervoor de wereldklasse waarover België beschikt, te valoriseren in het beleid. Het is daarom, volgens haar, niet voldoende om te opteren voor gedelegeerde hulp, budgethulp, voor steun aan een initiatief van een of andere stichting (hoe waardevol ook). De expertise van het Instituut voor tropische geneeskunde is zeer waardevol en kan een verschil maken op wereldvlak. Het getuigt van visie om die wereldklasse te inventariseren en te ondersteunen.

Ten slotte stipt mevrouw de Bethune aan dat tuberculose ook bij ons terug komt, vooral in de meest kwetsbare groepen van onze samenleving.

Volgens mevrouw Temmerman is het Instituut voor tropische geneeskunde nog steeds één van de wereldautoriteiten op het gebied van tuberculose. Het Instituut beschikt over een zeer sterke eenheid waar ook trouwens veel Afrikaanse dokters worden opgeleid om de moleculaire technologie, die een expertise van het Instituut is, toe te passen.

Mevrouw Temmerman sluit zich ook volmondig aan bij het betoog van mevrouw de Bethune dat de expertise waarover België beschikt, gevaloriseerd moet worden. Niet alleen het Instituut voor tropische geneeskunde maar ook verschillende Belgische universiteiten waren wereldwijd werkelijk toonaangevend op het vlak van medische pathologie en organisatie van gezondheidszorg. Nu wordt er niet langer in geïnvesteerd en gaat deze ervaring stilaan verloren.

Indien het beleid kiest om gezondheidszorg te behouden als één van de Belgische expertisen, dan moet men consequent zijn en ook meer investeren. Heel wat Belgische programma's in ontwikkelingslanden hebben nood aan technische ondersteuning. BTC gaat nu, via de markt van vraag en aanbod, die steun halen van Amerikaanse organisaties en andere Europese groepen, waardoor onze eigen expertise te weinig aan bod komt.

III. STEMMINGEN

Het voorstel van resolutie in zijn geheel wordt eenparig aangenomen door de 9 aanwezige leden.


Vertrouwen werd geschonken aan de rapporteur voor het opstellen van het verslag.

De rapporteur, De voorzitter,
Elke TINDEMANS. Marleen TEMMERMAN.

Tekst aangenomen door de commissie

De door de commissie aangenomen tekst is dezelfde als de tekst van het voorstel van resolutie (zie stuk Senaat, nr. 4-1123/1 - 2008/2009)