4-66 | 4-66 |
M. le président. - M. Melchior Wathelet, secrétaire d'État au Budget, adjoint au premier ministre, et secrétaire d'État à la Politique des familles, adjoint à la ministre de l'Emploi, et en ce qui concerne les aspects du droit des personnes et de la famille, adjoint au ministre de la Justice, répondra.
De heer Louis Ide (Onafhankelijke). - Het is al even geleden dat ik vragen stelde over de uitgaven voor de gezondheidszorg bij asielzoekers. Mijn schriftelijke vraag daarover werd uitvoerig beantwoord door minister Arena. In het antwoord slopen echter fouten en daarom herhaalde ik mijn vragen.
Na analyse van beide antwoorden kan ik enkele conclusies trekken. De belangrijkste is dat het ontbreken van medische richtlijnen voor de behandeling van asielzoekers een groot hiaat is in de problematiek. Tot op vandaag zijn er nog altijd geen duidelijke richtlijnen over welke behandelingen bij asielzoekers mogen gebeuren en hoever een arts mag gaan. Uiteindelijk moeten die mensen op gezondheidsvlak toch op dezelfde wijze worden behandeld. Ik verduidelijk dit met een voorbeeld: mag een asielzoekend meisje tussen twaalf en achttien jaar tegen baarmoederhalskanker worden gevaccineerd? Vaccineren we een asielzoekende baby tegen pneumokokken? Wordt orthodontie terugbetaald?
Ik zou dan ook graag vernemen of inmiddels al medische richtlijnen beschikbaar zijn voor het toedienen van gezondheidszorg aan asielzoekers. Zo ja, welke? Zo nee, wanneer dan wel?
Is de minister zich ervan bewust dat het ontbreken van medische richtlijnen leidt tot willekeur tussen asielzoekers inzake medische zorg?
De heer Melchior Wathelet, staatssecretaris voor Begroting, toegevoegd aan de eerste minister, en staatssecretaris voor Gezinsbeleid, toegevoegd aan de minister van Werk, en wat de aspecten inzake personen- en familierecht betreft, toegevoegd aan de minister van Justitie. - Ik lees het antwoord van minister Arena.
De opvangwet, dit is de wet van 12 januari 2007 betreffende de opvang van asielzoekers en van bepaalde andere categorieën van vreemdelingen, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 7 mei 2007, aangevuld met een koninklijk besluit van 9 april 2007 tot bepaling van de medische hulp en de medische zorgen die wel of niet verzekerd worden aan de begunstigde van de opvang, geeft wel degelijk richtlijnen voor de medische verzorging die aan asielzoekers en andere categorieën van vreemdelingen met opvangrechten kan worden gegeven. De centrale medische diensten van Fedasil zijn bezig die richtlijnen nog beter te omschrijven om de toepassing ervan te vergemakkelijken.
De omschrijving in het koninklijk besluit is duidelijk. Er worden uiterst zelden uitzonderingen gevraagd aan de directeur-generaal van het agentschap.
Het basisprincipe is dat de verzorging wordt beperkt tot de verzorging die opgenomen is in de RIZIV-nomenclatuur en die voor alle Belgen geldt. Meisjes tussen 12 en 18 jaar die in de opvangstructuren verblijven, kunnen dus inderdaad een vaccinatie tegen baarmoederhalskanker, HPV, krijgen, zoals opgenomen in de RIZIV-nomenclatuur. Wellicht zullen de meisjes in opvangcentra in Vlaanderen vanaf 2010 gratis gevaccineerd worden via het Centrum voor Leerlingenbegeleiding.
De heer Louis Ide (Onafhankelijke). - De minister beroept zich dus wel degelijk op de RIZIV-nomenclatuur. Eigenlijk is dat nog iets anders dan medische richtlijnen. Ik zal op dit punt terugkomen in een schriftelijke vraag en uitvoeriger beschrijven waar ik eigenlijk heen wil.