4-63 | 4-63 |
Mevrouw Myriam Vanlerberghe (sp.a). - Het is altijd belangrijk alle belanghebbende partijen bij een besluitvorming te betrekken.
Er wordt gewerkt aan de voorbereiding van een nationale pensioenconferentie. We hebben vandaag in de pers echter gelezen dat de gepensioneerdenorganisaties niet worden betrokken bij die grote nationale pensioenconferentie. Dat is pijnlijk en ook niet erg verstandig.
De organisaties van ouderen niet uitnodigen gaat in tegen de principes van de wet van 8 maart 2007 tot oprichting van een Federale Adviesraad voor ouderen, een initiatief dat destijds werd genomen door onze fractiegenoot, mevrouw Christel Geerts. We hebben daar heel wat werk voor verzet, maar we stellen nu vast dat er nog altijd geen uitvoeringsbesluiten genomen zijn, zodat de wet dode letter is gebleven en de adviesraad dus nog altijd niet is opgericht.
Klopt het bericht dat de ouderenorganisaties niet worden uitgenodigd voor de nationale pensioenconferentie? Gaat het om een vergetelheid of is dat een bewuste keuze? Kunnen de betrokkenen daar uitleg bij krijgen? Is de minister bereid om hen alsnog uit te nodigen?
Volgens de wet tot oprichting van een Federale Adviesraad voor ouderen moesten de uitvoeringsbesluiten ten laatste op 27 maart 2008 klaar zijn. Die deadline is nu al bijna een jaar overschreden. Wat is de verklaring daarvoor? De regering zou er goed aan doen een beleid te voeren op alle vlakken. Ze blijft echter ter plaatse trappelen en de betrokken verenigingen voelen dat ook zo aan.
Wanneer zullen de uitvoeringsbesluiten klaar zijn en zal de wet in werking kunnen treden?
Mevrouw Marie Arena, minister van Maatschappelijke Integratie, Pensioenen en Grote Steden. - Ik hecht veel belang aan de inspraak en de betrokkenheid van de gepensioneerden. De Ministerraad heeft echter beslist dat de taskforce die de thema's van de nationale pensioenconferentie moet bepalen en begeleiden, zal bestaan uit een vertegenwoordiger van het kernkabinet, een vertegenwoordiger van de betrokken administraties en een vertegenwoordiger van de betrokken sociale partners.
De ouderenorganisaties zullen worden betrokken bij de werkzaamheden van de werkgroepen die in het kader van de nationale conferentie worden opgericht op basis van de thema's die op de agenda staan. Ik voeg er nog aan toe dat er al verschillende contacten geweest zijn met het Raadgevend Comité voor de pensioenen, waar de verschillende ouderenorganisaties in vertegenwoordigd zijn.
De uitvoeringsbesluiten in verband met de Federale Adviesraad voor ouderen werden inderdaad nog niet genomen. Dat is echter te wijten aan het feit dat de wet de Koning enkel de bevoegdheid geeft de leden van de raad te benoemen en regels vast te leggen voor de tenlastelegging van de kosten met betrekking tot het sluiten van een verzekering tegen arbeidsongevallen, de werkingskosten en de verplaatsingskosten. De wet bepaalt geenszins de manier waarop de raad moet worden samengesteld, noch wat de representativiteit van de leden als wat het aantal leden betreft, en geeft de Koning geen enkele bevoegdheid daartoe. Bij ontstentenis van een wettelijke basis is het dus onmogelijk een koninklijk besluit goed te keuren dat de werking van genoemde raad regelt. Dat verklaart waarom er nog geen uitvoeringsbesluit werd genomen.
Om de toekomstige raad in de best mogelijke omstandigheden te laten werken, is een herziening van de wet van 8 maart 2007 de enige logische oplossing. Het ligt in mijn bedoeling snel werk te maken van deze aanpassing, zodat de Federale Adviesraad voor ouderen effectief op korte termijn in werking kan treden.
Mevrouw Myriam Vanlerberghe (sp.a). - In de Vlaamse kranten is blijkbaar een misverstand gerezen, want uit het antwoord van de minister maak ik op dat de gepensioneerdenorganisaties wel worden betrokken bij de nationale conferentie, maar niet bij de taskforce.
De minister zegt dat de Federale Adviesraad nog niet is samengesteld omdat de wet niets bepaalt over de wijze van samenstelling en dus eerst moet worden gewijzigd. Ik stel voor dat er vrij snel een initiatief komt van de minister of van het Parlement.
Het is bijzonder jammer vast te stellen dat er niets vooruitgaat, terwijl de bevolking steeds meer veroudert en de ouderen echt wel willen meewerken.