4-50 | 4-50 |
M. le président. - M. Etienne Schouppe, secrétaire d'État à la Mobilité, adjoint au premier ministre, répondra.
Mevrouw Nele Jansegers (VB). - Onlangs gaf de minister, in antwoord op een schriftelijke vraag, een overzicht van het aantal financiële middelen dat aan illegalen wordt verstrekt in het kader van de zogenaamde dringende medische hulp.
Uit die cijfers komen een aantal merkwaardige zaken naar voren. Het aantal illegalen in Wallonië is verhoudingsgewijs bijzonder laag, tenminste als die cijfers representatief kunnen worden beschouwd voor een inschatting van de aanwezigheid van illegalen. In 2006 blijkt immers dat verhoudingsgewijs en berekend volgens de bevolkingscijfers van 1 januari 2007, in Wallonië zich `slechts' één illegaal voor dringende medische hulp aandient per 1465 inwoners, in Vlaanderen één illegaal per 726 inwoners en in Brussel één illegaal per 76 inwoners! Met andere woorden: in Vlaanderen is dat verhoudingsgewijs dubbel zoveel als in Wallonië.
Tweede opvallende vaststelling: zoals uit de cijfers hierboven blijkt is er een enorm aantal illegalen in Brussel.
Derde vaststelling: er worden enorme bedragen besteed aan zogenaamde dringende medische hulp, integraal ten laste van de gemeenschap. Het gemiddelde bedraagt in 2007, voorlopige cijfers, niet minder dan 1 550 euro per illegaal.
De laatste belangrijke vaststelling betreft het bestedingspatroon, waarbij er ook regionale verschillen zijn. In Brussel bedraagt de gemiddelde uitgave per illegaal 1 726 euro, in Wallonië 1 528 euro en in Vlaanderen `slechts' 1 277 euro.
Tenslotte stellen wij, uit andere gegevens die met betrekking tot dit dossier beschikbaar zijn, vast dat het aantal illegalen dat een beroep doet op dringende medische hulp de jongste jaren explosief is gestegen: 5 539 in 2001, 14 786 in 2004, 24 309 in 2006. Voor 2007 staat de teller voorlopig op 23 260, maar de cijfergegevens zijn nog niet volledig. Op enkele jaren tijd betekent dat dus een vervijfvoudiging van het aantal illegalen dat een beroep doet op zogenaamde dringende medische hulp.
Leden van verschillende fracties hebben er in het parlement al meermaals op gewezen dat de huidige regeling onhoudbaar is. Volgens sommigen bestaan er heel wat misbruiken, in die mate dat dringende medische hulp in haar huidige vorm in feite is verworden tot een onbeperkte gratis medische hulp voor illegalen. Volgens anderen leidt de regeling dan weer tot medisch toerisme op kosten van de belastingbetaler.
Ook de voorganger en partijgenoot van de minister was van oordeel dat het huidige systeem onhoudbaar is en geen genoegdoening geeft. In dat verband gaf hij de administratie de opdracht een juridische nota op te stellen over de problematiek. Naar verluidt bevatte de nota zeer uiteenlopende adviezen. In het verlengde hiervan kondigde de minister ook aan een werkgroep van specialisten aan het werk te zetten met als opdracht na te denken over structurele langetermijnoplossingen om `het hele systeem structureel heruit te vinden'.
In de algemene beleidsnota van de minister daarentegen vinden we van die intentie helaas weinig terug.
Heeft de minister een verklaring voor het feit dat, in verhouding tot de bevolking, in Wallonië maar half zoveel illegalen een beroep doet op de dienstverlening dan in Vlaanderen?
Heeft de minister er een verklaring voor waarom de zorgverstrekking aan illegalen in Brussel gemiddeld 35% en in Wallonië 13% duurder is dan in Vlaanderen? Overweegt de minister dit desgevallend te onderzoeken en maatregelen te treffen om die verschillen weg te werken?
Hoe verklaart de minister de enorme bedragen die per illegaal worden besteed? Acht de minister die aanvaardbaar of meent zij dat een onderzoek hiernaar zich opdringt? Is er volgens de minister inderdaad sprake van medisch toerisme en/of van misbruiken die bestreden moeten worden en zo ja, wat doet ze eraan?
Hoe verklaart de minister de explosieve groei van het aantal personen dat op die hulpverlening een beroep doet en acht de minister maatregelen noodzakelijk om die groei een halt toe te roepen?
Werd de werkgroep van specialisten opgericht en wat is daaruit voortgekomen? Werkt die werkgroep nog? Wil de minister die desgevallend nieuw leven inblazen?
Deelt de minister de mening van haar voorganger dat het hele systeem opnieuw moet worden uitgevonden? Zo ja, wat zijn de krachtlijnen van de visie van de minister ter zake? Welke stappen heeft de minister al gedaan en wanneer mogen we daar concrete resultaten van verwachten?
De heer Etienne Schouppe, staatssecretaris voor Mobiliteit, toegevoegd aan de eerste minister. - Ik lees het antwoord van minister Arena.
Verschillende studies tonen aan dat illegaal in het rijk verblijvende personen zich voornamelijk vestigen in de grote steden om zich bij de eigen gemeenschap aan te sluiten. Aangezien Vlaanderen meer verstedelijkt is, lijkt het mij dan ook logisch dat daar meer illegalen een beroep doen op de dringende medische hulp. De cijfergegevens voor het sterk verstedelijkte Brussels Hoofdstedelijk Gewest blijken dit enkel maar te bevestigen.
Alle medische verstrekkingen in het kader van de dringende medische hulpverlening die door de federale staat worden gesubsidieerd, worden geattesteerd door een medisch getuigschrift. De POD Maatschappelijke Integratie betaalt terug op basis van wettelijk vastgelegde criteria en op voorwaarde dat het OCMW een getuigschrift aflevert waaruit blijkt dat de hulp die is geboden dringende noodzakelijk was. Een van de voorwaarden is dat de verstrekking voorkomt op de lijst van de RIZIV-nomenclatuurcode of pseudonomenclatuurcode.
Het werken met een gesloten lijst, zoals binnen het RIZIV gangbaar, garandeert een gelijke behandeling. Of een medische interventie al of niet dringend is, kan alleen een arts beoordelen. Het hangt af van de persoon, de situatie, enzovoort. In geval van twijfel kan het bevoegde centrum in het kader van het sociaal onderzoek een medische tegenexpertise door een geneesheer laten uitvoeren.
Men moet voor ogen houden dat illegaal in het Rijk verblijvende personen dikwijls in erg precaire omstandigheden leven. Wanneer die personen op zoek gaan naar medische hulp, resulteert dit in veel gevallen in een ziekenhuisopname. Bovendien zijn de meeste personen niet in regel met een ziekenfonds, hetgeen dus een hogere kostprijs met zich brengt en dus eveneens een hogere staatstoelage. Ik beschik ook niet over enig concreet bewijs van flagrant misbruik of medisch toerisme. In mijn administratie werken trouwens enkele inspecteurs die gespecialiseerd zijn in de materie.
Het bedrag van de dringende medische hulp dat door de staat aan de OCMW's wordt terugbetaald, hangt af van het aantal dossiers. Het gemiddelde bedrag per begunstigde blijft daarentegen nagenoeg constant.
Dat meer illegalen een beroep doen op de dringende medische hulp kan te wijten zijn aan tal van factoren. Mogelijke oorzaken zijn een stijging van het aantal personen dat illegaal in ons land verblijft en een betere bekendheid en toegankelijkheid van het systeem. Het is evenwel ondenkbaar dat het principe waarop het systeem van dringende medische hulp is gebaseerd, in twijfel wordt getrokken. Het is een recht dat aan mensen die in ons land verblijven, is toegekend. Bovendien is het in sommige gevallen vanuit medisch oogpunt een preventieve actie om uitdeining van ziektes te voorkomen.
De materie is al in tal van overlegmomenten besproken. De Federale Adviescommissie Maatschappelijk Welzijn had hiertoe een eerste aanzet gegeven en voorstellen geformuleerd om het huidige systeem te verbeteren. Tevens heeft de Koning Boudewijnstichting in de loop van 2007 over de materie een rondetafel gehouden met de verschillende partners, waaronder mijn administratie, het RIZIV, de OCMW's en de ziekenfondsen. Ook dat leverde een aantal denkpistes en opmerkingen op.
Momenteel onderzoekt mijn administratie samen met de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering hoe de controle van de medische kosten kan worden geoptimaliseerd. Het is echter - gelet op de complexiteit van de materie - te vroeg om mee te delen wanneer de eerste concrete resultaten kunnen worden verwacht.
Mevrouw Nele Jansegers (VB). - We hebben enkele zeer interessante antwoorden gehoord. We zullen het onderwerp van nabij blijven volgen.