4-37 | 4-37 |
M. le président. - M. Etienne Schouppe, secrétaire d'État de la Mobilité, adjoint au premier ministre, répondra.
De heer Hugo Vandenberghe (CD&V-N-VA). - Het aantal meldingen van cyberhaat bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding steeg in 2007 indrukwekkend.
Het begrip cyberhaat verwijst naar uitingen van haat op het internet. Sommige pesterijen, beledigingen of uitingen van geweld zijn ingegeven door racisme. Andere uitingen zijn ingegeven door antisemitisme en negationisme. Ook discriminatie op basis van geslacht, seksuele geaardheid, geloof of levensbeschouwing valt onder het begrip cyberhaat.
Kortom, op het internet zien we duizenden varianten van cyberhaat. En hoewel de haatzaaiende sites vaak bekend zijn, blijven ze gewoon bestaan.
In ons land zijn er wel enkele voorbeelden van neonazistische websites die werden opgedoekt. Het sluiten van websites blijft echter de uitzondering op de regel.
Volgens de directeur van het CGKR wordt het probleem van het aanzetten tot racisme via het internet alsmaar groter doordat het belang van het internet als medium groeit. Bovendien zou veel te maken hebben met de moeilijkheid om te achterhalen wie achter de websites schuilgaat. Het is vandaag zeer gemakkelijk om een persoonlijke website te openen zonder persoonlijke gegevens achter te laten. Soms kan dat zelfs gratis wanneer men aanvaardt dat er wat reclame verschijnt. Dat de hosts die de webruimte aanbieden nauwelijks identiteitsgegevens vragen, maakt het zeer moeilijk uit te vissen wie achter een site zit.
Het is daarenboven perfect mogelijk om razendsnel van host te veranderen wanneer men de hete adem van het gerecht in de nek voelt.
Nog moeilijker wordt het wanneer gekozen wordt voor buitenlandse providers.
De extremistische organisaties van hun kant doen er ook alles aan om de eigen identiteit en de identiteit van de gasten op hun fora geheim te houden.
Graag had ik van de minister een antwoord gekregen op de volgende vragen.
Welke conclusies trekt hij uit de toename van het aantal meldingen van cyberhaat?
Acht de minister het wenselijk maatregelen te nemen om de groeiende cyberhaat tegen te gaan?
Acht de minister het raadzaam de problematiek op Europees niveau aan te kaarten?
Op welke manier wil de minister de mensen overtuigen om racistische mails en websites te melden aan het CGKR?
De heer Etienne Schouppe, staatssecretaris voor Mobiliteit, toegevoegd aan de eerste minister. - Ik lees het antwoord van minister Milquet.
De klachten betreffende de cyberhaat nemen toe doordat meer en meer mensen toegang hebben tot het internet en dus steeds beter in staat zijn zich via die weg uit te drukken of toegang hebben tot allerhande sites.
Ik wil de nodige maatregelen treffen om de toename van de cyberhaat in te dammen, met name door de toepassing van de wet van 10 mei 2007 tot wijziging van de wet op racisme en xenofobie, die het juridisch kader van de bestrijding van dergelijke praktijken vormt.
Ondanks verschillende juridische middelen is het nog altijd niet gemakkelijk om de verantwoordelijken te vervolgen voor de verspreiding van racistische haat en propaganda via buitenlandse websites. Ik denk eraan om een lijst met racistische en antisemitische websites op te stellen en te updaten, onder controle van de Raad van Europa, in samenwerking met de nationale gerechtelijke instanties van de lidstaten en gespecialiseerde organisaties. De Europese internetproviders zouden de websites moeten blokkeren die op die lijst voorkomen. Op die manier wordt een Europese zone gecreëerd die de toegang tot extreem racistische en haatopwekkende sites weigert.
We moeten de mensen ervoor sensibiliseren om de haatdragende websites bij het Centrum voor gelijkheid van kansen en racismebestrijding te melden. Het Centrum heeft namelijk een signalisatiepunt opgericht, www.cyberhate.be, en een symposium georganiseerd, getiteld CYBERHATE: racisme en discriminatie op internet. Bovendien stelt het Centrum voor gelijkheid van kansen en racismebestrijding een opleiding ter bestrijding van cyberhaat voor, die bestemd is voor internetgebruikers, operatoren, alsook voor de beheerders of de leveranciers van internettoegang. Het heeft een brochure uitgegeven: DELETE CYBERHATE, een handleiding voor de internetgebruiker en organiseert ook een opleiding voor websiteoperatoren. Het Centrum werkt samen met de Federal Computer Crime Unit (FCCU) van de federale politie, aan wie het de dossiers inzake cyberhaat overdraagt. Het centrum heeft eveneens voorgesteld om een e-card te ontwikkelen waardoor racistische inhoud kan worden geblokkeerd.
Op Europees niveau moeten good practices worden ontwikkeld, in samenwerking met de ngo's, de internetproviders, de leveranciers van internettoegang, de verenigingen van internetproviders en de bevoegde vertegenwoordigers van de regering. Er bestaan al dergelijke initiatieven, zoals de Canadese Vereniging van internetproviders, Internet Service Providers Association (ISPA) van het Verenigd Koninkrijk, of de Europese Vereniging van internetproviders (EuroISPA), die met zeven andere verenigingen op het getouw werd gezet en meer dan vierhonderd internetproviders in de Europese Unie vertegenwoordigt.