4-34 | 4-34 |
M. le président. - M. Bernard Clerfayt, secrétaire d'État, adjoint au ministre des Finances, répondra.
Mevrouw Vera Dua (Groen!). - Op vrijdag 6 juni is de bioweek 2008 gestart. Zoals elk jaar is dit een goede gelegenheid om de biosector extra in de kijker te zetten.
De biologische landbouw heeft onmiskenbaar een aantal voordelen. Onderzoek bevestigt dat de biologische landbouw bijdraagt tot het afremmen van de opwarming van de aarde en ook op het vlak van milieueffecten en dierenwelzijn scoort deze sector uitermate goed. Minder pesticiden, minder kunstmeststoffen, minder intensieve bedrijfsvormen, diervriendelijke teeltwijze ... het zijn allemaal enorme voordelen op het vlak van milieu, bodem, CO2-uitstoot en biodiversiteit. We hebben er dus alle belang bij de bioconsumptie te stimuleren en ook de omschakeling naar biologische teeltwijzen zou verder moeten worden aangemoedigd.
De consumptiecijfers voor biologische producten gaan lichtjes in stijgende lijn, maar toch blijft de prijs een belangrijke drempel om bioproducten te kopen. Deze producten zijn immers duurder, maar dat is niet verwonderlijk gezien de specifieke productiewijze. De milieuvoordelen kunnen echter niet in geld worden uitgedrukt.
Het Nederlandse ministerie van Landbouw heeft in een aantal supermarkten een studie laten uitvoeren over prijsverlagingen voor bioproducten. Dankzij de prijsverlagingen nam de totale omzet van bioproducten in de betrokken supermarkten toe. Dat bewijst dat een prijsverlaging wel degelijk effect heeft.
De verkoop van bioproducten kan worden bevorderd door de btw te verlagen: een nultarief voor verse groenten en fruit en een verlaagd tarief voor bewerkte producten en voor biohoreca. Dat is een zeer oude vraag, ook van de sector zelf.
Deze discussie wordt ook op Europees niveau gevoerd. Eurocommissaris Kovács verklaarde zich onlangs voorstander van een verlaagd btw-tarief voor producten met een geringe CO2-voetafdruk, waartoe de bioproducten behoren.
Is de minister voorstander van een verlaagd btw-tarief voor deze producten om op die manier de consumptie en de productie te stimuleren?
Is hij bereid deze vraag aan te kaarten op de volgende Ministerraad en op Europees niveau te pleiten voor een verlaging van het btw-tarief voor bioproducten?
De heer Bernard Clerfayt, staatssecretaris, toegevoegd aan de minister van Financiën. - Ik lees u het antwoord van minister Reynders.
Momenteel geldt voor levensmiddelen al het verlaagde btw-tarief van 6%. De ruimte voor een btw-verlaging is dus heel gering.
Overeenkomstig de artikelen 98 en 99 van de richtlijn 2006/112/EG van 28 november 2006, ter vervanging van de zesde btw-richtlijn, kunnen de lidstaten benevens een normaal btw-tarief, dat niet lager mag zijn dan 15%, één of twee verlaagde tarieven toepassen voor de limitatieve lijst van goederen en diensten opgenomen als bijlage III bij deze richtlijn. Bij de omzetting in nationale wetgeving heeft België geopteerd voor twee verlaagde btw-tarieven, namelijk 6 en 12%.
Indien voor bioproducten wordt geopteerd voor een verlaagd tarief dat lager is dan het huidige tarief van 6%, dan moet de bestaande structuur van de verlaagde tarieven zo worden aangepast dat er maar twee verlaagde btw-tarieven overblijven, waarvan één dan het nieuwe verlaagde btw-tarief zou zijn. Praktisch houdt dit dus in dat een van de huidige verlaagde tarieven zal moeten worden opgeheven.
Gelet op het neutraliteitsbeginsel kan er bovendien geen onderscheid worden gemaakt in het toepasselijk btw-tarief naargelang de levensmiddelen al dan niet biologisch geteeld zijn.
Ten slotte wordt er op Europees niveau een debat gevoerd over de economische impact van het gebruik van de verlaagde btw-tarieven en over een evaluatie van het gebruik van verlaagde btw-tarieven als instrument om bepaalde beleidsdoelstellingen te realiseren, onder meer met betrekking tot ecologische doelstellingen. Bovendien zal de Commissie tegen het einde van dit jaar zelf een nieuw voorstel indienen aangaande de verlaagde btw-tarieven. In afwachting daarvan zal de regering dus geen beslissingen nemen.
Mevrouw Vera Dua (Groen!). - Er zijn wel nog heel wat bioproducten waarop meer dan 6% btw wordt geheven. Dat verlaagd tarief geldt immers enkel voor vers fruit en verse groenten.
Nu de discussie op Europees niveau begint te lopen met de CO2-uitstoot als uitgangspunt is het zeer belangrijk de bioproducten daarin op te nemen. België zou hierin een proactieve rol moeten spelen. Ons land moet op een van de komende Europese ministerraden de discussie daarover aantrekken en zich als voorstander van dit verlaagde btw-tarief profileren.