4-17 | 4-17 |
M. le président. - M. Paul Magnette, ministre du Climat et de l'Énergie, répondra.
Mevrouw Vera Dua (Groen!). - Het stijgende gebruik van Rilatine door kinderen en jongeren is zeer zorgwekkend. Professor Jan De Maeseneer van de Universiteit Gent maakte onlangs melding van kleuterklassen waar drie van de twintig kleuters Rilatine gebruiken. De voorbije twee jaar zijn de uitgaven voor terugbetaling van dat geneesmiddel toegenomen met 250.000 euro.
Het feitelijke gebruik is nog groter want Rilatine wordt niet altijd terugbetaald door het RIZIV. Blijkbaar wordt dit geneesmiddel ook voorgeschreven zonder de diagnose van ADHD. In sommige scholen is zelfs een soort zwarte markt voor Rilatinepillen ontstaan om zo de schoolprestaties op te drijven.
Het overmatige gebruik is ook regiogebonden: in West-Vlaanderen wordt meer Rilatine voorgeschreven dan elders en in Vlaanderen ligt het gebruik hoger dan in de rest van het land.
Het is niet mijn bedoeling ouders die een oplossing zoeken voor een kind met concentratie- of leerproblemen een schuldgevoel aan te praten. Wel moeten we vaststellen dat de prestatiedruk op kinderen voordurend toeneemt. Kinderen moeten goed luisteren, ze moeten stilzitten, ze moeten mee in ons prestatiesysteem, zonodig zelfs met behulp van geneesmiddelen als Rilatine. Ik vind dat een bijzonder gevaarlijke evolutie.
Ook de overheid moet haar verantwoordelijkheid opnemen. Hoe worden de ouders geïnformeerd? Hoe kan de omkadering in scholen en oudercomités worden verbeterd? Hoe verloopt de communicatie met de artsen en de zorgverstrekkers?
Het gaat uiteindelijk om het voorschrijfgedrag. Vooral in de streek rond Roeselare wordt ontzettend veel Rilatine voorgeschreven.
Bij elke arts wordt het voorschrijfgedrag voor antibiotica gescreend. In de LOK's wordt dan een gezamenlijke evaluatie gemaakt. Misschien moet een dergelijk systeem ook worden toegepast voor Rilatine, zodat artsen elkaar kunnen controleren en indien nodig bijsturen.
Ook kunnen informatiecampagnes worden georganiseerd voor de bevolking en de zorgverstrekkers. Iedereen moet zich ervan bewust worden dat het gebruik van Rilatine niet zonder risico is. Medicalisering en prestatiedrang zijn in onze samenleving blijkbaar heel groot.
Hoe gaat de minister van Volksgezondheid ervoor zorgen dat Rilatine op een verantwoorde manier wordt voorgeschreven?
De heer Paul Magnette, minister van Klimaat en Energie. - Ik lees het antwoord van minister Onkelinx.
Rilatine is de commerciële naam voor methylfenidaat. De terugbetaling wordt geregeld in het zogenaamde hoofdstuk IV. Om in aanmerking te komen voor een vergoeding van Rilatine in hoofdstuk IV moet de patiënt voldoen aan zeer strikte criteria die in internationale richtlijnen zijn vastgelegd. Methylfenidaat is eveneens commercieel verkrijgbaar onder de naam Concerta. Dat middel is niet vergoedbaar.
Er zijn twee bronnen van gegevens. Enerzijds zijn er de cijfers over de consumptie van Rilatine via het systeem van terugbetaling - de Farmanetcijfers - anderzijds zijn er de algemene verbruikscijfers van Rilatine in open officina's (de IMS-LMPB-cijfers).
Uit een vergelijking van de cijfers van de twee databanken blijkt dat het vergoedbare aandeel sinds 2004 inderdaad sterk is gestegen. Die toename komt tot nog toe echter volledig overeen met de individuele aanvraagdossiers voor Rilatine.
Het middel wordt pas sinds 2004 terugbetaald. Uit de vergelijking blijkt eveneens dat het vergoedbare aandeel van Rilatine 53% van het totale verbruik van Rilatine vertegenwoordigt.
Het RIZIV beschikt niet over gegevens die aantonen dat steeds meer kinderen onoordeelkundig en zonder diagnose van ADHD Rilatine gebruiken.
Momenteel valt de vergoeding van Rilatine onder hoofdstuk IV, waardoor een patiënt moet voldoen aan bepaalde criteria conform strikte internationale voorschriften en volgens de indicaties die geregistreerd zijn.
Een campagne om Rilatinegebruik te ontraden of bij te sturen kan inderdaad nodig zijn. Zo is het mogelijk om zowel in het kader van de registreerde indicaties als voor het gebruik in niet-geregistreerde indicaties de arts, de patiënt en de familie te wijzen op de risico's van Rilatine zoals vermeld in de bijsluiter.
Mevrouw Vera Dua (Groen!). - Het gaat hier toch om een groot probleem, vooral in Vlaanderen. Als slechts 53% van de voorgeschreven Rilatine wordt terugbetaald, wil dat zeggen dat veel Rilatine wordt voorgeschreven zonder dat ADHD werd gediagnosticeerd. Ik roep ook het federale niveau op om op te treden. Zo kan men de huisartsen alvast op de risico's wijzen. Misschien moet de Senaat eens een debat organiseren over het geneesmiddelengebruik bij kinderen.