(N.): Vraag gesteld in het Nederlands - (Fr.): Vraag gesteld in het Frans
In uw antwoord op mijn schriftelijke vraag nr. 3-5844 (Vragen en Antwoorden nr. 3-79, blz. 8565) verklaarde u onder punt 4 dat er geen sprake is van een toetreding van Israël tot de Atlantische Alliantie, maar dat de mogelijkheid wel bestaat dat Israël zou toetreden tot de instrumenten van het Partnerschap voor de vrede.
Ik volg deze materie sedert enige tijd en ik werd getroffen door de nieuwe tendens binnen het Atlantisch Bondgenootschap, dat de laatste maanden het aantal gemeenschappelijke manoeuvres van de NAVO-lidstaten en Israël heeft opgevoerd en bovendien met Israël een samenwerkingsovereenkomst heeft afgesloten die betrekking heeft op de operaties voor de bestrijding van terroristen in het Middellandse Zeegebied.
Ik wil u wijzen op een aantal recente uitspraken van adjunct secretaris-generaal van de NAVO Alessandro Minuto Rizzo tijdens een bezoek aan Tel Aviv over de betrekkingen tussen de NAVO en Israël en de Mediterrane dialoog. Hij zei : « Als we aandachtig de Mediterrane dialoog bekijken en in het bijzonder de samenwerking tussen de NAVO en de Staat Israël, kunnen we niet anders dan vaststellen hoe groot de vooruitgang is die geboekt werd en hoezeer het proces evolueert. We zijn het onlangs eens geworden over een samenwerkingsprogramma. Het is het eerste binnen de Mediterrane dialoog dat een groot aantal domeinen van gemeenschappelijk belang bestrijkt, zoals terrorismebestrijding en gemeenschappelijke militaire oefeningen. (...) De overeenkomst zal op haar beurt een nieuw elan geven aan onze samenwerking. ... Het feit dat een Israëlische verbindingsofficier werd aangewezen om het commando te voeren over de NAVO in Napels is bovendien een bijkomende aanwijzing van onze vitale samenwerking, net zoals (...) de deelname van Israël aan twee belangrijke oefeningen in Roemenië en Oekraïne. Er wordt een nieuw hoofdstuk aangevat in de samenwerking tussen Israël en de NAVO. ».
Vindt de geachte minister het normaal dat België instemt met het feit dat de NAVO samenwerkingsovereenkomsten sluit met een land dat enkele weken geleden nog oorlog voerde met Libanon en de burgerbevolking van Gaza in Palestina blijft bestoken ? Datzelfde land bezet 22 % van Palestina en trekt er een muur op die op 9 juli 2004 door het Internationaal Gerechtshof in Den Haag en op 20 juli 2004 door de resolutie ES-10/15 van de Verenigde Naties werd veroordeeld.
Vreest de geachte minister niet dat door het aannemen van een dergelijke houding ons land en de andere Europese lidstaten van het Bondgenootschap zich voegen naar de visie van de Bush-administratie over veiligheid in het Middellandse Zeegebied en daardoor in de ogen van de Arabische wereld weinig bekommerd lijken om de naleving van het internationaal en humanitair recht in de regio ?