3-216 | 3-216 |
(Voor de tekst aangenomen door de commissie voor de Buitenlandse Betrekkingen en voor de Landsverdediging zie stuk 3-1920/4.
De voorzitter. - Het woord is aan de heer Nimmegeers voor een mondeling verslag.
De heer Staf Nimmegeers (SP.A-SPIRIT), rapporteur. - Dit voorstel van resolutie werd ingediend op 17 november 2006 en werd in de commissie besproken op 24 en 25 april 2007. De indieners betogen dat het Internationaal Muntfonds en de Wereldbank een evolutie ondergaan. De stabiliteit van het internationaal financieel systeem en de financiering van de ontwikkeling zijn niet langer hun hoofdbekommernis. Ze moeten nu vooral de ontwikkelingslanden bijstaan in de hervorming van hun economie en de regeling van hun schuldenlast. Dat beleid, dat wordt geïnspireerd door zuinigheid, liberalisering en privatisering, heeft vaak geleid tot armoede in plaats van vooruitgang.
Een vroegtijdige liberalisering van de kapitaalbalans heeft een aantal landen, zoals Mexico in 1994, Oost-Azië in 1997, Rusland in 1998, Brazilië in 1999 en Argentinië in 2000, in een diepe financiële crisis gestort.
Die ongunstige invloed en de onmacht van de internationale financiële instellingen om de armoede te bestrijden heeft het vertrouwen dat de wereldgemeenschap in hen stelt grote schade toegebracht.
Het voorstel van resolutie gaat in op het beheer van de internationale financiële instellingen en op het gevoerde monetaire beleid en het beleid voor handel en begroting. De hervorming van de arbeidsmarkt, die als onderdeel van de structurele aanpassingen door de internationale financiële instellingen werd opgelegd, wordt kritisch doorgelicht. Dit gebeurde eveneens met de soms rampzalige aanpak van financiële crises.
Het zelfbeschikkingsrecht van de volkeren vormt de rode draad in de 28 aanbevelingen. Dit kan worden bereikt door het principe van `één staat, één stem' toe te passen en door het starre en strenge beleid van de internationale financiële instellingen tegenover de ontluikende economieën te laten varen.
Mevrouw Annane diende zeven amendementen in op dit voorstel van resolutie, die na overleg en kleine correcties eenparig door de elf aanwezige commissieleden werden goedgekeurd.
M. Pierre Galand (PS). - En tant que président de la commission Mondialisation, je tiens à faire part de la joie que j'éprouve à voir cette proposition de résolution aboutir encore durant cette législature. Il s'agit en effet d'une question sur laquelle notre commission s'est longuement penchée. Les auditions menées pendant près d'un an ont culminé avec la venue, en commission, de Joseph Stiglitz, prix Nobel de l'Économie, ancien vice-président de la Banque mondiale et grand partisan d'une refonte de la gouvernance et des politiques de conditionnalité de cette institution.
La réforme des institutions financières est plus que jamais au centre de la gouvernance mondiale. Le scandale qui frappe actuellement le président de la Banque, M. Wolfowitz, illustre la nécessité d'une démocratisation de ces institutions dont les décisions affectent gravement la plupart des pays les plus pauvres de la planète.
La présente résolution qui porte 28 recommandations structure une proposition visant à permettre le retour de la prise en compte de l'autodétermination des peuples dans la définition de leur modèle de développement. La reconnaissance de ce principe suppose, d'une part, la démocratisation des institutions financières à travers la mise en perspective du principe « un État, une voix » à la base du système onusien et, d'autre part, la révision des conditionnalités restreignant le champ des possibilités en matière de politique économique et sociale.
-De bespreking is gesloten.
-De stemming over het voorstel van resolutie in zijn geheel heeft later plaats.