3-204 | 3-204 |
De heer Stefaan Noreilde (VLD). - In een interview begin deze week heeft NMBS-topman Leo Pardon het over de verkoop van spoorproducten via andere kanalen dan de stationsloketten. Zo wijst de heer Pardon erop dat warenhuisketens geregeld vragen NMBS-producten te mogen aanbieden, maar dat de beheersovereenkomst voorschrijft dat de voorkeur moet gaan naar de stationsloketten. Het zou ook de bedoeling zijn de bestaande overeenkomsten tussen de NMBS en dagbladhandelaars stilaan te laten uitdoven.
In artikel 20 van de beheersoverkomst staat inderdaad dat de stations de bevoorrechte punten voor de verkoop van vervoersbewijzen zijn. Er staat echter ook in dat de NMBS het nut en de haalbaarheid bestudeert van een uitbreiding van de externe distributie voor haar gewone basisproducten, als aanvulling op de verkoop in de stations, maar dat die distributie geografisch sterk gespreid moet zijn en de verkooppunten gemakkelijk toegankelijk moeten zijn.
Bij De Post staat men helemaal niet afkerig tegenover externe verkoopkanalen. Na een succesvol proefproject biedt het bedrijf steeds meer postproducten aan via de zogenaamde Postpunten in grootwarenhuizen, banken enzovoort.
1. Zijn de resultaten van de studie over het nut en de haalbaarheid van een uitbreiding van de externe distributie voor gewone basisproducten al bekend? Zo ja, over welke extra verkoopkanalen gaat het en tegen wanneer zullen die operationeel zijn? Zo neen, wanneer verwacht de staatssecretaris de resultaten van die studie?
2. Wat denkt de staatssecretaris over de verkoop van spoorproducten in tankstations, grootwarenhuizen, banken, winkels?
De heer Bruno Tuybens, staatssecretaris voor Overheidsbedrijven, toegevoegd aan de minister van Begroting en Consumentenzaken. - Artikel 20 van het beheerscontract stipuleert inderdaad dat de stations de bevoorrechte verkooppunten zijn voor de vervoersbewijzen. Ik beschik op het ogenblik nog niet over de resultaten van de studie. Evenmin werd vanuit de NMBS een datum in het vooruitzicht gesteld wanneer de studie afgerond zal zijn.
De uitbreiding van het distributienetwerk via andere kanalen dan de loketten dient te worden onderzocht met het belang van de klant voor ogen, zoals bepaald in het beheerscontract.
Ik denk dat de vergelijking met de postkantoren en de postpunten niet helemaal opgaat. De fysieke link in het geval van de trein is overduidelijk. Een station ligt nu eenmaal dichtbij het spoor en fungeert als toegangspoort voor de reiziger naar de sporen en de trein. Voor de postproducten ligt dat anders. Puur uit het oogpunt van de verkoopactiviteit is er geen link tussen de plaats waar de klant bijvoorbeeld een postzegel koopt en waar hij uiteindelijk een brief op de bus doet.
Momenteel worden Key Cards, Go Passen en Rail Passen verkocht in een aantal dagbladhandels en postkantoren.