3-193 | 3-193 |
De voorzitter. - Mevrouw Els Van Weert, staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling en Sociale Economie, toegevoegd aan de minister van Begroting en Overheidsbedrijven, antwoordt.
De heer Stefaan Noreilde (VLD). - Op enkele Europese luchthavens, waaronder Schiphol, loopt momenteel een proefproject waarbij apparatuur getest wordt die het lichaam scant. Deze zogenaamde bodyscans kijken als het ware door de kleding heen op zoek naar verboden voorwerpen zoals wapens en drugs.
Toen ik de minister eind mei hierover ondervroeg, antwoordde hij dat de sector van oordeel is dat dergelijke technologie de toekomst is op het vlak van preventieve maatregelen in de luchtvaartbeveiliging. Deze manier van werken zou immers meer garanties kunnen bieden dan de huidige metaalportieken gecombineerd met steekproefsgewijze manuele fouilleringen. Bovendien zou de luchthavenuitbater van Brussels Airport niet afkerig staan tegenover een testproject. Vandaag ontbreekt echter een wettelijke basis voor de ingebruikname van dergelijke apparatuur.
Hoe staat de minister zelf tegenover het gebruik van dergelijke apparatuur? Heeft hierover ondertussen nog overleg plaatsgevonden met de luchthavenuitbater? Zal de minister stappen ondernemen om in een wettelijke basis voor een proefproject te voorzien? Welke bepalingen zal hij dan opnemen om de privacy te beschermen? Zijn er reeds concrete plannen om een proefproject met bodyscans op Brussels Airport op te starten? Hoe zal dit concreet verlopen? Is er reeds een timing ter zake?
Mevrouw Els Van Weert, staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling en Sociale Economie, toegevoegd aan de minister van Begroting en Overheidsbedrijven. - Ik lees het antwoord van minister Landuyt.
Ik ben altijd geïnteresseerd in nieuwe technieken en Brussels Airport deelt deze ingesteldheid. Een nieuwe wettelijke of reglementaire basis is niet onontbeerlijk, tenzij bijzondere eisen worden gesteld op het gebied van de privacy, wat niet bij elk type van bodyscan het geval lijkt te zijn. In verhouding tot het onthullende karakter van de scan zullen wellicht voorzorgen moeten worden genomen op het gebied van de verplichting tot het ondergaan van een scan en op het gebied van de toegankelijkheid en de bewaring van gegevens.
Er zijn nog geen concrete plannen voor het beproeven van deze techniek in België. Het is weinig waarschijnlijk dat een beslissing daarover nog binnen een termijn van één jaar wordt genomen.