3-171

3-171

Belgische Senaat

Handelingen

DONDERDAG 15 JUNI 2006 - NAMIDDAGVERGADERING

(Vervolg)

Vraag om uitleg van de heer Jan Steverlynck aan de minister van Middenstand en Landbouw en aan de minister van Leefmilieu en minister van Pensioenen over «de invoering van een "eerste pijler bis" van verplichte kapitalisatie binnen het systeem van wettelijk pensioen der zelfstandigen» (nr. 3-1703)

De voorzitter. - De heer Hervé Jamar, staatssecretaris voor Modernisering van de Financiën en de Strijd tegen de fiscale fraude, toegevoegd aan de minister van Financiën, antwoordt.

De heer Jan Steverlynck (CD&V). - Bij haar aantreden heeft de regering aan de zelfstandigen tegen 2007 een socialezekerheidsstelsel beloofd dat gelijkwaardig is aan dat van loontrekkers. Op de Ministerraad in Gembloux in januari 2004 werd beslist om tegen 1 juli 2006 een zogenaamde `eerste pensioenpijler bis' in te voeren om zo het verschil tussen het wettelijke minimumpensioen als werknemer en het globale wettelijke pensioen als zelfstandige te verminderen.

Geïntegreerd in het bestaande wettelijke repartitiepensioen (de `eerste pijler'), zou er dus een aanvullend wettelijk kapitalisatiepensioen (de `eerste pijler bis') komen, waarbij elke zelfstandige zijn eigen aanvullende pensioen opbouwt. Alle zelfstandigen zouden worden verplicht een percentage van hun inkomen te storten. Die bijdrage zou niet, zoals in het repartitiestelsel, dienen om de huidige pensioenen te betalen, maar zou een extra pensioen voor de zelfstandige zelf opleveren. Dat extra pensioen zou in verhouding staan tot de gestorte bijdragen, die een gewaarborgde intrest opleveren.

In de algemene beleidsnota's van 2005 van de ministers van Middenstand en van Pensioenen was nog steeds sprake van de invoering van een `eerste pijler bis'. Sindsdien blijft de regering talmen en namen noch de minister van Middenstand, noch de minister van Pensioenen concrete maatregelen.

Om welke reden werd nog steeds geen wetgevend initiatief genomen in verband met de invoering van een `eerste pijler bis' binnen het systeem van de wettelijke pensioenen der zelfstandigen? Zijn de ministers nog van plan om tijdens deze regeerperiode terzake een wetgevend initiatief te nemen? Zo ja, tegen wanneer zal dit initiatief er zijn? Wanneer zou de regeling van kracht kunnen worden? Zullen de inning en het beheer van de bijdragen voor de `eerste pijler bis', als onderdeel van de verplichte sociale zekerheid van zelfstandigen, op dezelfde manier gebeuren als de inning van de huidige wettelijke sociale bijdragen? Aan welke procentuele bijdrage van het beroepsinkomen wordt er gedacht?

De heer Hervé Jamar, staatssecretaris voor Modernisering van de Financiën en de Strijd tegen de fiscale fraude, toegevoegd aan de minister van Financiën. - Ik lees het antwoord voor van de minister van Middenstand en Landbouw en van de minister van Pensioenen.

Op de Ministerraad van Gembloux heeft de regering besloten om aan het verdelingssysteem (of het wettelijke systeem) een verplicht kapitalisatiesysteem te koppelen, de `eerste pijler bis'. De minister van Pensioenen en de minister van Middenstand zijn ervan overtuigd dat die `eerste pijler bis' noodzakelijk is om de duurzaamheid van de pensioenen te verzekeren. Ze maken dan ook werk van de uitwerking van dat systeem en de voorbereiding van de toekomstige totstandkoming ervan.

De minister van Pensioenen en de minister van Middenstand wensen de bevolking te sensibiliseren voor de noodzaak om de `eerste pijler bis' te ontwikkelen. Ze hebben dan ook een informatiebeleid uitgewerkt. Ze doen hun uiterste best om het zo vlug mogelijk tot een goed einde te brengen.

Aangezien de `eerste pijler bis' deel uitmaakt van het systeem van sociale zekerheid, zullen de bijdragen die de zelfstandigen storten aan de `gewone' sociale bijdragen worden gekoppeld en samen met de andere sociale bijdragen worden geïnd. Het percentage van de in het kader van de eerste pijler bis gestorte bijdragen zou in een eerste tijd 1% van de inkomens moeten bedragen.

De heer Jan Steverlynck (CD&V). - Ik kreeg jammer genoeg geen antwoord op mijn belangrijkste vraag namelijk over de datum waarop de regeling van kracht zou worden. Ik heb begrepen dat de ministers eerst de zelfstandigen zullen sensibiliseren en dan pas zullen nagaan of een wetgevend initiatief nodig is. We moeten er dus van uitgaan dat de regeling niet op 1 juli van start zal gaan.