3-166

3-166

Belgische Senaat

Handelingen

DONDERDAG 1 JUNI 2006 - OCHTENDVERGADERING

(Vervolg)

Vraag om uitleg van de heer Stefaan Noreilde aan de vice-eerste minister en minister van Financiën over «het indienen en consulteren van jaarrekeningen bij de Nationale Bank van België» (nr. 3-1669)

De voorzitter. - De heer Vincent Van Quickenborne, staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging, toegevoegd aan de eerste minister, antwoordt.

De heer Stefaan Noreilde (VLD). - Meer dan zes jaar nadat het monetaire beleid een exclusieve bevoegdheid werd van de Europese Centrale Bank, leggen de meer dan 2000 werknemers van de Nationale Bank van België zich nog steeds toe op diverse andere taken. Zo bestaat de taak van de Balanscentrale van de Nationale Bank erin de jaarrekeningen van bijna alle in België actieve rechtspersonen in te zamelen, te verwerken en beschikbaar te stellen voor iedereen die daarin geïnteresseerd is. Dit principe van openbaarmaking van de jaarrekening heeft als doel de toestand van de onderneming maatschappelijk bekend te maken en staat duidelijk beschreven in de besluiten ter uitvoering van de Boekhoudwet van 17 juli 1975.

Voor de online raadpleging van jaarrekeningen, waarvoor de werkingskosten vermoedelijk beperkt zijn, rekent de Nationale Bank echter aanzienlijke kosten aan. De klant heeft hierbij de keuze tussen twee formules: een jaarlijks vast bedrag van 605 euro betalen waardoor hij een onbeperkte toegang krijgt tot alle jaarrekeningen (de all-informule) of een jaarlijks vast basisbedrag van 121 euro betalen waarbij iedere opgevraagde jaarrekening extra wordt gefactureerd aan 2,42 euro (de formule `afrekening van de raadplegingen'). Dit doet vragen rijzen over het openbare karakter van deze documenten.

Hoeveel jaarrekeningen werden er jaarlijks in de periode 2000 tot en met 2005 bij de balanscentrale van de Nationale Bank neergelegd? In hoeveel van deze gevallen gebeurde dit via elektronische drager aan een loket en via internet? Hoeveel bedroegen de jaarlijkse inkomsten voor het neerleggen van jaarrekeningen tussen 2000 en 2005?

Hoeveel bedroegen de jaarlijkse inkomsten voor het online raadplegen van jaarrekeningen tussen 2000 en 2005?

De kosten die verbonden zijn aan de online raadpleging van jaarrekeningen vormen voor velen ongetwijfeld een drempel en doen vragen rijzen bij het zogenaamde openbare karakter van deze documenten. Aan het online ter beschikking stellen van jaarrekeningen zijn wellicht geen hoge werkingskosten verbonden. Bovendien beschikt de Belgische staat over de helft van de aandelen van de Nationale Bank. Wat denkt de minister over de bedragen die worden gevraagd voor het online raadplegen van de jaarrekeningen? Overweegt hij deze kosten af te schaffen? Zo ja, vanaf wanneer? Zoniet, vindt hij dit geen rem op het principe van absolute transparantie?

(Voorzitter: de heer Hugo Vandenberghe, ondervoorzitter.)

De heer Vincent Van Quickenborne, staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging, toegevoegd aan de eerste minister. - Ik lees het antwoord van de minister van Financiën.

In 2005 hebben 294.228 ondernemingen hun jaarrekeningen onder de vorm van 317.454 documenten bij de Balanscentrale van de Nationale Bank van België, de NBB, neergelegd. Die documenten tellen samen 4.491.991 bladzijden. De cijfers voor de vorige jaren zal ik bezorgen.

Die neerleggingen kunnen worden onderverdeeld naar drager en kanaal. Slechts 11.449 ondernemingen hebben hun jaarrekeningen op papier aan de loketten van de NBB afgegeven, terwijl 104.279 ondernemingen dat op diskette deden. Slechts 27.556 ondernemingen hebben hun jaarrekeningen op papier via de post verzonden, 138.730 ondernemingen op een diskette. Ten slotte hebben 35.440 ondernemingen hun jaarrekeningen via het internet verstuurd.

De neerlegging van jaarrekeningen en geconsolideerde jaarrekeningen bracht de Nationale Bank in 2005 31.542.750 euro op.

Sinds midden november 2001 kunnen abonnees de neergelegde jaarrekeningen ook online raadplegen. De inkomsten die daaruit voortvloeien, zijn gestegen van 44.440 euro in 2001 tot 382.375 euro in 2005.

De prijs die de NBB aanrekent voor de online aflevering van jaarrekeningen, is vergelijkbaar met gangbare prijzen in andere EU-landen. België doet het overigens vrij goed.

In het Verenigd Koninkrijk past het Companies House een soortgelijk systeem toe met een vaste abonnementsprijs van 60 pond of 88 euro per jaar plus 1 pond per document.

Infogreffe in Frankrijk vraagt 1 euro per gedownload document en 11,11 euro per gedownloade jaarrekening. De Kamer van Koophandel in Nederland stelt jaarrekeningen online beschikbaar tegen 2,90 euro per stuk.

De NBB streeft ernaar om de bij haar neergelegde jaarrekeningen zo ruim mogelijk beschikbaar te stellen. Daarom stelt ze de jaarrekeningen gratis online beschikbaar voor alle overheidsinstanties via de toepassing Digiflow, die werd ontwikkeld door Fedict, de federale ICT-dienst.

De NBB heeft tevens haar volledige medewerking verleend aan het Instituut voor Accountants en Belastingsconsulenten, het Beroepsinstituut voor Boekhouders en Fiscalisten en het Instituut van Bedrijfsrevisoren, die een extranet hebben uitgebouwd, waarop al hun leden jaarrekeningen online kunnen raadplegen.

De NBB doet momenteel een toepasbaarheidsonderzoek om na te gaan of ze de jaarrekeningen ruimer dan via de voormelde toepassingen online toegankelijk kan maken voor het Belgische publiek.

De heer Stefaan Noreilde (VLD). - De verwijzing naar het buitenland overtuigt mij niet echt. We moeten een zo groot mogelijke onlinetransparantie nastreven. De prijs die de NBB hiervoor momenteel aanrekent, is niet in overeenstemming met de reële kostprijs.

Studenten die voor hun studies jaarrekeningen online wensen te raadplegen, genieten van geen gunsttarief. Deze groep is zeker vragende partij voor gratis raadpleging.

Ik durf suggereren om een en ander opnieuw te bekijken. De NBB telt meer dan 2000 werknemers, wat meer is dan de Europese Centrale Bank. Een afslanking van het personeel biedt misschien de budgettaire ruimte om de jaarrekeningen gratis online beschikbaar te stellen.