3-155 | 3-155 |
De voorzitter. - Mevrouw Gisèle Mandaila Malamba, staatssecretaris voor het Gezin en Personen met een handicap, toegevoegd aan de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, antwoordt.
De heer Jan Steverlynck (CD&V). - De ongerustheid over de vogelgriep ondermijnt de consumptie van gevogelte en zogenaamde afgeleide producten. Momenteel wordt gesproken van een daling in de verkoop van ongeveer 15%. In de gespecialiseerde detailhandelszaken maken sommige gewag van een daling van 40%. Zo is de prijs voor braadkippen nu reeds tot onder de kostprijs gezakt, aldus professor Jacques Viaene van de vakgroep Landbouweconomie van de Universiteit Gent. En dit op een ogenblik dat in België van vogelgriep nog geen sprake is. Als de ziekte in ons land wel uitbreekt, zal de verkoop van gevogelte verder blijven dalen.
Pluimveebedrijven die in de toekomst getroffen worden door vogelgriep en die hun dieren moeten laten doden, kunnen op financiële hulp rekenen. Anders ligt het voor de zogenaamde economische verliezen die het gevolg zijn van de vrees voor vogelgriep bij de consumenten.
Waals minister van Landbouw Benoît Lutgen is van mening dat economische verliezen vergoed moeten kunnen worden en wenst dat Europa middelen buiten de structurele fondsen aanspreekt en de regels inzake overheidssteun versoepelt.
Is de minister voorstander van een systeem voor de vergoeding van de economische verliezen? Indien niet, waarom niet? Indien wel, hoe hoog moet de economische schade oplopen voor ze wordt vergoed? Volgens welke maatstaven en criteria zal de schade effectief worden betaald? Binnen welke termijn wordt de geleden economische schade vergoed? In welke mate zal de federale regering Europa om financiële steun verzoeken? In welke mate is het voorstel van Benoît Lutgen, Waals minister van Landbouw, haalbaar?
Mevrouw Gisèle Mandaila Malamba, staatssecretaris voor het Gezin en Personen met een handicap, toegevoegd aan de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid. - Ik lees het antwoord van minister Laruelle.
De markt voor gevogelte zit inderdaad in een serieuze dip en dit omdat in landen van de Europese Unie en ook in derde landen wilde dieren en gevogelte met vogelgriep besmet zijn geraakt. Terwijl België nog steeds ziektevrij is, vertaalt de vrees van de verbruiker zich in een daling van het verbruik met zo'n 15%. De uitvoer is eveneens sterk gedaald.
Daling van de vraag veroorzaakt een prijsdaling met minimum 28% voor braadkippen ten opzichte van vorig jaar. Voor levend gevogelte worden de productiekosten niet eens meer gedekt door de verkoopprijs op de referentiemarkt van Deinze. De crisis laat zich in de hele keten voelen, in slachthuizen en uitsnijdingsbedrijven.
Tijdens de Europese Ministerraad voor Landbouw van 20 maart heb ik deze dramatische toestand van de markt in België eens te meer in herinnering gebracht. Daarom heb ik de Europese Commissie uitgenodigd om op Europees vlak o.a. volgende bijkomende maatregelen te treffen: de uitbreiding van de lijst met landen voor uitvoerrestituties; de vermindering van het aantal uit te broeden eieren met compensaties voor de fokkers; evacuatiemaatregelen voor de stocks van bevroren producten; het invoeren van vrijwaringmaatregelen om te vermijden dat de interne maatregelen van de Europese Unie door import uit derde landen worden tegengewerkt.
Commissaris Fischer Boel heeft de noodzaak erkend om de huidige bepalingen uit te breiden met concrete maatregelen die werken aan de oorsprong van de keten. Zij zal voorstellen doen die tijdens de zitting van april moeten worden goedgekeurd.
Ik wil de heer Steverlynck er ten slotte op wijzen dat economische hulp, waaronder hulp aan bedrijven in moeilijkheden, zowel voor de landbouwbedrijven als voor de niet-landbouwbedrijven, zoals slachthuizen en uitsnijdingsbedrijven, onder de uitsluitende bevoegdheid van de gewesten vallen.
De heer Jan Steverlynck (CD&V). - Het stemt me gunstig dat de minister al de nodige maatregelen heeft genomen op Europees vlak. Het antwoord van de commissaris zal gunstig zijn voor de sector.
Ik heb evenwel niet vernomen in welke mate de minister positief staat tegenover het voorstel van Waals minister Lutgen. Hij vroeg namelijk een versoepeling van de overheidssteun terzake. Als Europa het toestaat zou ons land bepaalde initiatieven en maatregelen kunnen nemen. Ik kom daar later nog op terug. De slachthuizen ondervinden namelijk heel veel moeilijkheden. We moeten snel ageren en het laatste punt van de versoepeling van de overheidssteun terzake bepleiten.