3-147

3-147

Belgische Senaat

Handelingen

DONDERDAG 26 JANUARI 2006 - NAMIDDAGVERGADERING

(Vervolg)

Vraag om uitleg van de heer Flor Koninckx aan de vice-eerste minister en minister van Justitie en aan de vice-eerste minister en minister van Binnenlandse Zaken over «de actieve medewerking binnen diensturen van politiediensten aan televisieprogramma's» (nr. 3-1289)

De voorzitter. - Mevrouw Gisèle Mandaila Malamba, staatssecretaris voor het Gezin en Personen met een handicap, toegevoegd aan de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid antwoordt.

De heer Flor Koninckx (SP.A-SPIRIT). - In november vorig jaar sprak het Hof van Cassatie vijf autobestuurders vrij die duidelijk bewezen verkeersovertredingen hadden begaan. De inbreuken die ze gepleegd hadden op het verkeersreglement werden gefilmd en uitgezonden in het VTM-programma De Zware Voet. Het Hof van Cassatie oordeelde dat de uitzending een inbreuk was op het recht op privacy van de overtreders en dat daarmee hun recht op een eerlijk proces in het gedrang was gebracht. Het tv-programma werd gerealiseerd met de actieve medewerking van een lokale politiedienst. Er zijn overigens nog tv-programma's van andere zenders waarin de camera meekijkt over de schouder van politieagenten tijdens hun dienstuitoefening.

Na de bewuste uitspraak van het Hof van Cassatie blijkt nu dat de politie meegewerkt heeft aan het straffeloos stellen van overtredingen die ze zelf ijverig had vastgesteld. Dat lijkt me een wat te ruime invulling van de goedbedoelde slogan `De politie, uw vriend'.

Naar aanleiding van deze zaak kreeg ik graag een antwoord op de volgende vragen:

1. Hoeveel vrijspraken zijn er in het totaal al geweest ten gevolge van het tonen in een tv-programma van een door de politie vastgestelde overtreding?

2. Heeft de minister al een initiatief genomen om politieagenten af te raden of te verbieden actief mee te werken aan tv-programma's waarbij ze bij de uitoefening van hun dienst zouden worden gefilmd?

Mevrouw Gisèle Mandaila Malamba, staatssecretaris voor het Gezin en Personen met een handicap, toegevoegd aan de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid. - De vrijspraken ingevolge het deelnemen van een cameraploeg aan de vaststelling van inbreuken hebben vooral te maken met het programma De Zware Voet.

Naar aanleiding van enkele vrijspraken hebben de parketten en de parketten-generaal hun houding ten opzichte van het programma herzien. Daardoor werden met ingang van november 2004 geen nieuwe opnames van het bewuste programma meer gemaakt. De reeds gemaakte opnames werden uitgezonden in het voorjaar van 2005. Voor de uitzendingen van het programma in het najaar 2005 is gebruik gemaakt van materiaal dat niet eerder was uitgezonden.

Momenteel is er geen enkele medewerking meer tussen de politie, het openbaar ministerie en het productiehuis dat het programma De Zware Voet opneemt. Het programma werd trouwens afgevoerd. Het bewuste programma gaf in het ressort Antwerpen geen aanleiding tot vrijspraken. In het ressort Gent waren er ongeveer dertig en in het ressort Brussel waren er twee. De impact van de andere programma's over soortgelijke onderwerpen is zo fragmentair dat geen echte gegevens beschikbaar zijn.

Niet alle dossiers die in het bewuste programma aan bod kwamen en nadien door de rechtbank werden behandeld, hebben aanleiding gegeven tot een vrijspraak. Er zijn meerdere gevallen bekend waarbij de beklaagde geen opmerkingen heeft gemaakt over de aanwezigheid van een cameraploeg bij de vaststelling, en de rechtbank tot een veroordeling is overgegaan. Gelet op de inhoud van het arrest van het Hof van Cassatie van 8 november 2005, beraadt het College van procureurs-generaal zich over zijn houding ten opzichte van het programma in kwestie.

In de omzendbrief van de minister van Binnenlandse Zaken van 10 oktober 1995 betreffende de relatie politiediensten en pers wordt herinnerd aan de inhoud van artikel 35 van de wet op het politieambt. Dat zegt dat aangehouden, gevangen of opgehouden personen niet aan publieke nieuwsgierigheid mogen worden blootgesteld. Het gaat hierbij om feiten waar de bestuurlijke politie mee te maken krijgt.

Genoemde omzendbrief houdt ook in dat politieambtenaren geen medewerking mogen verlenen aan het organiseren van interviews met of aan het maken van beeldopnames van de bedoelde categorie van personen. Het is op basis van die omzendbrief dat de federale politie principieel weigert mee te werken aan programma's als De Zware Voet.

De heer Flor Koninckx (SP.A-SPIRIT). - Mijn vraag was of de minister de politie zou aanraden of verbieden nog verder aan programma's als De Zware Voet mee te werken. Tot mijn spijt antwoordt de minister me alleen dat een omzendbrief van 1995 de medewerking van politieagenten aan dit soort programma's ontraadt of zelfs verbiedt. Dat wisten we natuurlijk al lang. Desondanks heeft die samenwerking dikwijls plaatsgevonden.

Ik hoor dat het College van procureurs-generaal zich over de kwestie beraadt. Ik hoop dat het beraad niet te lang duurt en dat we snel opheldering krijgen.