3-140 | 3-140 |
De voorzitter. - Mevrouw Sabine Laruelle, minister van Middenstand en Landbouw, antwoordt namens de heer Patrick Dewael, vice-eerste minister en minister van Binnenlandse Zaken.
De heer Hugo Vandenberghe (CD&V). - Uit het antwoord op mijn schriftelijke vraag over de voorstellen in verband met de fiscale aftrekbaarheid van de inbraakpreventie (vraag 3-3387) blijkt dat er op het eerste gezicht geen verband bestaat tussen de uitgekeerde premies en de daling van het aantal inbraken.
Sinds 1995 keert de overheid een premie van maximum 250 euro uit aan burgers die hun woning beveiligen tegen inbraken, op voorwaarde dat de inspanning van de burgers zelf minstens twee keer zoveel bedraagt.
Momenteel komen 66 gemeenten in aanmerking voor de federale steun die de premies mogelijk maakt, maar er doen er nog slechts 53 mee.
De voorbije vijf jaar is de topvijf van de gemeenten die het grootst aantal premies uitreiken als volgt samengesteld: Charleroi 1.124, Mechelen 595, Sint-Truiden 428, Kortrijk 402 en Vilvoorde 376.
Daarentegen zakte in Charleroi, de gemeente met de meeste premies, het aantal inbraken in de periode 2000-2004 met 37,9%. In Antwerpen bijvoorbeeld, stad zonder één premie, daalde dat aantal eveneens met 34,6%.
Vervolgens kende de gemeente met de grootste daling van het aantal inbraken, Beringen (-84%) slechts 62 premies toe. De gemeente met de grootste stijging van het aantal inbraken, met name Nieuwpoort, reikte dan weer 169 premies uit.
Uit deze korte analyse van de verkregen cijfers zou kunnen worden opgemaakt dat er geen verband bestaat tussen het aantal uitgekeerde premies en de daling van het aantal inbraken.
Graag kreeg ik een antwoord op volgende vragen.
Welke conclusies trekt de minister uit de cijfergegevens voortvloeiende uit het antwoord op bovengenoemde schriftelijke vraag?
Op welke wijze wil hij in de toekomst beveiligingsinitiatieven van de burgers stimuleren en ondersteunen?
Welke financiële middelen worden hiervoor uitgetrokken?
Acht de minister het nodig in overleg met de politie bijkomende maatregelen te nemen om het aantal inbraken verder te doen dalen?
Mevrouw Sabine Laruelle, minister van Middenstand en Landbouw. - Het bestaande systeem van inbraakpremies heeft inderdaad onvoldoende impact. Alleen de inwoners van 66 gemeenten komen in aanmerking. Bovendien werden ze geselecteerd op basis van inbraakstatistieken van 1995, zodat er geen rekening werd gehouden met nieuwe ontwikkelingen en evoluties. Zo konden gemeenten die de voorbije jaren meer geplaagd werden door het fenomeen woninginbraak, niet genieten van het premiesysteem.
Daarom is opdracht gegeven een systeem voor een fiscale aftrek voor particulieren voor de beveiliging van hun woning uit te werken. Het zal bij de volgende begrotingsbesprekingen aan de regering worden voorgelegd.
Bij het bouwen of verbouwen van een woning wordt geen of te weinig aandacht geschonken aan het aspect beveiliging. Burgers moeten maximaal geresponsabiliseerd worden en zelf afdoende inbraakpreventieve maatregelen nemen.
Woninginbraak blijft een van de vijf belangrijkste criminaliteitsvormen in België. De strijd hiertegen is een belangrijke prioriteit. In de aanpak zijn drie aspecten belangrijk: preventie, repressie en nazorg.
Momenteel worden binnen de administratie verschillende projecten uitgewerkt die de burger moeten sensibiliseren voor inbraakpreventie. Via een website kan een elektronisch advies worden aangevraagd voor het beveiligen van de woning. Op termijn zal een kwaliteitslabel `veilig wonen' worden ingevoerd voor particuliere woningen.
De Taskforce Inbraakpreventie, opgericht na de bijzondere ministerraad van 30 en 31 maart 2004 werkt projecten uit die gericht zijn op het verbeteren van de certificatie van beveiligingsmateriaal en de traceerbaarheid van goederen.
Belangrijk is ook het overleg met en de opleiding van architecten. Technopreventie moet worden geïntegreerd in het concept van de nieuwe woning.
Anderzijds is er het werk van de honderden actieve Technopreventieadviseurs (TPA's). Ze staan burgers en zelfstandigen helemaal gratis bij met het geven van concrete tips, ter beveiliging van de woning of de handelszaak. Er zal in 2006 een informatiecampagne gelanceerd worden om de rol van de technopreventieadviseur beter bekend te maken.
Naast het preventieve onderdeel wordt ook de repressieve aanpak verder geïntensifieerd. Rekening houdend met het feit dat deze feiten steeds vaker worden gepleegd door georganiseerde criminele bendes, worden diverse maatregelen getroffen. De politieacties worden versterkt. Er worden controles op de openbare weg gehouden.
De mobiele dievenbendes worden in beeld gebracht. De internationale politiële samenwerking met de landen van herkomst van de bendes wordt bevorderd. Om impact te krijgen op rondtrekkende dadergroepen, hoofdzakelijk afkomstig uit Oost-Europese landen, is een goede samenwerking met de verschillende politiediensten van deze landen noodzakelijk. Bedoeling is om tussen deze landen en België politiesamenwerkingsakkoorden te sluiten.
De heer Hugo Vandenberghe (CD&V). - Zullen de inbraakpreventiekosten nog in 2006 fiscaal aftrekbaar zijn?
Mevrouw Sabine Laruelle, minister van Middenstand en Landbouw. - Daarvan ben ik niet op de hoogte.