3-140 | 3-140 |
De voorzitter. - Mevrouw Sabine Laruelle, minister van Middenstand en Landbouw, antwoordt namens de heer Karel De Gucht, minister van Buitenlandse Zaken.
Mevrouw Sabine de Bethune (CD&V). - Darfur is al sinds 2003 ten prooi aan een erg wrede burgeroorlog. In zijn jaarlijkse rapport aan de Veiligheidsraad schrijft Kofi Annan dat de gewelddaden, de moorden en de verkrachtingen in september en oktober weer zijn toegenomen. Burgers worden, soms voor de tweede of zelfs derde keer, gedwongen hun dorpen te verlaten. Zeker twee miljoen mensen zijn op de vlucht voor de oorlogsgruwel. Tienduizenden zijn omgekomen.
De regering wordt ervan beschuldigd Arabische benden, de Janjaweed, te bewapenen en op de niet-Arabische dorpelingen af te sturen. Die kwamen ruim twee jaar geleden in opstand, naar eigen zeggen om te protesteren tegen de onderdrukking en de verwaarlozing door de regering van Sudan. De Afrikaanse Unie probeert de vrede te bewaren en leidt vredesonderhandelingen.
De Verenigde Naties hebben donoren onlangs een recordbedrag van 4,7 miljard dollar gevraagd om de grote humanitaire crises in de wereld volgend jaar te kunnen bestrijden. De VN denken ongeveer een derde van dat bedrag nodig te hebben voor Sudan en meer bepaald voor de regio Darfur.
Ondertussen is UNMIS operationeel. UNMIS heeft ook een mandaat van de VN-Veiligheidsraad om de missie van de Afrikaanse Unie in Darfur bij te staan. Draagt België aan UNMIS? Zo ja, waaruit bestaat de bijdrage? Zal België gevolg geven aan de oproep van de Verenigde Naties? Zal de minister deze kwestie op de agenda van de raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen plaatsen?
Mevrouw Sabine Laruelle, minister van Middenstand en Landbouw. - België helpt de kosten van UNMIS dragen in het kader van zijn financiële bijdrage aan de begroting voor vredesoperaties van de Verenigde Naties. Bovendien besliste de Belgische regering vijf militaire waarnemers voor UNMIS af te vaardigen. In oktober jongstleden kwamen onze militairen in Zuid-Sudan aan.
In antwoord op de oproep van de Verenigde Naties zal België inderdaad een bedrag uittrekken om de humanitaire crises in de wereld, ook in Darfur, te bestrijden. Dat hebben we in de voorbije jaren ook al gedaan. Naast ons aandeel van bijna vier procent in de totale substantiële humanitaire hulp die de Europese Unie aan Darfur toekende, maakte België immers in 2004 ruim 4 miljoen euro vrij en in 2005 meer dan 2 miljoen, specifiek voor voedsel- en noodhulp ten behoeve van de slachtoffers van de crisis in Darfur.
Dit jaar stond de kwestie-Darfur vijf keer op de agenda van de maandelijkse raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen. Het lijkt me evident dat we deze kwestie verder blijven bespreken, zeker zolang er nog geen politieke regeling is tussen de strijdende partijen en zolang de humanitaire situatie op het terrein dramatisch blijft.