3-121

3-121

Belgische Senaat

Handelingen

DONDERDAG 30 JUNI 2005 - NAMIDDAGVERGADERING

(Vervolg)

Vraag om uitleg van de heer Stefaan Noreilde aan de vice-eerste minister en minister van Begroting en Overheidsbedrijven en aan de minister van Mobiliteit over «de aankoop van treintickets via een sms-bericht» (nr. 3-933)

De voorzitter. - De heer Bruno Tobback, minister van Leefmilieu en minister van Pensioenen, antwoordt namens de heer Johan Vande Lanotte, vice-eerste minister en minister van Begroting en Overheidsbedrijven.

De heer Stefaan Noreilde (VLD). - De tijd dat we onze mobiele telefoon enkel gebruikten om telefoneren, is al lang achter de rug. Vandaag de dag sms'en, wappen en mms'en we erop los. Op een vraag van volksvertegenwoordiger De Padt antwoordde de minister dat de NMBS nagaat of ze in navolging van Nederland een sms-dienst kan opstarten waardoor reizigers via een sms informatie kunnen opvragen omtrent vertrektijden, vertragingen en spoorwijzigingen.

Zelf ben ik voorstander van een systeem waarbij reizigers treinkaartjes kunnen kopen via de gsm. Een sms-bericht krijgt daarbij de waarde van een treinkaartje. In Nederland, Groot-Brittannië, Finland, Italië en Roemenië zijn reeds proefprojecten opgestart. Het voordeel van een dergelijk systeem is dat de tarieven automatisch transparanter worden. Omdat in het systeem slechts twee codes worden vermeld, een voor de eerste en een voor de tweede klasse, blijven de prijzen overzichtelijk. Daarmee wordt tegemoetkomen aan de wens van de ombudsman van de NMBS, die in zijn jaarverslag stelt dat niet de vertragingen, maar wel het gebrek aan transparantie van het tariefgamma, als gevolg van de uitbreiding van het aanbod, de grootste oorzaak van klachten vormt. Bovendien kunnen treinkaartjes met het sms-systeem waar dan ook worden gekocht, op het perron, in de stationshal, van thuis uit via het internet.

Technisch is er geen probleem om het systeem toe te passen. Het aankondigingsbord van een station moet naast de eindbestemming een code vermelden, gevolgd door het cijfer 1 voor eerste klasse en het cijfer 2 voor tweede klasse. Daarenboven moet de code aangevuld worden met een cijfer dat de leeftijdscategorie aanwijst die aanleiding geeft tot een korting, bijvoorbeeld het cijfer 3 voor 65-plussers en het cijfer 1 voor personen jonger dan 26 jaar. Wie een treinkaartje wil kopen, toetst dan de gewenste code in op zijn gsm en stuurt die door naar een universeel telefoonnummer voor elektronische treintickets. Enkele seconden later ontvangt de besteller een uniek alfanumeriek bericht dat geldt als betalingsbewijs voor de betrokken lijn en dat slechts één dag geldig is. Indien het eindstation op het aankondigingsbord niet de bestemming is van de reiziger, maar een tussenliggend station, dan kunnen tussenliggende aankoopcodes worden geconsulteerd die kunnen worden gevonden op de traditionele papieren aankondigingsborden die zich op de perrons van het station bevinden.

De conducteur kan de code op zijn geldigheid controleren. De betaling verloopt eveneens via de gsm. Het bedrag van een ticket wordt opgenomen in de gsm-factuur of afgetrokken van de prepaid-kaart. Om misbruik te voorkomen kan een code slechts eenmaal worden gebruikt.

1. Is de minister op de hoogte van de proefprojecten in het buitenland?

2. Ziet de minister nu vrijwel iedereen over een gsm beschikt, een dergelijk systeem als een extra troef voor de dienstverlening?

3. Is de minister bereid om een concept uit te werken, eventueel in combinatie met het systeem van een sms-dienst om dienstinfo op te vragen?

De heer Bruno Tobback, minister van Leefmilieu en minister van Pensioenen. - Het zal de heer Noreilde wellicht verbazen dat de NMBS dat soort projecten nauwgezet opvolgt. De NMBS bestudeert op het ogenblik de mogelijkheden om tot een Ticketless type te komen. Dat zou inhouden dat de papieren treinkaartjes met magneetstrook verdwijnen en dat alternatieve distributiekanalen worden aangeboden. Naast het systeem dat de heer Noreilde aanhaalde, kan ook gewerkt worden met de elektronische identiteitskaart, de Cybelys-kaart van Thalys of de Calypso-kaart van de MIVB.

Om tot een sluitend systeem te komen, zeker voor gsm, is vereist dat de controle door de treinbegeleider eenvoudig en onbetwistbaar is. Wie al van in de trein heeft getelefoneerd, weet dat de dekking van het net een mogelijk probleem is. Het systeem moet ook eenvoudig en begrijpelijk zijn voor de klant. Op het ogenblik kunnen we ons nog niet uitspreken over het systeem met verschillende codes, dat de heer Noreilde beschrijft.

Er loopt op het ogenblik wel een studie voor een nieuw systeem maar er is nog geen proef. Reden daarvan zijn de beperkte middelen van de NMBS, waardoor ze haar prioriteiten nauwgezet moet vastleggen.

De heer Stefaan Noreilde (VLD). - De dekking voor mobiel bellen in de trein kan mijns inziens geen obstakel vormen, aangezien de reiziger zijn code al moet hebben op het moment dat hij instapt.

Zodra de NMBS een project opstart, zal ik de minister opnieuw ondervragen.