3-113 | 3-113 |
De voorzitter. - Mevrouw Sabine Laruelle, minister van Middenstand en Landbouw, antwoordt namens de heer Marc Verwilghen, minister van Economie, Energie, Buitenlandse Handel en Wetenschapsbeleid.
Mevrouw Sabine de Bethune (CD&V). - De Delcrederedienst heeft geen polissen voor middellange en lange termijn gesloten met Belgische bedrijven voor investeringen in Birma, maar wel voor korte handelsverrichtingen. Tussen 1999 en 2003 zouden 21 bedrijven voor een bedrag van 16,8 miljoen euro in Birma hebben geďnvesteerd.
Het probleem van verplichte tewerkstelling in Birma is de minister wellicht niet onbekend. In 2000 ging de Internationale Arbeidsorganisatie over tot een uitzonderlijke maatregel: de jaarlijkse Internationale Arbeidsconferentie nam een resolutie aan waarin ze alle regeringen, bedrijven en vakbonden vraagt hun betrekkingen met Birma te herzien teneinde niet bij te dragen tot het probleem van verplichte tewerkstelling. De Verenigde Staten verbieden al sinds 1997 elke nieuwe investering in Birma en hebben alle commerciële betrekkingen sinds 2003 bevroren.
De Europese Unie neemt een gematigder houding aan en gaat uit van het concept dat economische ontwikkeling automatisch bijdraagt tot meer democratie. Vreemd, aangezien de legitieme democratische vertegenwoordigers van Birma, de National League for Democracy, NLD, de internationale gemeenschap al jaren duidelijk oproepen niet langer te investeren in hun land. Meer nog, niet alleen de NLD, maar ook internationale humanitaire organisaties en NGO's pleiten voor economische sancties gericht op strategische sectoren zoals de olie-, gas-, en houtsector, gecombineerd met diplomatieke initiatieven voor een VN-interventie. De EU beschikt over een lijst met bedrijven waarmee geen handel mag worden gedreven. Helaas, de lijst bevat geen bedrijven in strategische sectoren zoals de olie-, gas-, houtindustrie.
Kan de minister de informatie bevestigen over de 21 bedrijven die in Birma hebben geďnvesteerd? Wat is het standpunt van België inzake de handelsbetrekkingen met Birma? Met welke bedrijven heeft de Delcrederedienst een polis gesloten voor korte handelsverrichtingen? Heeft de Delcrederedienst in 2004 en 2005 polissen gesloten? Over welke verrichtingen gaat het? Kan ik daarvan een precieze omschrijving krijgen? Over welke bedragen gaat het? Beschikt de EU over een lijst met bedrijven waarmee geen handel mag worden gedreven? Zo ja, over welke bedrijven gaat het? Wie stelt deze lijst op?
Mevrouw Sabine Laruelle, minister van Middenstand en Landbouw. - Wat de verplichte tewerkstelling in Birma betreft, is de beheerraad van de IAO op de recente 292ste bijeenkomst met betrekking tot de kwestie Myanmar tot een tweeledig besluit gekomen: de sancties worden `herbekeken', maar Myanmar moet concrete vooruitgang boeken tegen de Internationale Arbeidsconferentie van juni. Hoewel de IAO zelf stelt dat hiermee een einde komt aan de afwachtende houding van de voorbije jaren, komt deze beslissing alweer neer op een nieuw uitstel voor Myanmar.
Bepaalde Belgische bedrijven zijn nog steeds actief in het land. Zoals de zaken er nu voor staan, heeft België geen middelen om dat te beletten. Het is vooral in Europees kader dat misschien enige invloed kan worden uitgeoefend om de militaire junta tot meer democratie te bewegen. Daartoe heeft de EU enkele jaren geleden sancties genomen, die geregeld worden geëvalueerd.
De situatie evolueert nagenoeg niet. Het is dan ook niet uitgesloten dat op Europees niveau een verharding van de sancties wordt onderzocht, eventueel door het instellen van een economisch embargo waarvan de concrete voorwaarden nog moeten worden bepaald.
In 2004 heeft Delcredere één Belgische verzekerde gedekt voor een kortetermijncontract inzake chemie. Het contract bedroeg 27.000 euro. Tot 18 april werd in 2005 nog geen enkel contract voor Myanmar gedekt door Delcredere.
In september 2004 is, onder politieke druk en om de ASEM-Top te Hanoi niet te hypothekeren, besloten de sancties te verstrengen. De visaban tegen leden van het regime en de bevriezing van hun tegoeden werden uitgebreid tot alle militairen vanaf de rang van brigadegeneraal. Ook werd een ban ingesteld op investeringen in Birmaanse staatsbedrijven. De ambassadeurs van de EU te Yangon (Rangoon) hebben ondertussen een lijst opgesteld van 55 bedrijven die ook aan de sancties moeten worden onderworpen.
De werkgroep COASI van de Raad is op 31 maart 2005 tot de conclusie gekomen dat de Gemeenschappelijke Positie wel vernieuwd moet worden, maar niet aangescherpt. Zo zou het visaverbod niet uitgebreid worden tot minderjarigen beneden 18 jaar. Daarentegen hoeven voormalige leiders, zoals ex-premier Khin Nyunt, niet van de bestaande lijst geschrapt te worden.
Er werd ook gediscussieerd over de lijst van de hierboven vermelde 55 bedrijven. Sommigen wensten geen uitbreiding, anderen wel. Gelet op de verdeeldheid zal de aangelegenheid wellicht naar het Comité van de Permanente Vertegenwoordigers, COREPER, doorverwezen worden.
Mevrouw Sabine de Bethune (CD&V). - De heer Verwilghen is hier niet aanwezig, maar ik wil toch een strenger beleid ten aanzien van Myanmar bepleiten. Als alle andere middelen falen, zullen we tot een economisch embargo moeten overgaan. De lijn die door de Verenigde Staten in deze wordt gevolgd, is misschien wel de enige manier om de druk op dat land te verhogen in de hoop enige verbetering tot stand te brengen inzake democratie en mensenrechten.