(N.): Vraag gesteld in het Nederlands - (Fr.): Vraag gesteld in het Frans
De tekst van deze vraag is dezelfde als die van vraag nr. 3-2033 aan de vice-eerste minister en minister van Justitie, die hiervoor werd gepubliceerd.
Antwoord : Ik heb de eer het geachte lid het volgende mee te delen.
Wat het sociaal statuut der zelfstandigen betreft, is het voornaamste elementen van gelijkheid tussen mannen en vrouwen het nieuw statuut van de meewerkende echtgenoot.
Op 1 januari 2003 is het nieuw statuut van de meewerkende echtgenoot in werking getreden. Klaarblijkelijk was de sociale bescherming die de echtgenoten via de afgeleide rechten genoten ontoereikend geworden. Op 14 juni 2002 al had het Adviesbureau voor gelijkekansenbeleid reeds een gunstig advies verleend over het nieuw statuut. Het legde de nadruk op het feit dat het ging om een sociale doorbraak voor de meewerkende echtgenoten, een categorie die voor 90 % uit vrouwen is samengesteld.
Inderdaad, vele vrouwen die vrijwillig hadden beslist af te zien hun eigen beroep verder uit te oefenen om hun echtgenoot te helpen bij de uitoefening van zijn beroep, bevonden zich niet alleen in moeilijke situaties (tengevolge van de ziekte van hun man, een scheiding of nog een echtscheiding), maar bovendien, genoten zij geen sociale erkenning voor de verrichte arbeid.
Zij liepen dus het risico zonder vervangingsinkomen en zonder sociale bescherming te vallen. Door af te zien van hun beroep, hadden zij eveneens afgezien van eigen sociale rechten die zij hadden kunnen opbouwen.
Bovendien werd een wedertewerkstelling op de arbeidsmarkt ei zo na onmogelijk, want, aangezien zij geen uitkeringsgerechtigde werklozen waren, bleven alle deuren voor hen gesloten.
Vandaag beschikt de meewerkende echtgenoot eindelijk over een sociaal statuut.
De maatregelen die werden beslist vertalen een erkenning van de beroepsbedrijvigheid van de meewerkende echtgenoten en verlenen hun een waar gelaat. Bovendien stellen zij een einde aan een onrechtstreekse discriminatie die door een Europese richtlijn wordt veroordeeld, betreffende de geleidelijke inwerkingstelling van het beginsel van gelijke behandeling tussen mannen en vrouwen inzake sociale zekerheid.
De regering heeft beslist, in het kader van de programmawet, de volledige inwerkingstelling van het maxistatuut te vervroegen. Dit zal dus verplichtend worden vanaf 1 juli 2005. Deze vervroeging zal aan de betrokken vrouwen de mogelijkheid verlenen nog vroeger rechten op te bouwen en aldus sneller over een volwaardig statuut te beschikken.
Voor het overige waak ik er natuurlijk over de beste eerbiediging van het belang van de vrouwen in het geheel van mijn ministeriėle bevoegdheden te verzekeren.
Bij wijze van voorbeeld, ondersteun ik actief het « Diane »-project dat het vrouwelijk ondernemerschap beoogt te ondersteunen.