(N.): Vraag gesteld in het Nederlands - (Fr.): Vraag gesteld in het Frans
Op 12 mei 2004 berichtten bepaalde kranten dat de elektronische identiteitskaart (e-IK) op schema zit. Tegen 2009 moet iedereen over het nieuwe paspoort kunnen beschikken. De werklast voor het personeel, die de verspreiding van deze identiteitskaarten met zich brengt, zou volgens minister Dewael worden opgevangen door het vrijmaken van een aantal statutaire personeelsleden bij De Post, de NMBS en Belgacom. De regering zou deze personeelsleden de mogelijkheid bieden om mee in te staan voor de uitreiking van deze elektronische identiteitskaarten door de gemeenten. Begin juni 2004 maakte u reeds bekend dat 474 personeelsleden zouden verhuizen van Belgacom naar de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken, verantwoordelijk voor het verstrekken van de e-IK.
1. Klopt dit personeelsbestand ? Voor welke periode is deze verhuizing geldig ? Worden hiervoor nog meer personeelsleden vrijgemaakt ? Zo ja, hoeveel en vanuit welke overheidsbedrijven ?
2. Op basis van welke criteria werden/worden personeelsleden vrijgemaakt ?
3. Wat is de wijze van eventuele terugkeer van deze personeelsleden naar een overheidsbedrijf ?
4. Zijn hieraan incentives verbonden ? Zo ja, welke ? Indien het gaat om premies, over hoeveel spreekt men dan ?
Antwoord : In antwoord op de gestelde vraag heb ik de eer het geachte lid het volgende mee te delen.
1. In het totaal zullen 692 vastbenoemde personeelsleden van de vijf overheidsbedrijven Belgacom, NMBS, De Post, BIAC en Belgocontrol ingezet worden voor de uitreiking van de elektronische identiteitskaart in de gemeenten.
2. De interne criteria werden per overheidsbedrijf afgesproken in het paritair comité.
3. Deze personeelsleden keren na de periode van het inzetten in principe terug naar hun overheidsbedrijf. Tijdens de periode van het inzetten zijn zij in verlof voor opdracht bij Belgacom en gedetacheerd bij de vier andere overheidsbedrijven. Deze afwijzigheden worden gelijkgesteld met dienstactiviteit. Bij zijn terugkeer is er dus voor het personeelslid niets veranderd. Hij heeft nog steeds een betrekking bij het overheidsbedrijf. Wel is dit niet meer dezelfde functie als voor zijn vertrek.
4. Neen, het personeelslid behoudt tijdens de periode van het inzetten zijn band en verloning bij het overheidsbedrijf; het blijven personeelsleden van het overheidsbedrijf; de gemeenten komen niet tussen in de verloning.
Enkel indien na de periode van het inzetten én de gemeenten én het personeelslid de samenwerking wensen, verder te zetten, bijvoorbeeld indien het personeelslid slaagt in een vergelijkende selectie en aangeworven wordt als vastbenoemd ambtenaar in de gemeente, ontvangt het personeelslid van Belgacom en BIAC een afscheidspremie die tevens onderhandeld werd in het paritair comité van het betrokken overheidsbedrijf. Tevens zal de gemeente in casu bij een Belgacom-personeelslid een incentive ontvangen.