(N.): Vraag gesteld in het Nederlands - (Fr.): Vraag gesteld in het Frans
Kunt u me zeggen welke maatregelen België heeft genomen om de verplichting na te komen om alle voorraden van chemische wapens volledig te vernietigen tegen 2012, zoals bepaald is in het tijdschema dat opgenomen is in de Overeenkomst tot verbod van de ontwikkeling, de productie, de aanleg van voorraden en het gebruik van chemische wapens en inzake de vernietiging van deze wapens, gedaan te Parijs op 13 januari 1993 ?
Kunt u me ook zeggen welke initiatieven België samen met de NAVO-bondgenoten overweegt in de Organisatie voor het Verbod van Chemische Wapens (OPCW — Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons) om de vernietiging van de chemische wapens sneller te laten verlopen ?
Welke bijdragen heeft België geleverd of is ons land van plan te leveren om een protocol tot stand te brengen voor de geloofwaardige controle op de vernietiging van de middelen voor chemische oorlogsvoering ?
Is België bereid om voorstellen voor te leggen met het oog op een nieuw protocol over de bioveiligheid met als doel de risico's inzake de proliferatie van biologische of giftige wapens te beperken ?
Antwoord : Ik vraag het geachte lid hierna het antwoord te willen vinden op de door hem gestelde vragen.
Het Verdrag op het verbod van chemische wapens legt de vernietiging op van de chemische wapens in het bezit van de Staten Partij bij dit verdrag.
België valt echter niet onder deze categorie. België wordt immers geconfronteerd met de aanwezigheid van oude en achtergelaten chemische munitie. Deze categorie munitie is dus verschillend.
België heeft de verplichting deze munitie te declareren als « oude en achtergelaten chemische munitie » en dient deze ook te vernietigen. Het verdrag voorziet echter geen vast tijdstip voor het voltooien van de neutralisatie en de vernietiging van deze stocks temeer daar er regelmatig nog chemische munitie wordt gevonden.
Wat de actie betreft van de NAVO op het vlak van het verbod op chemische wapens dient te worden opgemerkt dat deze als entiteit niet vertegenwoordigd is binnen de Organisatie voor het verbod van chemische wapens. Desondanks blijven de NAVO en haar lidstaten deze problematiek van dichtbij volgen. Om die reden werd in 2004 een seminarie georganiseerd tussen de lidstaten en hun partners, waaronder Rusland, teneinde de wetenschappelijke samenwerking te verbeteren en de vernietiging van chemische wapens te vergemakkelijken.
Bijkomend dient te worden opgemerkt dat de EU en bijgevolg ook België, de Russische Federatie financieel steunt voor de vernietiging van de chemische wapens in haar bezit. Dit initiatief heeft tot doel Rusland bij te staan in dit proces, de finale verantwoordelijkheid ligt echter bij deze staat.
De Organisatie voor het verbod van chemische wapens beschikt sinds 1997 over een systeem dat de vernietiging van chemische wapens verifieert. Inspecteurs begeven zich op het terrein teneinde na te gaan of alle voorschriften van de conventie nageleefd worden. België neemt hieraan op een actieve wijze deel gezien het sedert 2004 een inspecteur heeft afgevaardigd.
Wat de bioveiligheid aanbelangt, baseert België zich op de Conventie voor het verbod op biologische en toxinewapens waarvan de toetsingsconferentie zal plaatsvinden in 2006.
De grote lijnen en de voorbereidingen voor deze conferentie beginnen actueel vorm te nemen. Zoals bij iedere onderhandeling dient bij het vastleggen van de prioriteiten te nodige voorzichtigheid aan de dag gelegd te worden om een evenwicht te bewaren tussen de verschillende standpunten. Essentieel voor de inzet van deze conferentie is het vastleggen van een richting waarin absoluut moet gewerkt worden zodat de conventie opgelijnd is met de technologische evolutie en om te vermijden voorbijgestoken te worden door de realiteit.