3-99 | 3-99 |
De heer Stefaan Noreilde (VLD). - De iPod werd onlangs door de lezers van De Standaard verkozen tot product van het jaar 2004. De iPod is een mp3-speler van Apple waarmee liedjes kunnen worden gedownload en nadien beluisterd. Voor dit succesvolle product werden heel wat accessoires ontwikkeld waaronder de iTrip. Met de iTrip, die aan de iPod kan worden vastgemaakt, kan de iPod de opgeslagen liedjes uitzenden via een FM-radio, ook in de wagen.
De Britse telecomregulator Ofcom heeft echter beslist dat de iTrip illegaal is omdat het gebruik ervan in strijd is met de Britse radiowetgeving. Alle FM-modulatoren die gebruikt worden met een autoradio, zijn illegaal omdat de FM-band strikt voorbehouden is voor zenders met een vergunning. De Wireless Telegraphy Act van 1949 vereist dat elke iTrip een vergunning krijgt als radiostation, zoniet gaat het om piratenzenders. Overtreders kunnen worden beboet of zelfs een gevangenisstraf krijgen. De liberale achterban in het Britse Parlement wil de verouderde wetgeving graag aangepast zien. Gebruikers zullen volgens Ofcom niet worden vervolgd, maar distributeurs lopen wel het risico. Ook in Oostenrijk en IJsland is de iTrip illegaal.
Is het gebruik van de iTrip in België legaal of illegaal? Op welke wetgeving baseert de minister zich en van wanneer dateert die? In het geval het gebruik ervan illegaal zou zijn, zal de minister de wetgeving dan aanpassen? Welke instantie ziet toe op de naleving van de regelgeving? Zullen de gebruikers bestraft worden of alleen de distributeurs? In welke straffen wordt voorzien? Zijn er al straffen opgelegd?
De heer Marc Verwilghen, minister van Economie, Energie, Buitenlandse Handel en Wetenschapsbeleid. - De iTrip voor de iPod is geen alleenstaande toepassing. Er bestaan gelijkaardige toepassingen zoals carkits voor gsm-toestellen. De regelgeving en de gevolgen van een eventuele aanpassing moeten dan ook op een ruimere basis worden bekeken.
De basiswetgeving voor radiozendtoestellen is de wet van 21 maart 1991 betreffende de hervorming van sommige economische overheidsbedrijven enerzijds en de wet van 30 juli 1979 betreffende de radioberichtgeving anderzijds. Het BIPT ziet toe op de naleving van de wetgeving.
De iTrips zenden uit binnen de zogenaamde FM-band, weliswaar met zeer laag vermogen en een zeer beperkte reikwijdte. Het gebruik van die frequentieband wordt meer specifiek geregeld in een koninklijk besluit van 10 januari 1992. Het komt de gemeenschappen toe hun frequentieplan binnen deze band op te stellen mits coördinatie met de andere betrokken partijen.
Het uitzenden van radiosignalen op de gebruikte frequenties is evenwel niet toegelaten voor genoemde toepassing. Die frequenties maken immers deel uit van de omroepband en zijn, op basis van internationale akkoorden, exclusief voorbehouden voor radio-omroepuitzendingen. De kans dat het gebruik van de aangeboden toestellen storingen veroorzaakt voor dergelijke vergunde radio-uitzendingen is reëel.
Uiteraard wordt ook op internationaal niveau gedebatteerd over het al of niet toelaten van `individuele' radiozenders in de omroepband. Zo heeft de Short Range Devices Maintenance Group van het Electronic Communications Committee gevraagd dat een compatibiliteitsstudie zou worden gemaakt om na te gaan of dergelijke laagvermogen-FM-radiozenders compatibel zijn met de omroepsystemen in de band 88-108 MHz. Pas als die compatibiliteitsstudie klaar is, kunnen conclusies worden getrokken. Afhankelijk van het resultaat van de studie en na overleg met de gemeenschappen zal de wetgeving al dan niet worden aangepast.
Het BIPT heeft tijdens zijn controles nog geen iTrip-modules aangetroffen. Mocht dergelijke illegale apparatuur worden aangetroffen dan kan ze in beslag worden genomen omdat de houder niet over een vergunning beschikt en/of omdat de desbetreffende apparatuur een storing veroorzaakt. Nadien kan de rechter de verbeurdverklaring uitspreken. De overtreder - zijnde de houder en/of de gebruiker - stelt zich bovendien bloot aan geldboetes en gevangenisstraffen. We wachten dus op het resultaat van de compatibiliteitsstudie.
De heer Stefaan Noreilde (VLD). - Ik dank de minister voor zijn antwoord. Ik begrijp uiteraard goed dat de minister zich aan de wet houdt en in die zin ook op mijn vraag antwoordt. Ik begrijp echter evenzeer dat er nog geen mensen veroordeeld werden en durf dus spreken van een soort gedoogbeleid. Ik denk dat we ons dus geen zorgen moeten maken. De iTrip kan via het internet worden besteld en wordt twee weken nadien thuis geleverd. Niemand ondervindt van die toestellen ongemakken. Ik begrijp dat de wetgeving achterloopt op onze snel evoluerende samenleving en ik pleit er natuurlijk voor spoed te zetten achter de lopende compatibiliteitsstudie. Kan de minister zeggen wanneer we de resultaten van de studie mogen verwachten? Kunnen we er dan in het parlement op terugkomen?
De heer Marc Verwilghen, minister van Economie, Energie, Buitenlandse Handel en Wetenschapsbeleid. - De studie zal wellicht in de loop van 2005 worden afgerond. Ze wint elke dag aan belang, al was het maar omdat er ook een wireless-toepassing op komst is die afstanden van 40 tot 50 km kan overbruggen. Dan zullen er natuurlijk andere frequenties moeten worden gebruikt. Ik heb wel de indruk dat er op korte termijn heel wat wijzigingen moeten worden aangebracht, maar denk ook dat voor het BIPT, dat veel problemen heeft op te lossen, de iTrip niet op de eerste plaats komt.
De voorzitter. - De agenda van deze vergadering is afgewerkt.
De volgende vergadering vindt plaats donderdag 10 maart 2005 om 15.00 uur.
(De vergadering wordt gesloten om 20.25 uur.)