(N.): Vraag gesteld in 't Nederlands - (Fr.): Vraag gesteld in 't Frans
Vorig jaar heeft ruim de helft van de internetgebruikers in ons land al iets gekocht via het World Wide Web, voor een omzet van ongeveer 680 miljoen euro. Hierdoor behoren ruim 2,25 miljoen Belgische surfers tot de almaar groeiende groep van online-kopers. Dit blijkt uit recent onderzoek van een Gents studiebureau.
Deze elektronische handel biedt de consument ongetwijfeld een groot gemak en bijkomende mogelijkheden, maar geeft in vele gevallen eveneens aanleiding tot dubieuze of illegale handelingen of tot praktijken die de bepalingen omtrent bescherming en voorlichting van de consument schenden.
Deze illegale handelsactiviteiten gaan van e-mailfraude over illegale gokspelen tot het te koop aanbieden van verboden producten. Voorbeelden hiervan zijn bekend : kinderpornografie, mensenhandel, verboden wapens, geneesmiddelen die normaliter enkel op voorschrift zijn te krijgen, inbrekersbenodigdheden, detectiesystemen voor politieradars, beschermde plant- en diersoorten, namaak en piraterij, hacking, spam-berichten, ...
De Federal Computer Crime Unit (FCCU) van de federale politie werd opgericht om aan deze explosieve groei van wanpraktijken via het internet een halt toe te roepen. Gezien de internationale context die eigen is aan deze elektronische handel, is het Belgisch strafrecht niet altijd van toepassing. Maar meer nog knelt het schoentje bij de opsporing zelf. De dienst FCCU draagt met zijn minimale personeelsbezetting simpelweg water naar de zee.
Daarom deze vragen :
1. Over hoeveel manschappen beschikt de nationale cel van het FCCU momenteel, en hoeveel zijn er werkzaam in de lokale afdelingen ? Hoeveel daarvan houden zich effectief bezig met speurwerk op het internet ?
2. Acht de geachte minister deze bezetting van de FCCU voldoende om het hoofd te kunnen bieden aan de internetgerelateerde misdrijven ? Wanneer en hoeveel personeel is hij eventueel van plan aan te werven ?
3. Is er sprake van samenwerking met de ploeg « internetbewaking » van het bestuur Economische Inspectie ?
4. Worden internationale verzendingen, die vaak via het internet worden besteld, voldoende gecontroleerd ? Zo ja, door welke instanties ? Beschikt men in dit kader over lijsten van dubieuze afzenders ? Bestaat een samenwerking met De Post en koeriersbedrijven ? Zo ja, wat houdt deze samenwerking in ?