Vragen en Antwoorden

Belgische Senaat


Bulletin 2-46

ZITTING 2001-2002

Vragen van de Senatoren en antwoorden van de Ministers

(N.): Vraag gesteld in 't Nederlands - (Fr.): Vraag gesteld in 't Frans


Minister van Financiën

Vraag nr. 1316 van de heer de Clippele d.d. 11 juni 2001 (Fr.) :
Schenkingen binnen een termijn van minder dan drie jaar. ­ Buitenlandse notaris.

Om het geldende tarief voor een schenking te bepalen, wordt de belastbare basis van deze schenking toegevoegd aan deze van schenkingen die tussen partijen gedaan zijn binnen minder dan drie jaar en die geregistreerd zijn of verplicht registreerbaar zijn geworden (artikel 137 van het Wetboek der registratie-, hypotheek- en griffierechten).

In verband met nalatenschappen bestaan er soortgelijke schikkingen (artikelen 7 en 42, VIIIbis, van het Wetboek van successierechten).

Het is mogelijk een schenking bij notariële akte te doen voor een buitenlandse notaris. In Nederland bijvoorbeeld, worden de schenkingen van onroerende goederen die door niet-inwoners zijn verleden ten overstaan van een notaris, niet onderworpen aan de inning van rechten op deze schenkingen.

Voor de notariële akten die in het buitenland zijn opgemaakt, worden in België geen registratiekosten aangerekend.

Geldt artikel 137 van het Wetboek der registratie-, hypotheek- en griffierechten ook voor dit type schenkingen die bij notariële akte voor een buitenlandse notaris zijn gedaan ?

Zijn de regels volgens welke het overlijden van de schenker binnen de drie jaar :

­ de successierechten opeisbaar maakt (artikel 7 van het Wetboek van successierechten) van een schenking die niet onderworpen is aan het registratierecht;

­ meetelt voor de bepaling van het toepasbare tarief op de nalatenschap, bij een geregistreerde schenking of een verplicht registreerbare schenking (artikel 42, VIIIbis, van het Wetboek van successierechten),

ook geldig voor dit type schenkingen ?

Antwoord : De schenkingen bedoeld in artikel 137 van het Wetboek der registratie, hypotheek- en griffierechten zijn enkel deze waarop het registratierecht voorzien door de Belgische wet is vereffend of nog verplicht moet worden vereffend.

Als de schenking roerende goederen tot voorwerp heeft, is ze niet verplicht registreerbaar bij toepassing van artikel 19 van voornoemd wetboek. Indien ze niet vrijwillig ter registratie in België is aangeboden, dient er geen rekening mee te worden gehouden om het tarief te bepalen toepasselijk op elke schenking later ­ binnen de drie jaar ­ gedaan tussen dezelfde partijen. Het doet er dus niet toe te weten of de schenking al dan niet werd vastgesteld in een akte verleden in het buitenland.

Daarentegen wordt wel bedoeld in voornoemd artikel 137, de akte ­ al dan niet geregistreerd in het buitenland ­ die titel vormt van een schenking van eigendom of vruchtgebruik van een in België gelegen onroerend goed, vermits deze overeenkomst verplicht registreerbaar is krachtens voornoemd artikel 19.

Zo ook zijn de artikelen 7, 66bis en 42 VIIbis van het Wetboek der successierechten toepasselijk op schenkingen waarop een registratierecht is of moet worden geheven in België ongeacht of zij reeds onderworpen werden aan een ander registratierecht in het buitenland.