Vragen en Antwoorden

Belgische Senaat


Bulletin 2-34

ZITTING 2000-2001

Vragen waarop niet werd geantwoord binnen de tijd bepaald door het reglement
(Art. 66 van het reglement van de Senaat)

(N.): Vraag gesteld in 't Nederlands - (Fr.): Vraag gesteld in 't Frans


Minister van Financiën

Vraag nr. 1180 van de heer de Clippele d.d. 2 maart 2001 (Fr.) :
Nalatenschap. ­ Schenking. ­ Probleem van dubbele belasting in sommige gevallen.

Ik heb vernomen dat nalatenschappen aan een dubbele belasting onderworpen zijn in het volgende geval :

Krachtens artikel 66bis van het Wetboek der successierechten, moeten de erfgenamen de schenkingen aangeven die minder dan drie jaar voor het overlijden plaatsvonden.

De basis waarop het registratierecht werd geheven uit hoofde van die schenkingen, wordt gevoegd bij de nalatenschap om het hierop toepasselijk progressief successierecht te bepalen.

Er kan zich een probleem van dubbele belasting voordoen wanneer de schenker zich het levenslange vruchtgebruik voorbehouden had, met de bepaling dat dit vruchtgebruik bij zijn of haar overlijden zou overgaan op zijn of haar echtgeno(o)t(e).

De overlevende echtgeno(o)t(e) moet schenkingsrechten op dit overgedragen vruchtgebruik betalen, terwijl de begiftigden van de blote eigendom de belastingsbasis van de schenking moeten aangeven om het progressief successierecht te bepalen.

Er bestaan echter uiteenlopende meningen met betrekking tot de blote eigenaars : moeten zij de blote eigendom of de volle eigendom aangeven ?

Mag men ervan uitgaan dat het vruchtgebruik dat aan de overlevende echtgeno(o)t(e) overgedragen werd, de basis van de volle oneigendom in dezelfde mate vermindert, door het vruchtgebruik voor de overlevende echtgeno(o)t(e) op de dag van het overlijden van de vooroverledene te ramen ?