(N.): Vraag gesteld in 't Nederlands (Fr.): Vraag gesteld in 't Frans
Al vele jaren sluimert in het Duits-Belgisch grensgebied een conflict tussen de Belgische strijdkrachten van het militaire oefenterrein Vogelsang in de Eifel en de bevolking in het omliggend gebied. Het oefenterrein, met een grootte van 4 500 hectare, ligt voor het grootste gedeelte binnen de grenzen van de stad Schleiden (district Euskirchen). In dit gebied liggen twee stuwmeren, de Urftsee en de Obersee, waarvan dit laatste een belangrijk drinkwaterreservoir is.
De bewoners keren zich tegen het militaire gebruik in dit ecologisch gevoelig gebied omwille van de geluidsoverlast van de schietoefeningen, de stofoverlast van de tankoefeningen, de afsluiting van de Urftsee voor wandelaars en de onderverhuur aan bevriende strijdkrachten, met name de Nederlandse alsook drie brigades uit België. De militaire argumentatie, de dringende noodzaak om juist daar te oefenen, wordt weggewuifd. Het protest is verenigd in de « AG Ziviles Vogelsang », waarin talrijke politieke partijen vertegenwoordigd zijn, samen met milieu- en natuurbeschermingsorganisaties, kerken, vakbonden, plaatselijke actiegroepen en horeca-organisaties. De werkgroep krijgt de steun van de regering van de deelstaat Noordrijn-Westfalen en de Landdag.
Ongeveer een jaar geleden werden de betrokken partijen in Gemünd gehoord in de parlementaire commissie ter behandeling van petities van de Duitse Bondsdag. Schultze (CDU/CSU), rapporteur van de commissie en lid van de parlementaire commissie voor landsverdediging, heeft gekozen voor de volgende oplossing : « In het kader van het gegeven concept van militaire oefenterreinen, waaronder ook de door het buitenland gebruikte oefenterreinen vallen, is een civiel gebruik van het militaire oefenterrein Vogelsang, deels op korte, deels op middellange termijn, mogelijk. » Concreet zal deze beslissing tot gevolg hebben dat binnen vijf jaar het oefenterrein volledig moet worden vrijgegeven en dat de Belgische strijdkrachten andere oefeningsmogelijkheden ter beschikking worden gesteld.
Graag had ik van de geachte minister vernomen :
1. Hoe belangrijk is dit militaire oefenterrein Vogelsang voor de Belgische strijdkrachten ? Graag had ik exacte gegevens over de wijze van gebruik van dit oefenterrein.
2. Welke houding werd er door de Belgische regering aangenomen tijdens de bespreking in de parlementaire commissie ter behandeling van petities van de Duitse Bondsdag ? Wie vertegenwoordigde de Belgische regering ?
3. Zijn er nog steeds onderhandelingen bezig tussen België en Duitsland om een oplossing te zoeken voor dit probleem ? Welke oplossing verwacht de geachte minister te bekomen ?
4. Hoe past dit probleem en de mogelijke oplossing ervan binnen de Europese defensiepolitiek ?