(N.): Vraag gesteld in 't Nederlands - (Fr.): Vraag gesteld in 't Frans
Op 21 en 22 oktober 1997 organiseerde Free Clinic, met ondersteuning van het Trimbos-instituut uit Nederland, een seminarie. Hiervoor werden 18 gebruikers van drugs en 18 werkers uitgenodigd.
Er werden tijdens dit seminarie korte inleidingen gegeven en daarnaast veel oefeningen, waarbij deze oefeningen wel een wrange klank krijgen wanneer uit het verslag van dit seminarie te leren valt « kwamen verder aan bod : hoe genieten van je spul zonder ziek te worden ? » « Veiliger injecteren ».
Dergelijk seminarie lijkt mij niets meer te maken te hebben met preventie, noch met het voorkomen van druggebruik, noch met het helpen van de verslaafden naar een normale levenswijze. Integendeel, een dergelijk « seminarie », ondersteund door Nederlandse drugtoleranten, kan enkel leiden tot een verdere dedouanering van druggebruik.
Meent de geachte minister niet dat de volksgezondheid helemaal niet gediend is met dergelijke seminaries ? Welke maatregelen kan hij nemen om te voorkomen dat in Belgiė gesubsidieerde organisaties zich lenen tot promotie van druggebruik ? Is het niet aangewezen dat de overheden (onder meer het Antwerpse stadsbestuur) erop wordt gewezen dat een subsidiėring van dergelijke drugbevorderende organisaties niet langer aangewezen is ?
Antwoord : Ik heb de eer het geachte lid te antwoorden dat het preventieve beleidsaspect in het drugdossier, krachtens de wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, totaal een materie is die tot de bevoegdheden van de gemeenschappen behoort.
Inzake andere beleidsaspecten kan het volgende gesteld worden.
De benadering van de drugproblematiek vanuit het oogpunt van volksgezondheid verschilt van de benadering vanuit justitieel perspectief. Daar waar de legaliteit of illegaliteit van middelen prioritair is in de justitiėle aanpak, en gerekend wordt tot de bevoegdheid van de federale minister van Justitie, legt men zich vanuit de federale overheden die vanuit het perspectief Volksgezondheid tewerk gaan, toe op het maximaal inperken van de gezondheidsrisico's samengaand en voortvloeiend uit gezondheidsbedreigend middelengebruik.
Inzake het door het geachte lid aangehaalde seminarie georganiseerd door Free Clinic in samenwerking met het Trimbos-instituut op 21 en 22 oktober 1997 in het bijzonder, kan het volgende gesteld worden. Dit seminarie is geen unieke gebeurtenis te noemen, gezien de werkmethoden van de Free Clinic. Een ander voorbeeld van een gelijkaardig initiatief is het « GIG-project » (Gezondheidsbevordering bij Injecterende Gebruikers). Beide initiatieven trachten beschermend te werken ten opzichte van risico's als hepatitis B en C, HIV, bacteriėle endocarditis, tromboėmbolieėn, overdosis, enz. Het daadwerkelijk verbieden van deze projecten zou reėle risico's inhouden voor de volksgezondheid en is bijgevolg niet aangewezen.