Vragen en Antwoorden

Belgische Senaat


Bulletin 1-60

ZITTING 1997-1998

Vragen waarop niet werd geantwoord binnen de tijd bepaald door het reglement
(Art. 66 van het reglement van de Senaat)

(N.): Vraag gesteld in 't Nederlands - (Fr.): Vraag gesteld in 't Frans


Vice-eerste minister en minister van Binnenlandse Zaken

Vraag nr. 568 van de heer Olivier d.d. 30 oktober 1997 (N.) :
Kerncentrale van Chooz (Frankrijk). ­ Informatieplicht en veiligheidsmaatregelen ten aanzien van de Belgische bevolking.

Op 18 september 1996, stelde ik u onder nr. 176 (bulletin van Vragen en Antwoorden, Senaat, nr. 31 van 5 november 1996, blz. 1493) de volgende vraag betreffende het in rand vermelde onderwerp :

« Binnenkort wordt in het Franse Chooz een nieuwe mastodont-kerncentrale opgestart (Chooz B1). Gezien de ligging van deze kerncentrale, heeft zij ongetwijfeld een repercussie op de veiligheid van de Belgische bevolking.

Graag had ik van de geachte minister een antwoord op volgende vragen :

1. Werd de Belgische bevolking reeds voldoende geïnformeerd over de werking en de mogelijke gevaren van de nieuwe kerncentrale ? Zo ja, op welke wijze is dit gebeurd ? Zo nee, wanneer zal dit gebeuren en op welke wijze ?

2. Bestaat er een (wettelijke) verplichting om een simulatie-oefening met de bevolking in geval van evacuatie te houden en zo ja, wanneer zal die oefening gebeuren ? Zo nee, zal dan uit veiligheidsoverwegingen toch het initiatief worden genomen tot het houden van een dergelijke oefening ?

3. Bestaat er een (wettelijke) verplichting om aan de bevolking jodiumpillen te verstrekken in een bepaalde straal rond de centrale ? Zo ja, is dit reeds gebeurd of wanneer zal dit gebeuren ? Aan de inwoners van welke Belgische gemeenten moeten deze pillen worden verstrekt ?

4. Beschikken de Belgische brandweerdiensten en Belgische diensten van de civiele bescherming in de nabijheid van de kerncentrale over aangepaste kledij om eventuele nucleaire ongevallen te bestrijden ? Zo nee, wanneer zal deze kledij worden ter beschikking gesteld van deze diensten ?

5. Naar wij mogen hopen vallen de kosten voor deze informatieplicht en veiligheidsmaatregelen niet ten laste van de Belgische overheid. Wie zal deze kosten betalen ? »

Tot op heden mocht ik dienaangaande nog geen antwoord ontvangen.Derhalve ben ik zo vrij deze vraag opnieuw aan u voor te leggen. Mag ik aandringen op een spoedige mededeling van uw standpunt ?