Vragen en Antwoorden

Belgische Senaat


Bulletin 1-77

ZITTING 1997-1998

Vragen van de Senatoren en antwoorden van de Ministers

(N.): Vraag gesteld in 't Nederlands - (Fr.): Vraag gesteld in 't Frans


Minister van Volksgezondheid en Pensioenen (Volksgezondheid)

Vraag nr. 910 van de heer Anciaux d.d. 6 maart 1998 (N.) :
Gevolgen van de zogenaamde « Millennium bomb » voor medische apparatuur.

Steeds meer aandacht wordt er besteed aan de gevolgen wanneer op 1 januari 2000 computers zullen « crashen ». Miljoenen databestanden zullen dan geblokkeerd geraken ten gevolge van het feit dat de huidige software slechts twee cijfers voor de jaartallen voorziet. In De Morgen van 21 februari 1998 wordt dieper ingegaan op de resultaten van een studie van de Britse nationale gezondheidsdienst. Een Britse professor stelt dat de zogenaamde « Millennium bomb » de Britse gezondheidszorg in zeer sterke mate zal desorganiseren aangezien medische apparatuur ontregeld zal worden : « Het onderschatten van het probleem door de Britse regering zal 600 tot 1 500 levens eisen. (...) Bij noodoperaties zal dit dramatische gevolgen hebben. Instrumenten zullen maar gedeeltelijk of helemaal niet werken. »

Van de geachte minister had ik graag op de volgende vragen een antwoord verkregen :

1. Wat is zijn oordeel op de alarmerende berichten van de Britse nationale gezondheidsdienst ? Deelt hij de bezorgdheid van de Britse professor in kwestie ?

2. Welke maatregel zal hij nemen opdat een dergelijk rampscenario kan worden vermeden ?

Antwoord : Ik heb de eer het geachte lid het volgende mee te delen.

1. Hoewel in België geen studies beschikbaar zijn aangaande het impact van bedoelde materie, blijft de vraag prangend.

Als minister van Volksgezondheid kan ik in dit dossier niet rechtstreeks tussenkomen. Niettegenstaande heb ik alle aandacht voor de oplossingen, overwogen door de directie van de instelling die belast is met het beheer van deze apparaten.

2. Na advies te hebben ingewonnen bij de Nationale Raad voor ziekenhuisvoorzieningen, heb ik besloten een omzendbrief te richten aan de hoofdgeneesheren van de ziekenhuizen om hen op de specifieke problematiek en hun verantwoordelijkheid aangaande deze materie, te wijzen.