1-694/2 | 1-694/2 |
8 JULI 1997
De Groep van Staten in Afrika, het Caraïbisch Gebied en de Stille Zuidzee, kortweg de ACS-Groep, werd opgericht door de Overeenkomst van Georgetown van 6 juni 1975.
Tussen de ACS-Groep en de Europese Economische Gemeenschap werd op 15 december 1989 te Lomé de Vierde Overeenkomst van Lomé gesloten. Bij deze Vierde Overeenkomst van Lomé werd een Protocol nr. 3 gevoegd betreffende de voorrechten en immuniteiten, alsmede een Verklaring van de Europese Economische Gemeenschap betreffende Protocol nr. 3, Bijlage LXXI.
Het Secretariaat van de ACS-Groep is gevestigd te Brussel. Zijn taak bestaat erin te zorgen voor het functioneren van de instellingen van de ACS-Groep.
Om het Secretariaat van de ACS-Groep in België een juridisch statuut toe te kennen, diende een zetelakkoord gesloten te worden.
Het Zetelakkoord dat op 26 april 1993 te Brussel ondertekend werd en dat thans ter instemming voorligt, bevat een aantal voorrechten en immuniteiten die gebruikelijk verleend worden aan internationale organisaties.
In verband met de huidig wetsontwerpen heeft de Raad van State reeds op 11 januari 1996 een advies gegeven.
Het advies van de Raad van State stelt dat het Zetelakkoord slechts volle uitwerking kan hebben zodra de federale, de gemeenschaps- en de gewestwetgever ermee hebben ingestemd.
Overeenkomstig het samenwerkingsakkoord tussen de federale overheid, de gemeenschappen en de gewesten over de nadere regelen voor het sluiten van gemengde verdragen, ondertekend te Brussel op 8 maart 1994, stelde ook de Interministeriële Conferentie voor het buitenlands beleid, op voorstel van de Werkgroep gemengde verdragen van 23 oktober 1996, het gemengd karakter van het Zetelakkoord vast.
Rekening houdend met de bepalingen van de artikelen 77 en 78 van de Grondwet, diende het klassiek wetsontwerp houdende instemming met een verdrag in het thans voorliggende geval gesplitst te worden in twee wetsontwerpen.
1. Het ontwerp van wet houdende instemming met het Zetelakkoord tussen het Koninkrijk België en de Groep van Staten in Afrika, het Caraïbisch Gebied en de Stille Zuidzee, ondertekend te Brussel op 26 april 1993.
Dit klassiek wetsontwerp houdende instemming met een verdrag bepaalt dat het Zetelakkoord volkomen uitwerking zal hebben.
De bij het zetelakkoord gevoegde uitwisseling van brieven, die eveneens volkomen uitwerking zullen hebben, betreffen :
in een eerste brief een omschrijving van het begrip hogere personeelsleden;
in een tweede brief een verduidelijking van de draagwijdte van de bepalingen betreffende het interne ACS-belastingstelsel.
2. Het ontwerp van wet houdende afwijkende bepalingen van het Wetboek van de Inkomstenbelastingen 1992 wat betreft de uitvoering van het zetelakkoord tussen het Koninkrijk België en de groep van Staten in Afrika, het Caraïbisch gebied en de Stille Zuidzee, ondertekend te Brussel op 26 april 1993
Dit wetsontwerp wijkt ten behoeve van de ACS-groep af van de bepalingen van het Wetboek van de Inkomstenbelastingen 1992.
Het zetelakkoord voorziet in het bijzonder in een vrijstelling van Belgische belastingen, op voorwaarde dat een interne belasting ten behoeve van de ACS-groep wordt ingevoerd, en desgevallend vanaf de datum waarop deze wordt ingevoerd. De vrijstelling van Belgische belastingen wordt verleend vanaf 1 januari 1977, het ogenblik waarop het secretariaat van de ACS-groep zich in België vestigde.
Om de toepassing van de vrijstelling met terugwerkende kracht mogelijk te maken, zijn er in de afgelopen jaren bijzondere maatregelen getroffen om de praktische problemen op te lossen die zich stellen bij het vestigen van belastingen, bij het behandelen van de bezwaarschriften van het secretariaat en van zijn personeelsleden, alsook bij het invorderen van deze belastingen.
In het wetsontwerp en in de bij het zetelakkoord gevoegde uitwisselingen van brieven werden bepalingen voorzien die een ontheffing mogelijk maken buiten de in het Wetboek van de Inkomstenbelastingen 1992 voorziene termijnen. Zo wordt vanaf de datum van de goedkeuring van het zetelakkoord een discriminatie vermeden tussen personeelsleden van het secretariaat die tijdens de eerste jaren van de vestiging van het secretariaat in België aanwezig waren enerzijds en de personeelsleden van de ACS-groep in het buitenland anderzijds. Bovendien wordt zo een gelijke behandeling van de personeelsleden in België verzekerd.
Het wetspntwerp voorziet ook een afwijking om de rechten van de administratie te vrijwaren, ondermeer inzake de toepassing van het in het zetelakkoord bepaalde progressievoorbehoud.
Een eerste lid vraagt of de lange weg die afgelegd werd bij de totstandkoming van dit zetelakkoord ondermeer omwille van de discussies met het ministerie van Financiën geleid heeft tot wijzigingen in het ontwerp van zetelakkoord ? Zijn die discussies hieromtrent doorgegaan in aanwezigheid van de vertegenwoordigers van de ACS-landen ?
Tevens wenst dit lid te vernemen of het zetelakkoord ook door de betrokken landen moet worden geratificeerd.
Een tweede lid wenst meer uitleg over het juiste statuut van het personeel van het secretariaat van de ACS-Groep.
Een derde lid stelt vast dat het voorliggende zetelakkoord een gemengd verdrag is. Wat is de stand van zaken voor wat de ratificatie betreft in de raden van de deelgebieden ?
Tevens wenst dit lid te vernemen of gedurende de toch wel lange periode van totstandkoming van het zetelakkoord het personeel van het secretariaat van de ACS-Groep al of geen immuniteiten en voorrechten en belastingvrijstelling genoten.
Op de eerste vraag wordt door de minister van Buitenlandse Zaken positief geantwoord : de ontwerpteksten werden in de loop van de discussies gewijzigd en de vertegenwoordigers van de organisatie van de ACS-landen waren bij deze besprekingen betrokken.
Het zetelakkoord moet niet door de betrokken landen worden geratificeerd; het is een akkoord tussen de Belgische Staat en de organisatie of de organisatie, vertegenwoordigd door haar secretariaat.
Wat de diplomatieke immuniteit betreft, wijst de minister voor Buitenlandse Zaken er op dat dit gereserveerd is voor de Secretaris-generaal van het ACS-secretariaat, zijn adjunct en de hogere vaste personeelsleden. Voor wat het probleem van de belastingvrijstelling betreft : het secretariaat van de ACS-Groep is reeds sedert 1977 in Brussel gevestigd. Zowel de directe belastingen als de indirecte belastingen waarvoor het Zetelakkoord vrijstellingen voorziet werden ingecohierd, maar nooit ingevorderd door de Belgische belastingadministratie. Om te vermijden dat van zodra het Zetelakkoord geratificeerd is deze ingecohierde achterstallen zouden worden ingevorderd, is er voorzien dat de belastingvrijstelling wordt verleend met terugwerkende kracht tot 1977. Het artikel in de goedkeuringswet dat de belastingvrijstelling verleent met terugwerkende kracht tot 1977, werd opgesteld met de goedkeuring van het ministerie van Financiën.
Op dit ogenblik werd dit zetelakkoord nog door geen enkele assemblée goedgekeurd.
De artikelen 1 en 2, alsook het wetsontwerp in zijn geheel, worden eenparig aangenomen door de 8 aanwezige leden.
Het verslag is eenparig goedgekeurd door de 9 aanwezige leden.
De rapporteur,
Partrick HOSTEKINT. |
De voorzitter,
Valère VAUTMANS. |