1-676/1 | 1-676/1 |
20 JUNI 1997
Uit een enquête over de zichtrekeningen door Test Aankoop uitgevoerd bij de kredietinstellingen blijkt dat de meeste van deze rekeningen minstens eenmaal per jaar een debetsaldo vertonen. In vele gevallen, is dit echter een occasioneel en zeldzaam verschijnsel.
In bepaalde gevallen is dit debetsaldo het gevolg van de toepassing van een voor de klant nadelig valuteringssysteem. Deze situatie zal in de loop van de volgende jaren steeds minder voorkomen dankzij de goedkeuring van de wet betreffende de valutadatum van bankverrichtingen (Stuk Senaat, nr. 312/1).
Blijft dus het probleem van de klanten die regelmatig debet staan en wier rekening nooit een positief saldo bereikt. Het gaat vaak om klanten met een bescheiden inkomen, onder wie veel handelaars, en om consumenten die zo kwetsbaar zijn dat elke fysieke of financiële tegenslag hen onmiddellijk in een afhankelijke positie plaatst tegenover de kredietinstelling.
Na drie maanden brengt de kredietinstelling de andere instellingen op de hoogte van de moeilijke situatie waarin haar klant zich bevindt, zodat die geen rekening meer kan openen bij een andere kredietinstelling. Hij zit dus in een vicieuze cirkel.
Veel klanten gebruiken de kredietmogelijkheden van de zichtrekeningen om aankopen of betalingen te doen zonder dat ze zich bewust zijn van de werkelijke kostprijs van wat in feite een verborgen lening is. Veel consumenten kennen de toegepaste rentevoeten niet.
Het is in elk geval onaanvaardbaar dat de rentevoet op dagelijkse basis wordt gepresenteerd als het om debetrenten gaat. De enige reden hiervoor is dat men de klanten niet wil afschrikken door de rentevoet op jaarbasis mee te delen, zoals de vertegenwoordigers van De Post op 8 mei 1997 hebben toegegeven tijdens een hoorzitting voor de Commissie voor de Financiën en de Economische Aangelegenheden van de Senaat.
In het belang van die klanten en in een streven naar meer doorzichtigheid vinden wij het noodzakelijk dat de debetrentevoeten duidelijk op jaarbasis worden aangegeven, zeker als men weet dat zij variëren van 14 tot 20 % naar gelang van de bankinstellingen, terwijl de creditrentevoeten altijd op jaarbasis worden meegedeeld en voor korte termijnen momenteel minder dan 3,5 % bedragen.
Francis POTY. |
Artikel 1
Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 78 van de Grondwet.
Art. 2
Deze wet is van toepassing op alle zichtrekeningen geopend bij een kredietinstelling op het Belgische grondgebied.
Art. 3
De debetrentevoeten die op die zichtrekeningen worden toegepast, moeten altijd minstens op jaarbasis worden uitgedrukt.
Art. 4
Telkens wanneer een rekening een debetsaldo vertoont, moet de kredietinstelling door middel van een rekeninguittreksel de rekeninghouder binnen drie dagen informatie verstrekken over het bedrag van de debetrente.
Als de rekening gedurende meerdere maanden een debetsaldo vertoont, moet deze informatie minstens eenmaal om de dertig dagen worden verstrekt.
Art. 5
Kredietinstellingen die deze bepalingen niet naleven, moeten de rente terugbetalen die op de betrokken rekeningen is geïnd.
Art. 6
Deze wet treedt in werking op de eerste dag van de vierde maand die volgt op haar bekendmaking in het Belgisch Staatsblad .
Francis POTY. Francy VAN DER WILDT Philippe CHARLIER. |