1-104/1 | 1-104/1 |
18 SEPTEMBER 1995
In de strijd tegen de geluidsoverlast rond de luchthaven Brussel-Nationaal heeft de Koning in juli 1991, op voorstel van de minister van Verkeerswezen, enkele spoedmaatregelen genomen om de luchtvaartmaatschappijen ertoe aan te zetten minder luidruchtige vliegtuigen te gebruiken.
Een korte-termijnmaatregel bestond erin het bedrag van de vergoedingen voor het gebruik van de luchthaven te verhogen. Voorts was voortaan een vergoeding verschuldigd voor zowel het landen als het opstijgen, terwijl dat voordien alleen voor het landen gold.
Het nachttarief, dat momenteel van 23 uur tot 6 uur plaatselijke tijd van toepassing is, werd nog verhoogd.
Om het totaalbedrag van de vergoeding te berekenen vermenigvuldigt men het vast tarief van die vergoeding met het gewicht van het vliegtuig uitgedrukt in ton, en met de modulatiecoëfficiënt (die rekening houdt met het tijdstip waarop het vliegtuig landt of opstijgt en met de geluidscategorie waartoe het behoort).
Bij die bepalingen komt nog een ministerieel besluit van 31 juli 1991 dat de luchtvaartuigen opdeelt in geluidscategorieën en zodoende de vliegtuigen onderbrengt in een van de vijf geluidscategorieën bepaald in artikel 2 van het koninklijk besluit van 18 juli 1991 tot wijziging van het koninklijk besluit van 22 december 1989 houdende vaststelling van de vergoedingen verschuldigd voor het gebruik van de luchthaven Brussel-Nationaal.
De nieuwe geluidscategorieën dragen het nummer 1 tot 5. De luidruchtigste vliegtuigen vindt men in categorie 1 terug en de minst luidruchtige in categorie 5.
Nu is het evenwel zo dat het koninklijk besluit van 18 juli 1991 geen enkele categorie verbiedt 's nachts te landen of op te stijgen.
In de praktijk evenwel bepaalt een N.O.T.A.M. van september 1991 (nr. A 0311/91) dat met ingang van 1 oktober 1991, voor eens en voor altijd, geen enkel vliegtuig van de nieuwe categorie 1 voortaan op Brussel-Nationaal mag landen noch opstijgen tussen 22 uur en 5 uur wereldtijd.
Als gevolg daarvan moeten 's nachts aan de grond blijven onder meer de Boeings 707, 727-100, 737-100, 737-200, BAC's 1-11, DC 8's serie 60, DC 9's series 10 tot 50 en Tupolevs 154 A.
Dat neemt evenwel niet weg dat vliegtuigen van andere geluidscategorieën (te weten 2 tot 5) die 's nachts opstijgen of landen, heel wat lawaaioverlast veroorzaken die onder meer te wijten is aan de geweldige totale massa bij het opstijgen als gevolg van hun grote lading.
Als voorbeeld enkele vliegtuigtypes die weliswaar deel uitmaken van categorie 2, doch in de praktijk veel geluidshinder veroorzaken : Boeing 727-200, Boeing 727-300, Boeing 737-200, Duke, Baron, Skipper, Piper, Cessna, DH - 1-2-3-6 en 82, Robin, Bandeirante, Fokker F 28 en Cherokee.
Dit voorstel wil er bij de luchtvaartmaatschappijen nog meer op aandringen vliegtuigen met geluidsarme motoren te gebruiken en ze ertoe brengen hun oude toestellen door recentere modellen te vervangen.
Aangezien de genoemde besluiten geen enkele specifieke bepaling invoeren om nachtvluchten te verbieden voor welk vliegtuig dan ook, behoren er stringente maatregelen te komen om de rust van de Brusselse bevolking te waarborgen.
Volgens de op Europees vlak door de Europese Unie tegen de door vliegtuigen veroorzaakte overlast genomen resoluties dient naar eenheid te worden gestreefd met betrekking tot het begrip nachtelijke uren waarmee in alle steden de tijdruimte tussen 22 uur en 7 uur plaatselijke tijd zou worden bedoeld.
Artikel 2
Het verbod om de luchthaven Brussel-Nationaal te gebruiken wordt geregeld als volgt :
Voor categorie 1 :
van maandag tot vrijdag : tussen 22 uur en 7 uur plaatselijke tijd;
op zaterdag, zondag en wettelijke feestdagen : van 00 uur tot 24 uur plaatselijke tijd;
Voor categorie 2 :
alle dagen van 22 uur tot 7 uur plaatselijke tijd.
Leo GOOVAERTS. |
Artikel 1
Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 78 van de Grondwet.
Art. 2
Artikel 2, § 1, van het koninklijk besluit van 22 december 1989 houdende vaststelling van de vergoedingen verschuldigd voor het gebruik van de luchthaven Brussel-Nationaal, gewijzigd bij het koninklijk besluit van 18 juli 1991, wordt aangevuld als volgt :
« Vliegtuigen van geluidscategorie 1 mogen niet opstijgen noch landen op zaterdag, op zondag en op wettelijke feestdagen van 00 uur tot 24 uur, en op andere dagen niet tussen 22 uur en 7 uur plaatselijke tijd.
Vliegtuigen van geluidscategorie 2 mogen niet opstijgen noch landen tussen 22 uur en 7 uur plaatselijke tijd. »
Leo GOOVAERTS. |