1-103/1 | 1-103/1 |
18 SEPTEMBER 1995
Sinds de opening van de nieuwe luchthaven van Brussel-Nationaal in 1958 heeft het luchtverkeer in Brussel gestaag uitbreiding genomen. Dat heeft geleid tot een sterke toename van de milieuhinder doordat de vliegtuigen het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest overvliegen.
Deze toestand is erger geworden sinds in 1985 verschillende koeriermaatschappijen zich in Brussel zijn komen vestigen, die hoofdzakelijk 's nachts vanaf de luchthaven van Brussel-Nationaal hun werkzaamheden uitoefenen.
De bestuursinstanties van de luchthaven, voornamelijk de Regie der Luchtwegen en het Bestuur der Luchtvaart, hebben strenge maatregelen moeten nemen om de geluidsoverlast van het vliegverkeer te beperken.
Zo is er bijvoorbeeld op 13 december 1988 een nota gestuurd aan de verkeersleiders waarin zogenaamde « geluidsarme » speciale procedures worden voorgeschreven die alleen van toepassing zijn op nachtvluchten. Voorts zijn er het ministerieel besluit van 31 juli 1991 tot vaststelling van de verdeling van de luchtvaartuigen in geluidscategorieën en nog andere procedures voor geluidsbestrijding die de Regie der Luchtwegen verordend heeft voor het gebruik van de luchthaven [Airport Information Procedures (AIP)].
Al deze teksten hebben tot doel procedures te bepalen om de geluidsoverlast rond de luchthaven van Brussel-Nationaal te verminderen en eveneens het luchtverkeer boven het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest te vermijden.
In deze teksten wordt jammer genoeg geen melding gemaakt van eventuele boetes of administratieve straffen tegen de overtreders.
Sinds het verkeersleidingscentrum C.A.N.A.C. in gebruik is genomen, zijn de naderingsradars eindelijk aangesloten op de 16 geluidsmeters van het observatienet van de luchthaven en is het ten slotte mogelijk voor een vliegtuig dat Brussel verlaat, een vluchtschema op te stellen en zijn vliegroute in te schatten.
Het komt voor dat vliegtuigen die gevolgd worden door de diensten van het luchtverkeer, zich helemaal niet in een luchtcorridor bevinden of de geluidsarme routes niet volgen ...
In dat geval wordt een effectrapport opgesteld door het C.A.N.A.C.-centrum van de Regie der Luchtwegen; er wordt dus een onderzoek verricht en aan de maatschappij die verantwoordelijk is voor de overtreding, wordt een vermaning gestuurd. In België bestaat er in werkelijkheid geen enkele dwangmaatregel.
Dit wetsvoorstel heeft tot doel dat te ondervangen en wettelijke, administratieve en geldstraffen te verbinden aan alle reglementen met betrekking tot het luchtverkeer die strekken tot een beperking van de geluidsoverlast van vliegtuigen in België.
De voorbeelden bewijzen dat de opmerkingen aan het adres van de luchtvaartmaatschappijen geen enkele wijziging teweegbrengen in hun gedrag. Met wetsbepalingen waaraan geen enkele sanctie verbonden is, wordt immers geen rekening gehouden !
Daarom moeten maatregelen worden genomen ter bestraffing van de volgende overtredingen :
vliegtuigen die geen geluidscertificaat bezitten;
vliegtuigen die slechts op bepaalde ogenblikken van de dag mogen vliegen;
vliegtuigen die geen luchtcorridor volgen;
vliegtuigen die de door de verkeersleiding voorgeschreven procedures niet naleven;
vliegtuigen die afwijken van hun luchtcorridor;
vliegtuigen die de toegelaten geluidsdrempels overschrijden.
aatsDoor de invoering van een reeks toeslagen en administratieve sancties zullen alle luchtvaartmaatschappijen meer discipline aan de dag leggen en zullen ze geneigd zijn om meer eerbied op te brengen voor het leefmilieu op en rond de Belgische luchthavens.
Dit wetsvoorstel gaat uit van de volgende beginselen :
een geldboete voor elke overtreding van de wettelijke bepalingen;
een administratieve sanctie in geval van een derde herhaling van een overtreding door een vliegtuig van dezelfde maatschappij;
uitsluiting gedurende een jaar van eenzelfde vliegtuig dat vijf overtredingen begaan heeft.
a) Geldboete
Elke overtreding door een vliegtuig van een wettelijke bepaling in verband met het luchtverkeer (geluid, geluidscategorie, afwijking van corridor, ...) wordt bestraft met een landingstoeslag van 30 000 frank geïndexeerd vanaf de datum van de aanneming van dit voorstel van wet. Deze toeslag wordt verhoogd met 1 000 frank per ton gewicht van het luchtvaartuig. Het bedrag van deze toeslag wordt verdubbeld indien de betrokken overtreding plaatsvindt tijdens de nachtelijke exploitatieperiode van de luchthaven (van 22 uur tot 7 uur plaatselijke tijd) alsook op zaterdagen en zondagen (van 0 tot 24 uur plaatselijke tijd).
b) Administratieve sanctie
Van elke luchtvaartmaatschappij die voor haar vliegtuigen drie geldboetes opgelopen heeft, kan de bevoorrechte vliegtijd in de luchthavenexploitatie van Brussel-Nationaal ingetrokken worden gedurende een periode van zes maanden.
c) Uitsluiting van een vliegtuig
Elk vliegtuig dat vijfmaal zo'n toeslag heeft moeten betalen, wordt uitgesloten van het Belgische luchtruim voor een periode van een jaar te rekenen van de laatste overtreding.
De Regie der Luchtwegen wordt belast met de vaststelling van de verschillende overtredingen, het opmaken van de effectrapporten en het voeren van de vervolgingsprocedure.
De opbrengst van de toeslagen wordt binnen de Regie der Luchtwegen gestort in een fonds ter bestrijding van de geluidshinder. Met dit fonds zal enerzijds alle studie- en denkwerk over de beperking van de geluidshinder van vliegtuigen aangemoedigd worden. Anderzijds zal een vergoeding uitgekeerd worden aan elke persoon die te lijden heeft onder deze geluidshinder, door middel van een beperkte tegemoetkoming voor het installeren van uitrustingen voor lawaaibestrijding of voor het herstellen van de schade die veroorzaakt wordt door laag overvliegende vliegtuigen.
Leo GOOVAERTS. |
Artikel 1
Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 78 van de Grondwet.
Art. 2
Voor de toepassing van deze wet wordt onder « luchtvaartmaatschappij » verstaan een handelsonderneming die, onder haar naam, al dan niet met haar eigen vliegtuigen een al dan niet regelmatige verbinding van vracht- of personenvervoer exploiteert. De identiteit van het vliegtuig wordt vastgesteld door zijn inschrijving in een register van de Internationale Organisatie voor Burgerluchtvaart (O.A.C.I.).
Art. 3
Er wordt een stelsel van tuchtstraffen en administratieve sancties ingevoerd voor particuliere en niet-particuliere vliegtuigen die het Belgische luchtruim binnenkomen voor commerciële, particuliere of andere doeleinden en die de wetten en verordeningen in verband met het luchtverkeer in België niet naleven.
Art. 4
De Regie der Luchtwegen wordt belast met de vaststelling van alle overtredingen van de regels van het luchtverkeer en voornamelijk de overtredingen van de bijzondere procedures ter beperking van de geluidshinder die door luchtvaartuigen veroorzaakt wordt.
Art. 5
De Regie der Luchtwegen is belast met de vervolging van de overtredingen en de inning van de toeslagen. Zij moet de exploiterende maatschappij bij een ter post aangetekende brief in kennis stellen van haar beslissing, en dat binnen vijf dagen te rekenen van de dag volgend op de vaststelling van de overtreding.
Art. 6
Elke overtreding van een wettelijke bepaling in verband met het luchtverkeer door een vliegtuig wordt bestraft met een toeslag van 30 000 frank, die op 1 januari van elk jaar aangepast wordt aan het indexcijfer van de consumptieprijzen, waarbij het indexcijfer van de maand voorafgaand aan de inwerkingtreding van deze wet als basis wordt genomen. Deze toeslag wordt verhoogd met 1 000 frank per ton van het totale gewicht van het vliegtuig op het ogenblik van de overtreding. De toeslag wordt betaald door de maatschappij waarbij het bedoelde vliegtuig in dienst was.
Art. 7
Het bedrag van de toeslag wordt automatisch verdubbeld voor elke overtreding die 's nachts (tussen 22 en 7 uur plaatselijke tijd) wordt vastgesteld, alsook op zaterdagen en zondagen (van 0 tot 24 uur).
Art. 8
Bij de vaststelling van de derde overtreding door een vliegtuig dat voor dezelfde maatschappij werkt, verliest deze maatschappij, nog afgezien van de opgelegde toeslag, ook haar exploitatievergunning voor een bevoorrechte vliegtijd te Brussel-Nationaal voor een periode van zes maanden.
Art. 9
Wanneer een vliegtuig vijf overtredingen begaat, moet een toeslag betaald worden die ten laste komt van de exploiterende maatschappij, en wordt aan dat vliegtuig het binnenkomen van het Belgische luchtruim ontzegd voor een periode van een jaar te rekenen van de datum van de laatste overtreding.
Art. 10
De toeslagen moeten worden gestort aan de Regie der Luchtwegen binnen dertig dagen te rekenen van de kennisgeving bedoeld in artikel 5.
Art. 11
Elke toeslag die niet betaald is binnen dertig dagen te rekenen van de kennisgeving aan de maatschappij die verantwoordelijk is voor de overtreding, wordt automatisch verhoogd met een jaarintrest van 10 pct. te rekenen van de dag van de overtreding.
Art. 12
Elke toeslag die niet betaald is binnen negentig dagen, geeft aanleiding tot uitsluiting van het Belgische luchtruim gedurende zes maanden, van de maatschappij die de boete verschuldigd is.
Art. 13
De opbrengst van de toeslagen wordt gestort in het Milieufonds van het Bestuur der Luchtvaart tot aanmoediging van alle studie- en denkwerk over de beperking van de geluidshinder door vliegtuigen, en zal worden aangewend om ieder die te lijden heeft onder de geluidshinder, schadeloos te stellen door middel van een beperkte en welbepaalde tegemoetkoming in het installeren van uitrustingen ter beperking van de lawaaihinder of het herstellen van schade aangericht door laag overvliegende vliegtuigen. In geen geval kan het Fonds vergoedingen uitkeren voor het verlies van werk, ziekte, handicap of waardevermindering van onroerend goed.
Leo GOOVAERTS. |