1-102/1 | 1-102/1 |
18 SEPTEMBER 1995
Dit wetsvoorstel vult de bepalingen aan vervat in het koninklijk besluit van 11 juni 1954 houdende verbod tot vliegen boven zekere gedeelten van het grondgebied van het Rijk en die van de wet van 27 juni 1937 houdende herziening van de wet van 16 november 1919 betreffende de regeling der luchtvaart. Het wil de bepalingen neergelegd in het koninklijk besluit van 14 april 1958 houdende verbod tot vliegen boven zekere gedeelten van het grondgebied van het Rijk opheffen en vervangen.
Het koninklijk besluit van 14 april 1958 bereidde de ingebruikneming voor van de nieuwe luchthaven van Brussel-Nationaal te Zaventem (opengesteld op 5 juli 1958), maar het regelde vooral het luchtverkeer boven Brussel met het oog op de verwachte toevloed van toeristen naar de wereldtentoonstelling.
Dat besluit bepaalt dat het vliegen boven een deel van de Brusselse agglomeratie, gelegen binnen een cirkel met een straal van 5 km, met als middelpunt de Brusselse Warande, volstrekt verboden is voor vluchten op zicht, behalve voor vliegtuigen die gecontroleerd en geleid worden door de luchtverkeersleiding (deze bepaling is dus niet van toepassing op alle vliegtuigen die opstijgen of landen te Brussel-Nationaal) omdat die verplicht onder de leiding staan van een dienst voor verkeersregeling.
De huidige vestigingsplaats van de luchthaven te Melsbroek-Zaventem is geen logische keuze, gelet op onder meer de overheersende winden. Het was de Duitse bezetter die ex nihilo een vliegveld heeft aangelegd in de velden van Melsbroek. De luchthaven was vroeger immers te Evere en Haren gelegen.
Aangezien in België 90 pct. van het jaar een westenwind staat (Golfstroom), was het verstandiger geweest een luchthaven te vestigen ten noordwesten van de hoofdstad, veeleer dan in het oosten.
Toen het koninklijk besluit van 1958 werd bekendgemaakt (te wijzigen door dit wetsvoorstel), hadden de meeste vliegtuigen schroeven en een beperkte capaciteit. Er waren bijna geen nachtvluchten.
Sedert 1958 is de wereld van de luchtvaart sterk geëvolueerd zonder dat de wettelijke bepalingen voor de beperking van het vliegen boven Brussel werden gewijzigd, en zonder dat het koninklijk besluit van 1958 werd aangepast aan de technologische ontwikkeling van de exploitatie van de luchtvaart.
In 1960 werden de intercontinentale straalvliegtuigen in dienst genomen (Boeing 707), in het begin van de jaren zestig kwamen er nieuwe landingsbanen te Zaventem (02 en 25 L), in 1972 werden vliegtuigen in dienst genomen met zeer groot laadvermogen (Boeing 747), in 1980 was er de ontwikkeling van snelkoerierdiensten en luchtkoerierdiensten en in 1985 de vestiging te Brussel-Nationaal van het Europees Postsorteercentrum en het grootste bedrijf voor snelvrachtvervoer.
De ontwikkeling van het luchtverkeer sedert 1958 heeft in toenemende mate overlast meegebracht. De straalvliegtuigen maken meer lawaai, zij hebben een grotere capaciteit en zijn dus zwaarder. De economische behoeften hebben geleid tot een permanente exploitatie van de luchthaven (24 uur op 24), met alle gevolgen van dien voor de rust en de nachtrust in omliggende gemeenten.
De jongste statistieken van februari 1995 vermelden 17 231 bewegingen, dat wil zeggen ongeveer 500 vluchten per dag en dat aantal neemt steeds toe.
In vergelijking met 1958 wordt het vliegtuig in ruime kring gebruikt en is het een massavervoermiddel geworden, Brussel is de administratieve hoofdstad van de E.U. (de Europese Unie) en een zeer belangrijk zakencentrum geworden. Anderzijds zijn de chartervluchten, vrijwel onbestaande in 1958, thans zeer populair voor verre en zonnige vakanties.
Sedert 1958 is de Brusselse agglomeratie sterk uitgebreid, wat betekent dat de huidige vestigingsplaats van de luchthaven Brussel-Nationaal grenst aan de verste randgemeenten van Brussel en Leuven. De stadsontwikkeling te Brussel is zo dat de hoofdstad zich vooral in oostelijke (Wezembeek, Kraainem, Tervuren) en zuidelijke (Waterloo, Rixensart, Terhulpen) richting uitbreidt, dus naar de luchthaven toe !
De zone van Brussel waarboven een beperkt vliegverbod heerst, een cirkel met een straal van 5 km en de Warande van Brussel als middelpunt, is sedert 1958 sterk gewijzigd, tal van gebouwen werden binnen die zone opgetrokken : de Zuidertoren, de Financietoren, het Rijksadministratief centrum, het administratief centrum van de stad Brussel, het Berlaymontgebouw, het Karel de Grote-gebouw, het Europees Parlement, het Internationaal Rogiercentrum en het World Trade Center maar ook grote complexen waar veel volk komt zoals Woluwe Shopping Center, City 2, Sint-Lukasziekenhuis, en ten slotte zones met een sterke concentratie van kantoren en industrieën (Belliardstraat, Wetstraat, Vorstlaan, Gouddallaan, Kappelleveld, Cora, Kolonel Bourgstraat, Gulden Vlieslaan, Beurs, Kunstlaan, Leopoldruimte), allemaal drukke buurten waar dagelijks lijntoestellen overvliegen, vaak op zeer lage hoogte.
Naast de geluidshinder en de luchtvervuiling veroorzaakt door de frequente vluchten boven Brussel, moet terdege rekening worden gehouden met de veiligheid van de bevolking boven wie voortdurend vliegtuigen hangen.
Het is gevaarlijk de stad Brussel en haar gemeenten te blijven laten overvliegen door opstijgende toestellen. 85 pct. van de vliegtuigongevallen doen zich voor in de opstijg- of landingsfase. Daarom moet de dreiging van een vliegtuigongeval boven Brussel definitief worden weggenomen door een verkeersvrije zone in te stellen in een cirkel met een diameter van 4 kilometer, met als middelpunt de Brusselse Grote Markt.
In 1958 heerst er nog een zekere euforie met betrekking tot de zakenwereld en werd Brussel volgebouwd en uitgebreid zonder rekening te houden met het leefmilieu en de vervuiling.
Sedert 1981 is de belangstelling van de bevolking voor het leefmilieu gestaag toegenomen : inwinnen van informatie over de toekomst van de eigen wijk, respect voor de rust, recht op nachtrust en stilte, wil om zuinig om te springen met energie- en hulpbronnen en om de recycling van produkten te ontwikkelen.
Volgens de O.E.S.O. (Organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling), die in zes Europese landen een studie heeft verricht, leven wij in een maatschappij met steeds meer geluidshinder. In een andere studie gerealiseerd bij omwonenden van de luchthaven van Schiphol in Nederland, is een vermeerdering met 65 pct. vastgesteld van het aantal consulten in woonzones blootgesteld aan geluidshinder veroorzaakt door land- en luchtverkeer. Daarbij gaat het vooral om psychologische moeilijkheden, cardiovasculaire stoornissen en psychosomatische problemen.
De Brusselaars zijn dan ook gevoelig voor en bezorgd over het probleem van de vluchten boven Brussel.
Een nieuwe luchthaven, nieuwe vliegtuigen, nieuwe vliegprocedures vergen zeer zeker een strikte beperking van het vliegen boven Brussel.
Van de 44 bestemmingen waarop wordt gevlogen vanop de 3 startbanen van Brussel-Nationaal, zijn er 6 die regelmatig boven Brussel vliegen en de cirkel van 5 kilometer met de Brusselse Warande als middelpunt doorkruisen. Daar zijn ook nachtvluchten bij.
* De routes Olno 1 Alfa en Sprimont 1 Alfa worden alle dagen gebruikt door vliegtuigen met 1, 2 en 3 motoren die koers zetten naar het oosten en het baken van Huldenberg.
Ze vliegen onder andere over Evere, Schaarbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Pieters-Woluwe.
* De routes Olno 2 Bravo en Sprimont 1 Bravo worden alle dagen gebruikt door grote transportvliegtuigen met 4 motoren die ook koers zetten naar het Oosten via het baken van Huldenberg. Deze route heeft de bijnaam « Grand Tour de Bruxelles » gekregen.
De vliegtuigen vliegen boven Schaarbeek, Laken, Koekelberg, Molenbeek, Anderlecht en Ukkel.
* De routes Chièvres 3 Delta en Nebul 1 Delta worden alleen gebruikt tijdens de weekends, van vrijdag 17 uur GMT tot maandag 6 uur GMT voor alle vliegtuigen die koers zetten naar het zuiden naar het baken van Kamerijk.
Zij vliegen boven Schaarbeek, Koekelberg, Molenbeek en Anderlecht.
Het is dringend noodzakelijk het verouderde koninklijk besluit van 1958 aan te passen en eindelijk de wetten af te stemmen op de ontwikkeling van het luchtverkeer. Daarom wordt voorgesteld artikel 2 van het koninklijk besluit van 14 april 1958 te wijzigen, dat het vliegen boven Brussel in de zone van 5 kilometer rond de Brusselse Warande niet verbood voor vliegtuigen gecontroleerd door de luchtverkeersleiding, en de verbodszone te wijzigen in een cirkel met een diameter van 4 km, met als middelpunt de Brusselse Grote Markt. Een dergelijke zone zou de stad immers beter beschermen zonder het bestaan van de luchthaven op de helling te zetten.
Om de veiligheid en de rust van de Brusselaars te waarborgen is het van belang dat in Brussel een zone wordt gecreëerd waarboven niet mag worden gevlogen : het nieuwe artikel 2 van het koninklijk besluit maakt het onmogelijk dat vliegtuigen boven Brussel vliegen, behoudens in enkele nauwkeurig omschreven gevallen : vliegtuigen in moeilijkheden, militaire vliegtuigen, vluchten met een medische of humanitaire opdracht, ordehandhaving en bijzondere vluchten voor ongewone werkzaamheden en transporten, met uitsluiting van alle lijn- en vrachtvluchten zelfs wanneer zij gecontroleerd en geleid worden door de luchtverkeersleiding !
Leo GOOVAERTS. |
Artikel 1
Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 78 van de Grondwet.
Art. 2
De artikelen 1 en 2 van het koninklijk besluit van 14 april 1958 houdende verbod tot vliegen boven zekere gedeelten van het grondgebied van het Rijk, worden vervangen als volgt :
« Artikel 1. Onverminderd het bepaalde in het voormelde koninklijk besluit van 11 juni 1954, is het de vliegtuigen verboden het gedeelte van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te overvliegen dat gelegen is binnen een cirkel met een straal van 4 km, met als middelpunt de Brusselse Grote Markt.
Art. 2. Aan het in artikel 1 neergelegde verbod zijn niet onderworpen de vliegtuigen in moeilijkheden, die welke vluchten met een medische of een humanitaire opdracht uitvoeren, de vluchten voor ordehandhaving en de bijzondere vluchten die ongewone werken of transporten betreffen, en de militaire vluchten, voor zover zij zich houden aan de voorschriften van en gecontroleerd en geleid worden door de luchtverkeersleiding. »
Leo GOOVAERTS. |