Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-854

van Peter Van Rompuy (CD&V) d.d. 18 november 2020

aan de vice-eersteminister en minister van Financiën, belast met de Coördinatie van de fraudebestrijding

Harde Brexit - Impact op de douane en de grenswachten - Aanwerving van extra medewerkers - Stand van zaken

uittreding uit de EU
Verenigd Koninkrijk
douane
beroep in het douanewezen
aanwerving
tekort aan arbeidskrachten
grenscontrole

Chronologie

18/11/2020Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 17/12/2020)
16/12/2020Antwoord

Vraag nr. 7-854 d.d. 18 november 2020 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Motivering van het transversale karakter van de schriftelijke vraag: de Brexit heeft een impact op de bevoegdheden van de federale overheid en de Gewesten. De aanpak ervan is bijgevolg een gezamenlijke uitdaging.

Eerder stelde ik reeds schriftelijke vragen betreffende de impact van een (harde) Brexit op de werking van de douane en de grenswachten (schriftelijke vragen nrs. 6-2280 en 6-2281 van 24 januari 2019).

Ondertussen is duidelijk dat het Verenigd Koninkrijk op 1 januari 2021 de Europese Unie verlaat. Om een harde Brexit te vermijden is een akkoord tegen midden november 2020 noodzakelijk. Een (harde) Brexit zal ook een impact hebben op het vrij verkeer van goederen en personen.

In een analyse van de algemene administratie van de Douane & Accijnzen (AAD&A) wees men op de impact van een (harde) Brexit op de toezicht- en bewakingsactiviteiten aan de buitengrenzen en de fysieke goederencontroles. Hiervoor was volgens AAD&A nood aan 386 extra voltijdequivalenten (VTE). De Ministerraad nam hiertoe reeds initiatief.

Daarenboven was er een analyse om de bijkomende controletijd te bepalen voor visumvrijgestelde derdelanders. Hiervoor werd initiatief genomen om 24 extra grenswachten in te zetten over de meest getroffen grensdoorlaatposten.

Daarom volgende vragen:

1) Werd de analyse over de impact van een harde Brexit op de werking van de douane en de grenswachten sinds de antwoorden op de vragen nrs. 6-2280 en 6-2281 bijgesteld?

Heeft deze bijstelling een impact op het aantal extra voorziene medewerkers? Welke?

2) Hoeveel van de voorziene aantal extra medewerkers voor douane en grenswachten werden ondertussen aangeworven?

Indien het voorziene aantal extra medewerkers voor douane en grenswachten nog niet is aangeworven, wat is de reden? Welke kalender voorziet de geachte minister voor de bijkomende aanwervingen?

Antwoord ontvangen op 16 december 2020 :

1) Voorafgaande opmerking: de algemene administratie van de Douane en Accijnzen is niet bevoegd voor de controle op migratieverkeer van personen, evenmin in het kader van visumvrijgestelde derdelanders.

De toegenomen activiteiten na het eind van de transitieperiode behelzen fiscale en niet-fiscale taken op het vlak van goederenverkeer. Deze missie is nationaal en Europees vastgelegd voor alle goederenverkeer uit derde landen.

De impactanalyse inzake Brexit op de werking van de douane is niet bijgesteld sinds het eerste behoefteplan. De nood aan 386 voltijdse equivalenten (VTE) blijft weerhouden. Sinds de start van de onderhandelingen is immers duidelijk dat het Verenigde Koninkrijk (VK) de interne markt verlaat, wat betekent dat er steeds douaneformaliteiten moeten worden vervuld voor het goederenverkeer tussen de Europese Unie (EU) en het VK, ongeacht de verdere afspraken die worden gemaakt inzake invoertarieven in een eventuele definitieve deal.

2) Alle 386 bijkomende Brexit-functies zijn ingevuld – de 24 extra grenswachten om in te zetten op de meest getroffen grensdoorlaatposten voor onder andere de controle op visumvrijgestelde derdelanders waarover sprake in uw inleiding, zijn geen douaneambtenaren en zitten niet vervat in de 386 bijkomende douaneambtenaren – de douane is immers niet bevoegd om toezicht op het personenverkeer uit te oefenen.