Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-748

van Latifa Gahouchi (PS) d.d. 9 november 2020

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

Covid-19 - Nasleep - Erkenning - Opvolging - Overleg met de deelstaten

infectieziekte
epidemie
ziekte van de luchtwegen
geneeswijze

Chronologie

9/11/2020Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 10/12/2020)
26/5/2021Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 7-511

Vraag nr. 7-748 d.d. 9 november 2020 : (Vraag gesteld in het Frans)

Deze vraag behoort tot de bevoegdheid van de Senaat. Immers, volksgezondheid is een zaak van zowel de federale regering als de deelstaten, aangezien die laatsten bevoegd zijn voor de aspecten inzake preventie. De deelstaten hebben eveneens bevoegdheden op het vlak van het ziekenhuisbeleid.

In dit gevoelige dossier is trouwens overduidelijk dat de samenwerking tussen alle bevoegdheidsniveaus en alle actoren in de gezondheidszorg noodzakelijk is.

Volgens sommige informatiebronnen zou Covid-19 gevolgen op lange termijn kunnen hebben voor de longen, het hart, de hersenen en andere organen.

Voor sommige patiënten zouden de gevolgen van de ziekte onherstelbaar kunnen zijn.

Die verschijnselen zouden zo een tweede fase in de pandemie van het coronavirus vormen.

Terwijl wereldwijd meer dan een miljoen bevestigde gevallen van coronabesmetting werden geteld begin april 2020, hebben artsen verklaard dat sommige genezen coronapatiënten een syndroom van acute respiratoire insufficiëntie (ARDS) hebben ontwikkeld. Dat is een ernstig ziektebeeld waar de zwaarst getroffen patiënten hun hele leven last van kunnen hebben.

Verschillende vaststellingen zouden naar voor zijn gebracht door verschillende medische en wetenschappelijke bronnen: bij sommige ex-patiënten zouden de problemen aanhouden, naargelang de ernst van de ARDS, bij sommige zouden de gevolgen mogelijk levenslang zijn, een groot aantal patiënten die genezen zijn van ARDS zouden niet meer kunnen werken, enz.

De ergste gevolgen zouden bestaan uit een achteruitgang van de fysieke conditie en minder goed functioneren, veranderingen in de cognitieve functies en psychologische gevolgen.

Volgens andere wetenschappers zou een groot deel van de schade aan andere organen dan de longen voortspruiten uit de bijwerkingen van noodzakelijke, maar ingrijpende behandelingen die patiënten op intensieve zorg krijgen.

Voor sommige patiënten die genezen zijn van Covid-19 zouden de gevolgen van ARDS veroorzaakt door het virus onomkeerbaar kunnen zijn. Sommige patiënten herstellen dus na drie maanden, maar andere zullen levenslange gevolgen ondervinden.

Eminente longartsen zagen het als volgt: «het virus overleven is slechts het begin voor de zieken. Hoe eerder we erkennen dat de gevolgen die bij sommige patiënten optreden het volgende hoofdstuk van deze pandemie vormen, hoe beter.»

1) Beschikt u over informatie over de verdere opvolging in dit verband?

2) Werden er contacten genomen met uw collega's van de deelstaten om een geïntegreerd en samenhangend beleid te voeren met betrekking tot deze materie?

Antwoord ontvangen op 26 mei 2021 :

1) Heeft u enige informatie over de follow-up die aan dit dossier is gegeven?

In de huidige situatie is een van de mogelijkheden voor de opvolging van langdurig zieke COVID-19 patiënten een opname op een SP-dienst. Zoals beschreven in het “Koninklijk besluit tot bepaling van normen die door de ziekenhuizen en hun diensten moeten worden nageleefd” van 23 oktober 1964, zijn deze SP-diensten bedoeld voor patiënten die een gespecialiseerde medische behandeling, verpleegkundige zorg,  revalidatie en reactivering in een ziekenhuismilieu behoeven en nood hebben aan een actieve, verlengde maar in de tijd beperkte opvang.

In het kader van opvang van Covid-19-patiënten op een SP-dienst is er door de FOD Volksgezondheid een bevraging geweest van de verschillenden SP-diensten. Hieruit is voortgekomen dat van de 105 revalidatiediensten die deelgenomen hebben, 79 diensten Covid-19-patiënten opgenomen hebben in de periode van 31 maart tot 15 juni 2020. Dit geeft aan dat het merendeel van de revalidatiediensten ingezet zijn om een verdere opvolging te doen van de Covid-19-patiënten die een intensievere revalidatie nodig hadden. Het absoluut aantal opgenomen Covid-19-patiënten was evenwel laag in vergelijking met het totaal aantal opgenomen patiënten op de SP-diensten.

Daarnaast voorziet elk ziekenhuis voor elke patiënt, ongeacht of ze al dan niet opgenomen zijn i.k.v. Covid-19, ondersteuning en richtlijn voor verdere opvolging door de huisarts, kinesitherapeut, psycholoog. Daarnaast zien we dat heel wat ziekenhuizen initiatieven nemen in de vorm van specifieke post-COVID-consultaties of opvolging.

Patiënten die niet gehospitaliseerd zijn, worden opgevolgd door hun huisarts, die hen indien zo nodig ook kan doorverwijzen naar andere zorgverstrekkers zoals een arts-specialist, kinesitherapeut, psycholoog, enz.

In samenwerking met Evidence Based Practice-netwerk en het KCE worden initiatieven genomen om de wetenschappelijke inzichten te bundelen omtrent de long COVID doelgroep. De evolutie kan teruggevonden worden via de website https://kce.fgov.be/nl/behoeften-en-opvolging-van-pati%C3%ABnten-met-langdurige-covid-lopende-studie. Deze website worden regelmatig aangevuld en geactualiseerd.

Op basis van deze inzichten bekijk ik welke bijkomende acties nodig zijn en neem hierin ook de voorstellen mee van de resolutie die op 20 april 2021 werd aangenomen in de commissie Volksgezondheid.

2) Worden er contacten gelegd met uw collega’s in de gemeenschappen en gewesten om op dit gebied een geïntegreerd en samenhangend beleid te voeren?

Het is inderdaad de bedoeling om samen met de gemeenschappen en de gewesten het reeds bestaande aanbod op elkaar af te stemmen. Er zijn reeds contacten gelegd om een inventaris te maken van het aanbod en op die manier ook de categorale revalidatieziekenhuizen en de ambulante GGZ die onder de bevoegdheid vallen van de deelstaten, te betrekken.