Digitale technologie - Impact op het milieu en het klimaat - Digitale duurzaamheid - Sensibilisering - Maatregelen - Openbare aanbestedingen - Stimulansen voor bedrijven
digitale cultuur
beleid inzake klimaatverandering
ecologische voetafdruk
elektronische post
bewustmaking van de burgers
duurzame ontwikkeling
informatiedienstverlening
energiebesparing
26/3/2024 | Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 25/4/2024) |
22/4/2024 | Antwoord |
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 7-2262
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 7-2264
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 7-2265
Het is vandaag duidelijk dat de recente technologische vooruitgang zeer opmerkelijke mogelijkheden biedt om het milieu beter te monitoren en te beschermen. Intelligent gebruik van de digitale technologie kan ten dele bijdragen aan het bereiken van de klimaatdoelstellingen.
Digitalisering grijpt overal om zich heen en de digitale kloof verkleint. Digitale technologie wordt steeds meer aangewend en de daarbij behorende infrastructuur neemt zienderogen toe.
Veel onderzoekers slaan echter alarm. Ze roepen op om de digitale technologie beter te gebruiken en vooral de nutteloze digitale activiteiten af te bouwen.
Enkele jaren geleden was dit nog geen punt voor de meeste informaticagebruikers, maar vandaag is er steeds meer aandacht voor «groene ICT» omwille van ecologische en klimaatgerelateerde beweegredenen en vanwege stijgende energiekosten.
Nog te weinig mensen zijn zich ervan bewust dat het versturen, ontvangen en opslaan van elektronische berichten energie verbruikt. Aangezien er nog steeds een deel fossiele energie in het energieaanbod vervat zit, weegt dit verbruik dus ook mee door in onze ecologische voetafdruk en heeft het een impact op milieu en klimaat.
Het spreekt voor zich dat het gebruik van computers, computerschermen, netwerken en datacenters ook een CO2-uitstoot genereren.
Tegenwoordig versturen we elke dag zowel privé als voor het werk tal van e-mails. Experts hebben berekend dat op wereldschaal een standaard e-mail gemiddeld goed is voor een uitstoot van 4 gram CO2. De ecologische voetafdruk van heel lange e-mails of e-mails met omvangrijke bijlagen zou oplopen tot 50 gram CO2, wat meer is dan het versturen van een gewone brief. Volgens de experts stemt zo'n brief overeen met een uitstoot van gemiddeld 25 gram CO2.
Die cijfers houden geen rekening met het feit dat e-mails die niet gewist worden en op lange termijn gearchiveerd worden op berichtenservers permanent een zekere hoeveelheid energie blijven verbruiken, die niet verwaarloosbaar is.
Een ander voorbeeld hiervan zijn de digitale toepassingen. Ze maken vandaag deel uit van ons dagelijks leven, maar ze vergroten ook onze ecologische voetafdruk. Zo verbruikt het online streamen van video's op een mobiele telefoon veel energie. Volgens wetenschappers is dat goed voor 1 à 2 gram CO2-uitstoot per minuut. Zij hebben berekend dat de ecologische voetafdruk van een smartphone over zijn hele levensduur, naargelang van het model, gelijk kan zijn aan een totale CO2-uitstoot tussen 60 en 100kg.
Kortom, er zijn al veel wetenschappers en deskundigen die ervan overtuigd zijn dat de digitalisering ecologisch moet zijn of niet zal zijn.
Eens men zich bewust is van het belang van duurzame digitalisering, komen er nieuwe vragen aan de orde, zowel voor bedrijven als voor elke burger: is een bepaald verzoek of gebruik voor mij zo belangrijk dat ik de daaraan verbonden CO2-uitstoot kan aanvaarden? Als ik enkel naar het geluid van een YouTube-filmpje wil luisteren, moet ik dan ook wel de beelden afspelen? Zonder die beelden is het energieverbruik immers tien keer kleiner. En moet ik al die e-mailberichten wel archiveren? Moet ik mij niet uitschrijven bij een nieuwsbrief die ik toch nooit lees? Wie van de ontvangers die een kopie toegestuurd krijgen anders dan de geadresseerde heeft die informatie werkelijk nodig?
Het thema van duurzame ICT, die zowel te maken heeft met de digitalisering in onze samenleving als met de impact daarvan op milieu en klimaat, houdt verband met federale bevoegdheden maar ook met die van de deelgebieden. Daarom is de indiening van deze vraag in de Senaat gerechtvaardigd.
1) Welke zijn naar uw mening de mogelijke hefbomen om professionele gebruikers en de bevolking in het algemeen te sensibiliseren voor de milieu- en klimaatimpact van de digitalisering?
2) De sensibilisering van jongeren, die onze toekomst vormen, is ook van belang. Hebt u in verband met duurzame digitalisering contact met uw collega's-ministers van Onderwijs in de drie gemeenschappen?
3) Welke regels die momenteel al van toepassing zijn op het Belgische niveau zijn hiervoor bruikbaar? Welke Europese regels moeten nog in ons recht worden omgezet om de digitalisering te ondersteunen en te begeleiden in de richting van een meer duurzame ontwikkeling?
4) Worden op het niveau van de federale administratie al maatregelen genomen, onder meer voor de sensibilisering van het personeel, de ontwikkeling van intelligente software, enz.?
5) Worden er al duurzaamheidsclausules ingeschreven in openbare aanbestedingen voor goederen of diensten in de ICT-sector?
6) In onze buurlanden zijn er steeds meer groene ICT-bedrijven actief, zoals «reen Coding Solutions» in Duitsland, die meer digitale duurzaamheid hoog in het vaandel dragen. Hoe zit dat bij ons in België?
7) Welke stimulansen of begeleidingsmaatregelen kunnen de Belgische of Europese overheden nemen ten gunste van bedrijven om de ICT-sector te vergroenen door de bestaande technologie op intelligentere en meer efficiënte wijze aan te wenden?
8) De «World Summit Award», een prijs die in 2003 in het leven werd geroepen naar aanleiding van de wereldtop van de Verenigde Naties over de informatiemaatschappij, beloont projecten in het domein van de communicatie- en informatietechnologie die bijdragen aan de verwezenlijking van duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Hebt u weet van Belgische bedrijven die daarvoor in aanmerking komen in de categorie milieu en groene energie?
Tekst nog niet beschikbaar.