Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-2039

van Ludwig Vandenhove (Vooruit) d.d. 4 juli 2023

aan de minister van Binnenlandse Zaken, Institutionele Hervormingen en Democratische Vernieuwing

Identiteitsdiefstal - Gevallen - Cijfers - Aanpak - Specifieke wetgeving - Politie - Preventieve maatregelen

identiteitsdiefstal
officiŽle statistiek
politie

Chronologie

4/7/2023Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 3/8/2023)
24/7/2023Antwoord

Vraag nr. 7-2039 d.d. 4 juli 2023 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Identiteitsdiefstal is een relatief nieuw gegeven.

Het betreft een transversale aangelegenheid waarbij de rol van de Gewesten vooral ligt in het preventieve luik. Identiteitsfraude maakt hier deel van uit.

Onder andere daardoor is het nog grotendeels onbekend bij de gemiddelde burger. Ook blijkt de Belgische wetgeving niet echt geactualiseerd te zijn om het hoofd te bieden aan deze nieuwe vorm van criminaliteit.

Identiteitsfraude doet zich voor bij personen, maar ook ten aanzien van private bedrijven.

1) Graag zou ik de cijfers ontvangen van het aantal gevallen van identiteitsfraude of -diefstal dat zich tussen 1†januari 2013 en 30†juni 2023 heeft voorgedaan. Is het mogelijk om deze cijfers per jaar en per provincie te bekomen?

2) In Nederland is er sedert 1†mei 2014 een specifieke wetgeving om het probleem van identiteitsdiefstal aan te pakken. In BelgiŽ bestaat die vooralsnog nog niet en wordt identiteitsfraude mogelijk enkel op basis van een aantal zijdelingse wetgevingen vervolgd.

Zijn er plannen om, net zoals in Nederland, specifieke bepalingen in het strafrecht op te nemen? Indien ja, wat is de kalender? Is deze aangelegenheid al bekeken met de minister van Justitie?

3) Hoeveel capaciteit is er vrijgemaakt binnen de federale politie en/of federale gerechtelijke politie om het fenomeen identiteitsdiefstal aan te pakken? Over hoeveel personeelsleden gaat het? Zal die capaciteit uitgebreid worden?

4) Welke preventieve maatregelen neemt u of zal u nemen om personen en rechtspersonen beter te beschermen tegen identiteitsfraude?

Antwoord ontvangen op 24 juli 2023 :

Tekst nog niet beschikbaar.