Kindermisbruik - Pedofilie - Online verkrachting - Streaming - Cybercrime - Cijfers en tendensen - Strijd - Opsporing - Maatregelen
seksueel misdrijf
internet
pedofilie
kinderpornografie
seksueel geweld
strafsanctie
officiële statistiek
sociale media
Filipijnen
7/3/2023 | Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 6/4/2023) |
10/3/2023 | Antwoord |
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 7-1940
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 7-1941
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 7-1942
Driehonderd Fransen worden verdacht van het bestellen van kinderverkrachtingen via internet in ruil voor geld. Livestreaming is een groeiende criminele praktijk. Pedocriminelen bestellen live online de verkrachting van minderjarigen in ruil voor enkele tientallen dollars. De jonge slachtoffers komen uit arme landen, vaak uit Zuidoost-Azië. Meestal uit de Filippijnen en Maleisië.
Op de Filippijnen zouden duizenden arme kinderen worden misbruikt en gemarteld, om met name Fransen, te bevredigen.
Dit fenomeen van livestreaming, oftewel live verkrachting, «heeft zich de laatste jaren sterk ontwikkeld, vooral sinds Covid», merkt Simon Latournerie op, adjunct-directeur van de vereniging «Colosse aux pieds d'argile», die strijdt tegen seksueel geweld.
In de Filippijnen, volgens het Kinderfonds van de Verenigde Naties (UNICEF) het wereldwijde epicentrum van livestreaming, is de praktijk «sinds de eerste lockdown steeds meer verspreid, voornamelijk om redenen van armoede, aangezien de gezinnen hun inkomstenbronnen zijn kwijtgeraakt; ze werden opgesloten met kinderen; de toegang tot mobiele telefoons is gemakkelijk; de internetverbinding is er goed en de vraag van buitenlanders is toegenomen».
«Sinds Covid is het aantal pedofiele beelden dat op internet circuleert elk jaar toegenomen, wat zeer verontrustend is. Volgens Europol is het aantal pedofiele uitwisselingen in maart 2020 met de eerste insluiting vertienvoudigd», zegt Socheata Sim, hoofd van de vereniging «Caméléon».
Volgens de site «Actu.fr» waren er in november 2022 alleen al voor dit livestreaming-fenomeen zeventien rechtszaken geopend waarbij drienhonderd Fransen betrokken waren. Dus op zijn minst bestelden driehonderd Fransen deze verkrachtingen live vanuit hun huis. In 2020 waren er slechts zes procedures geopend.
Gezien de financiële transacties is bewezen dat sommige slachtoffers gedurende meerdere jaren worden gemarteld. «Er zijn gevallen waarin het aantal overschrijvingen duizelingwekkend is; over meerdere jaren zijn er honderden overschrijvingen, met één enkele sponsor», zegt Ludivine Piron, vrijwilligster bij «Ecpat France», een vereniging die campagne voert tegen seksuele uitbuiting van kinderen. En er zijn meestal meerdere sponsors voor één kind (cf. https://actu.fr/societe/viols-d-enfants-en-ligne-300-francais-suspectes-commander-ces-atrocites_57339654.html).
Wat betreft het transversaal karakter van de schriftelijke vraag: de verschillende regeringen en schakels in de veiligheidsketen zijn het eens over de fenomenen die de komende vier jaar prioritair moeten worden aangepakt. Die staan gedefinieerd in de Kadernota Integrale Veiligheid en het Nationaal Veiligheidsplan voor de periode 2022-2025, en werden besproken tijdens een Interministeriële Conferentie, waarop ook de politionele en justitiële spelers aanwezig waren. Het betreft dus een transversale aangelegenheid met de Gewesten waarbij de rol van de Gewesten vooral ligt in het preventieve luik.
Graag had ik dan ook volgende vragen voorgelegd aan de geachte minister:
1) Hoeveel zedendelicten of pogingen daartoe (opsplitsing naargelang het ging om aanrandingen of pedofiel gedrag en opsplitsing naar gerechtelijk arrondissement) werden vastgesteld in België vanaf 2020? Bij hoeveel gevallen hiervan betrof het online activiteiten of aanrandingen? Welke straffen kregen deze daders doorgaans? Zijn er sinds het einde van de coronacrisis bepaalde trends qua online misbruik kenbaar geworden? Zo ja, welke?
Hoeveel Belgen zitten er sinds 2020 in hechtenis of rechtszaken hebben lopen, specifiek in Zuidoost-Azië, met betrekking tot kindermisbruik?
2) In Frankrijk kregen de autoriteiten signalen van hun Amerikaanse collega's over het cybermisbruik dat veelvuldig gesteld werd door Franse burgers. Zijn er sinds 2020 ook dergelijke signalen van buitenlandse autoriteiten bij ons binnengekomen? Zo ja, hoeveel, vanuit welk land, en wat werd hiermee gedaan? Zo neen, waarom niet?
3) Welk beleid en specifiek strafbeleid bestaat er in ons land ten aanzien van online zedendelicten? Zou u hierover verder kunnen toelichten?
4) Overweegt de regering een strenger strafbeleid ten aanzien van pedoseksuelen, in het bijzonder bij degenen die via online chat- en streamingservices slachtoffers maken? Zo ja, waarin zou dat dan kunnen bestaan? Zo neen, waarom niet?
5) In hoeverre staat u in contact met Zuidoost-Aziatische autoriteiten betreffende kindermisbruik, zowel fysiek als online, in het bijzonder in de Filippijnen? Bestaan er op dit ogenblik maatregelen of uitleveringsverdragen tussen de landen, wat betreft pedoseksuelen die strafbare feiten daar stellen? Zo ja, hoe gaat dit concreet in zijn werk? Zo neen, waarom niet en wat zijn de hinderpalen?
6) Heeft u zicht op het aantal meldingen van online seksueel geweld tegen minderjarigen? Zo ja, wat zijn de cijfers vanaf 2020? Zijn er trends te bemerken? Hoeveel websites met livestreams en dergelijke, waarbij kindermisbruik gepropageerd wordt, werden gemeld aan onze autoriteiten? Welk gevolg werd hieraan gegeven? Werden de slachtoffers gecontacteerd, ook als ze zich in het buitenland bevonden?
7) Zijn er gevallen bekend van buitenlandse livestreams waarbij Belgische kinderen op Belgische bodem misbruikt werden? Zo ja, hoeveel gevallen zijn tot hiertoe bekend? Vanwaar kwamen de kijkers? Welk profiel hadden de daders en welke straffen kregen ze?
8) Kan u meedelen of via onderzoek van overschrijvingen en financiële transacties naar het buitenland men dergelijke misbruiken kan opsporen? Indien ja, is dit volgens u de meest efficiënte methode? Indien neen, waarom niet?
9) Hoeveel inspecteurs zich momenteel bezighouden met het opsporen van online pedofilienetwerken en gedigitaliseerd kindermisbruik? Zou u kunnen duiden of er in de toekomst een verhoging van de middelen hiervoor komt? Zo ja, wanneer en hoeveel?
De vragen vallen buiten mijn bevoegdheidsdomein. Ik verwijs voor een antwoord door naar mijn collega Vincent Van Quickenborne, vice-eersteminister en minister van Justitie en Noordzee.