Aardbeving in Turkije en Syrië - Noodhulp - Banken - Transactiekosten
Turkije
aardschok
transferkosten
internationale betaling
Syrië
bankkosten
hulp aan getroffenen
kredietinstelling
bank
7/3/2023 | Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 6/4/2023) |
10/3/2023 | Antwoord |
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 7-1925
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 7-1927
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 7-1928
De drie grootste Nederlandse banken dragen bij aan de hulp voor de slachtoffers van de aardbevingen in Syrië en Turkije. Particuliere klanten van Rabobank, ING en ABN Amro die geld willen overmaken naar familie of vrienden in Turkije hoeven daar geen transactiekosten voor te betalen.
Rabobank rekent drie maanden lang geen kosten voor klanten die geld willen overmaken, met ingang van 6 februari 2023.
Als klanten de code «OUR» invoeren bij het overboeken van geld, compenseert Rabobank alle kosten.
Ook concurrent ABN Amro rekent de komende drie maanden deze vergoedingen niet.
Omdat er sancties zijn ingesteld tegen Syrië is het voor de banken niet mogelijk om hetzelfde te doen voor donaties naar dat land.
Ook de derde grote Nederlandse bank, ING, compenseert klanten die geld naar Turkije overmaken als zij de code «OUR» gebruiken.
De bank is zelf ook actief in Turkije, in de getroffen regio werken zo'n zeshonderd medewerkers van de bank. «Onze gedachten zijn bij iedereen die is getroffen door deze ramp, inclusief onze collega's, klanten, hun families en vrienden», aldus topman Steven van Rijswijk. ING maakt zelf 3 miljoen euro over aan noodhulp (cf. https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5365126/banken-geen-transactiekosten-geld-overmaken-naar-turkije).
Wat betreft het transversaal karakter van de schriftelijke vraag: het betreft een transversale aangelegenheid met de Gewesten. De Gewesten staan in voor de steun en advies aan bedrijven, prijsbeleid en een deel van de buitenlandse handel.
Graag had ik dan ook volgende vragen voorgelegd aan de geachte minister:
1) Zijn er reeds plannen bij Belgische banken om soortgelijke acties te organiseren waarbij men de transactiekosten achterwege laat bij noodhulp aan Turkije? Zo ja, welke banken? Zo neen, welke factoren spelen hier in het nadeel? Hebben Belgische banken soortgelijke acties in het verleden al eens gedaan? Zo ja, wanneer?
2) Hoe kan de overheid tussenkomen om dergelijke acties te bevorderen? Welke voorwaarden moeten hier volgens u aan verbonden worden? Zijn er nadelen of risico's verbonden aan dergelijke acties volgens u? Zo ja, welke?
3) Indien men ook in België iets soortgelijks zou ondernemen, zou u ook dan opteren voor een speciale code die men moet ingeven bij overschrijvingen, naar Nederlands voorbeeld («OUR»), of andere methoden waarbij men de transactiekosten laat vallen? Welke methoden genieten uw voorkeur en waarom?
4) Transacties naar Syrië staan onder verscherpt toezicht van de Belgische autoriteiten. Kan u meedelen of noodhulp aan Syrië ook onder deze maatregel valt? Zo ja, waarom? Zo neen, waarom niet? Met de aardbeving die ook Syrië getroffen heeft in het achterhoofd en de op gang gekomen stroom aan noodhulp, bent u geneigd de controles op deze financiële transacties eerder te verscherpen of te milderen?
5) Naast het verminderen of tijdelijk stopzetten van transactiekosten naar getroffen gebieden, welke andere maatregelen zouden banken en overheid kunnen nemen om zo de financiële stroom van noodhulp te vergemakkelijken? Zou u dit verder kunnen toelichten?
De vragen vallen buiten mijn bevoegdheidsdomein. Ik verwijs voor een antwoord door naar mijn collega Vincent Van Peteghem, vice-eersteminister en minister van Financiën.